Home » българи зад граница, Е-Списание

Изложба и Кръгла маса за погрома в Босилеградско (видео)

2017.05.22 Няма коментари
Снимка: КИЦ "Босеилеград"

Момент от Кръглата маса. Снимка: КИЦ “Босилеград”

Видеозапис от откриването на фото-документална изложба във връзка със 100 години от Босилеградския погром и от Кръгла маса „Поглед в миналото, крачка в бъдещето“, провели се на 15.05.2017 г. в Босилеград.

Иван Николов, председател на КИЦ “Босилеград”, казва няколко думи в началото на записа. Българският вицепрезидент Илияна Йотова открива фото-документалната изложба във връзка със стогодишнината от Босилеградския погром в салона на КИЦ “Босилеград”. Няколко думи казва и българският посланик в Белград Радко Влайков, както и председателят на местното българско Сдружение ГЛАС Александър Димитров.

Иван Николов на откриването на фото-документалната изложба

Иван Николов на откриването на фото-документалната изложба

В кръглата маса, провела се в прес-клуба на БТА в града, участва българският консул в Ниш Едвин Сугарев (вж. неговото слово тук), председателят на Сдружение ГЛАС Александър Димитров, Зденка Тодорова и Горан Благоев от граждански комитет “Западни покрайнини”, български учени историци, българи от двете страни на границата. Присъства и Петър Овчаров, българин от Швейцария, който е спонсор на фото-документалата изложба за погрома в Босилеградско.

Горан Благоев изтъква в изказване на Кръглата маса отсъствието на Вранския владика Пахомий и на представител на българския патриарх Неофит на възпоменателните събития във връзка със стогодишнината от Босилеградския погром. Докладът на председателя на КИЦ “Босилеград” Иван Николов на Кръглата маса – вж. тук.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.