Home » Авторски страници, българи зад граница

Първа копка за паметник на Левски в Канада

2017.06.03 Няма коментари
Spread the love

В района на Голямо Торонто, Канада, българската общност предстои да изгради своя първи паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Генералното консулство на Р. България в Торонто не разполага с информация на територията на Канада да съществува друг такъв паметник, което придава на проекта особено значение за всички сънародници в северноамериканската страна. Инициативата за паметника е на почетния консул на Р. България в Мисисага Игнат Канев и на настоятелството на българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън. Идеята се осъществява с подкрепата на Генералното консулство в Торонто.

На 16 юли т.г., неделя, от 12 ч. местно време, до черквата “Св. Димитър” в Брамтън ще се състои церемония по първа копка за паметника на Апостола. Всички сънародници, които имат желание и възможност да дойдат, са добре дошли.

1a53d3_555a6cd52f3b4fbcb814a5677699db60~mv2

През 2016 г. бяха отбелязани 50 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Канада, както и 40 години от откриването на българското генерално консулство в Торонто. Корените на българската имиграция в Канада възникват далеч преди това. В хода на десетилетия, българите в Канада изграждат свои сдружения и асоциации; светски и религиозни средища; землячески, търговско-икономически, културно-образователни и професионални организации; средства за масово осведомяване на български език; фолклорни и певчески състави, и много други. Водеща роля в този процес има трайната връзка с Родината и българщината; културата и битът ни; езикът и историята ни; делото, светлият пример и обединителната символика на поколения българи – будители, възрожденци, просветители, революционери, национални герои.

Именно в района на Торонто – столица на най-гъсто населената канадска провинция, Онтарио – е съсредоточена и най-голямата българска общност в Канада. На фона на десетките родолюбиви структури на българите в района на Голямо Торонто – мегаполис с население от шест и половина милиона души – нашата общност предстои да изгради и своя първи паметник на Апостола.

По инициатива на почетния консул на Р. България в Мисисага, г-н Игнат Канев, и настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън с председател г-жа Цветанка Христоскова, беше даден ход на проект за изграждане на паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Творческата реализация на паметника е вдъхновена от класическия лик на Апостола, познат на поколения българи. Паметникът ще бъде разположен в прилежащите на БИПЦ „Св. Димитър” площи, където с подкрепата на Министерството на образованието и науката функционира и българско неделно училище.

Инициативата се осъществява с подкрепата и съдействието на Генералното консулство на Р. България в Торонто, Канада, в споделения стремеж на българската общност и институции да работят съвместно за утвърждаване и разширяване на българското културно-историческо пространство в Канада.

Църквата "Св. Димитър" в Брамптън

Църквата “Св. Димитър” в Брамптън

.

ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Канада – покана за церемония по първа копка

П О К А Н А

Във връзка с изграждането на паметник на Васил Левски

Почетният консул на Р. България в Мисисага Игнат Канев и

настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър” в Брамптън с председател Цветанка Христоскова,

имат честта и удоволствието да Ви поканят

на церемония по първа копка

от 12.00 часа на 16 юли 2017 г. (неделя)

в Българска източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън

на адрес 1555 Steeles Ave W, Brampton, ON, Canada L6Y 0G5.

 

Бележка:  Датата на събитието е съобразена с навършващата се на 18 юли 2017 г. 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата.

 

Генерално консулство на Р. България в Торонто

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.