Home » Авторски страници

Премиера в София на „Часовниковата кула“

2017.04.22 Няма коментари
Spread the love

На 1 май 2017 г., от 18 ч. местно време, в книжарница „Гринуич“ в София (бул. „Витоша“ № 37), ще се състои премиера на втория литературен сборник, подготвен за издаване от редакционния екип на ЕuroChicago.com. След „Черга пъстроцветна“, която излезе през пролетта на миналата година, тази пролет излиза литературният сборник „Часовниковата кула“.

„Часовниковата кула“ съдържа творби на 70 български автори от страната и света. Авторите живеят в различни градове и села в България, както и в САЩ, Великобритания, Франция, Нова Зеландия, Гърция, Кипър. Някои от тях са били емигранти в повече от една страна, други са бивши емигранти, трети никога не са били такива, но и тяхното въображение може да описва дилемите на емигранта по удивителен начин. Над двайсет от авторите, чиито творби са влезли във втория литературен сборник, имат свои творби и в първия, но по-голямата част от авторите в тази книга са имена, попаднали за първи път на страниците на Еврочикаго в специалната литературна рубрика на изданието за 2016 г. Респективно и в тази втора книга.

Книгата стана възможна благодарение на дарителите Виктор Хинов от Индианаполис, САЩ; дарител от Стара Загора, България, пожелал анонимност; Дочка Василева от София; Младен Василев – Мисана от София; Симеон Коев от Велико Търново; Рада Петрова от Варна; Стайка Долджева от Пазарджик; Катя Рашева от Трявна; Анастасия Петрова от София; Мая Нарлиева от Харманли; Мая Ангелова от Габрово; анонимен дарител от чужбина. С безвъзмездния труд за корицата на Катя Донкова от София и Даниела Джоджева от Индианаполис. С неоценимата помощ и подкрепа на приятели и съмишленици, които повярваха, че тя може да се случи и досеха свой „камък“ за градежа й, за градежа на „Часовниковата кула“. Благодарим освен това издателя на книгата Димчо Джиговски. На приятелите Константин Бочев и Ивайло Зартов младши.

Проф. Пламен Павлов каза на премиерата на „Черга пъстроцветна“ през май 2016 г. в София, че българското слово никога не е знаело граници. Първият сборник бе представен пред различни читателски аудитории в София, Пазарджик, Бяла, в Прага, Чехия, в Скопие, Р. Македония, разбира се и в Чикаго, САЩ. В края на 2016 г. към първия литературен сборник прояви интерес и Конгресната библиотека на САЩ във Вашингтон, за да попълни с нея българската си колекция. Първият сборник намери своите читатели, а авторите в него – нови почитатели в различни точки на света.

Надяваме се, че и „Часовниковата кула“, вторият ни литературен сборник, ще има подобна съдба.

Всеки, който има желание и възможност, е добре дошъл на софийската премиера на Часовниковата кула“ на 1 май в книжарница „Гринуич“. Както и първият ни сборник, „Черга пъстроцветна“, така и вторият, „Часовниковата кула“, няма корична цена и ще се разпространява безплатно.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.