Home » Авторски страници, българи зад граница

Български специалисти в Чикаго в услуга на българската общност

2017.04.29 2 коментари
Spread the love

Професионалните консултации, организирани от Българо-американската асоциация, преминаха при голям интерес

Ед Чилян, Златина Костов, Петранка Стаматова, fтец Димитър Димитров, Цветелина Бойновска, София Знаймер, Никола Чаракчиев, Ана Русева

На 22 април 2017 г. следобед Българо-американската асоциация в Чикаго проведе професионални консултации за българската общност, с участието на специалисти в областта на имиграционното право, здравните застраховки, недвижимите имоти, жилищни заеми и финансиране, генеаология и др. Събитието беше организирано в рамките на поредния 26-ти Пролетен фестивал „Български дни в Чикаго”, проведен в БПЦ “Св. Иван Рилски Чудотворец”.

Програмата включваше обща лекция на тема „Имиграционно право – динамики и нови предизвикателства“, в която адвокатите София Знаймер и Цветелина Бойновска запознаха гостите с актуални промени, пряко засягащи имигрантите в пътя им към получаване на американско гражданство.

София Знаймер и Цветелина Бойновска

София Знаймер обърна внимание на едно много важно решение на Министерството на образованието от 12 декември 2016 г., засящо пряко студентите. Висшите учебни заведения, които са загубили акредитацията си, няма да могат да издават студентски визи.  Студентите в такива учебни заведения имат 18 месеца да намерят акредитиран колеж, в който да се преместят.

За повече информация посете блога на София Знаймер тук

В последвалите професионални консултации гостите имаха възможност да получат индивидуален отговор на интересуващите ги въпроси, както в областта на имиграционното право, финанси, недвижимост, застраховане и др.

Георги Христов и Едмонд Чилян

Консултантите споделиха професионалния си опит: Ана Русева изясни последните промени в Закона за здравното осигуряване след пенсиониране, Георги Христов посочи някои правила при взимане на ипотечен заем и специалните продукти на Bank of  America, Петранка Стаматова акцентира върху раздвижването на пазара за недвижимите имоти и покачващите се цени. Ед Чилян отчете узряването на българската имигрантска общност, отразяващо се в по-отговорно финансово планиране, както и промяна на приоритетите, съответстващи на промяната в жизнените стандарти на все повече наши съотечественици.  Интересен щрих добави проф. Никола Чаракчиев, разкривайки възможностите, които науката предоставя на всеки един от нас да надникне в бъдещето с помощта на ДНК профила си, който дава информация за рисковете и потенциалите, които носим в себе си.


Специален гост на събитието беше г-жа Теодора Ботева, търговско аташе към българското консулство в Чикаго, която поздрави организаторите за инициативата и запозна пръстващите с дейността си. Тя  изрази желание и за в бъдеще да оказва подкрепа на дейността на Българо-американската асоциация.

Теодора Ботева

Поради нарастващия интерес към консултациите с професионалсти в различни области, Бордът на Директорите на БАА смята да ги прави редовно, както на есенните „Български дни в Чикаго“ през октомври, така и през следваща година. Допълнителни общи лекции ще бъдат включвани, в зависимост от появявящите се нови теми, интересуващи българската общност. Ще се постараем да разширим и кръга на областите и консултатите. Професионалистите ще отговарят на неконфедициални въпроси, постъпили на имейла на асоциациятата [email protected] hotmail.com, както и на Фейсбук страницата  на БАА.

BAA1_04_21

IMG_6229

.

Борд на Директорите на БАА

2 Comments »

  • Пламен Божанов said:

    Здравейте, можете ли да ми дадете някакъв контакт за Едмонд Чилян.

  • Mariana said:

    Пишете на имейла на Българо-американската асоциация – [email protected] hotmail.com .

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.