Home » българи зад граница, Избрано

БУ „Асен и Илия Пейкови” в Рим по стъпките на Алцековите българи

2017.04.14 Няма коментари
Spread the love

На 8 и 9 април група от около 80 родители и деца от българското неделно училище „Асен и Илия Пейкови” в Рим и Нетуно гостуваха в италианското градче Челе ди Булгерия. Местността е известна с това, че през VII век група българи, водени от хан Алцек, се установяват в подножието на планина, която носи името Булгерия.

Снимка: Радио Ватикана

Снимка: Радио Ватикана

Групата беше приета изключително топло и сърдечно, по стар български обичай с хляб и мед. Децата от Челе ди Булгерия посрещнаха гостите на български, тъй като от няколко месеца в училището е въведен български език като редовен предмет в 1 и 5 клас.

Заслуга за това има кметът на Челе ди Булгерия, Джино Марота, който е изключително деен и с право си заслужава титлата, която българските гости му поставиха, а именно „Кмет на всички българи в Италия”. Неговата роля в разпространяването на античната история и възстановяването на прекъснатата нишка от преди 14 века заслужава нашата признателност.

От представянето на д-р Паскуале Карели гостите научиха, че българската кръв е попила в земите, които днес носят имената Челе ди Булгерия, Сепино, Бояно, Изерния, Булгаро, Булгарограсо, Болгери, Булгария, Булгарнò.

Двудневната програма беше изключително наситена, започвайки от посрещането, организирано от кметския съветник Антонела Якулано и преподавателката по български език Дияна Еринкова. Децата от италинското и българското училище подготвиха програма и си размениха подаръци. Специално за кмета на Челе ди Булгерия беше изготвено копие на розетата от Плиска, която се смята за стария календар на прабългарите с герба на династията Дуло. Розетата беше изработена от Мая Христова, родител на две деца от българското училище.

Гостите посетиха и паметника на Алцек, издигнат миналата година на 7 юни, в присъствието на двамата български посланици в Италия и Ватикана.

Българската група отседна в хотелче на брега на очарователната Марина ди Камерота и в деня на отпътуването посетиха една от най-важните праисторически пещери в Европа, където са открити находки от палеолитната епоха. Българите останаха очаровани не само от великолепното посрещане, но имаха уникалната възможност да се наслядят на уникалната кухня и природа, които бяха неотменна част от изживяната емоция.

Преподавателите от Българското училище „Асен и Илия Пейкови” се надяват пътуванията до Челе ди Булгерия да станат една традиция не само за училището, но и да бъдат последвани от българите, живеещи в Италия. Надеждите са българските туристически маршрути до Апенините по-често да отвеждат към Челле ди Булгерия, за да не бъде забравена историята, защото паметта е тази, която дава сила и упование, стремеж и импулс към един по-добър свят.

Източник: Българска редакция на Радио Ватикана

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.