Home » Авторски страници

България и светът: Най-ниски доходи, най-високи облагания

2017.04.22 Един коментар
Spread the love

У нас – 41.4%, в Швейцария – 21,8%

Коментар на Григор Лилов

danaci4

Въпреки най-ниската средна заплата в ЕС, в България отчисленията за данък върху доходите и различните видове осигуровки достигат средно 41.40% – един от високите световни показатели.
(В сметката не са включени косвените данъци, като например ДДС от 20% върху стойността на всички стоки и услуги, което се плаща от купувачите им.)

23.34% са за сметка на наемния работник – 13.34 % осигуровки и 10% данък върху общия доход. Другите 18.36% са осигуровките, които плаща работодателят.

С тези 41,4% облагането на труда в България надминава това в Гърция, Испания, Естония, Турция, Холандия, Дания, Норвегия, Полша, Мексико и т.н.

Дори в богати държави като САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Люксембург и др. то е далеч по-ниско. В Швейцария удръжките от заплатата на един несемеен работещ без деца са само 21.8%.

По-високо от нас е облагането в Швеция, Финландия, Белгия, Германия, Австрия, Франция, Италия. Горе-долу като нас са Португалия и Словакия

Откъде са данните ли? От световната Организация за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) – вж. ТУК.

Когато се включат данъчните облекчения за работещи родители с деца, средният процент на удръжките в страните от ОИСР пада от 36% на 26.6%.

Въобще не е виц, че у нас осигурителната тежест може да надхвърли 100% от дохода. Примерно ако някой е взел възнаграждение или хонорар за 150 лв.

Личните ми изчисления показват, че от 1993 г. насам и досега (независимо от промените в данъчната скала за облагане на доходите) българинът си остава щедър платец към държавата от платата за труда му – осигуровките, данъка върху доходите, косвените налози като ДДС и акциз прибират средно 63-67% от мижавите разходи за труд у нас.

.

One Comment »

  • pavelstaikov said:

    За сметка на това може да си намерите работа като физик за 500 лева на месец. Със сигурност това е световен рекорд който го няма даже и в Пакистан. България е за рекордите на Гинес !!!

    https://www.jobs.bg/f3724558

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.