Home » Избрано

Папа Франциск призова за край на смъртта и ужаса в Сирия

2017.04.16 Няма коментари
Spread the love
Снимка: в. "Сега"

Снимка: в. “Сега”

Папа Франциск отслужи литургия на открито за Великден. В празничното си послание “Urbi et Orbi” (Към града и към света) той се помоли за мир в Близкия изток и Украйна. Литургията бе отслужена на площад “Свети Петър”, който бе украсен с над 35 000 цветя и други растения от Холандия.

Папа Франциск призова за прекратяване на „смъртта и ужаса“ в Сирия. Той осъди и взрива, който вчера отне най-малко 112 живота в автобусен конвой в близкоизточната страна. Той даде благословия на вярващите и се помоли за тези, които страдат от война, глад и политически вълнения, подчертавайки зони като Сирия, Украйна и размирните райони от Африка – Южен Судан, Судан, Сомалия и Демократична република Конго.

Главата на Римокатолическата църква се обърна с молба за мир към световните лидери, които трябва „да се борят с разпространението на конфликтите и да сложат край на търговията с оръжие.”

Обръщайки вниманието си към Източна Европа, духовникът каза, че „Бог ще се притече на помощ на Украйна, която продължава да бъде заложник на конфликти и кръвопролития“.

Сред присъстващите бяха кардинали и епископи и други висши прелати, както и десетки хиляди поклонници, които бяха подложени на строги проверки за сигурност по антитерористични съображения.

Посланието „Към града и към света” е един от най-познатите ритуали в Римокатолическата църква и се провежда най-малко два пъти годишно за Коледа и Великден. То се отправя от балкона на базиликата “Свети Петър”, също и след избиране на нов папа. Папите обикновено използват случая, за да отправят призиви към света за мир. /”Сега”/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.