Home » Избрано

Уикилийкс: 150 български IP адреса са шпионирани от ЦРУ

2017.03.10 Няма коментари
Spread the love

Katowice, Poland - July 11, 2015: Official Wikileaks website.

В списъка с IP адреси, за които се твърди, че са следени и подслушвани от ЦРУ има и 150 адреса от България, съобщи БНТ.

Преди дни сайтът Уикилийкс (Wikileaks) започна да публикува хиляди документи, взети от Центъра по киберсигурност към Централното разузнавателно управление на САЩ. От там твърдят, че разполагат с общо 8 761 документа, разкриващи как ЦРУ компрометира хиляди компютърни устройства по цял свят. След като документите бяха публично показани се оказа, че Агенцията е използвала хакерски програми и вируси, за да проникне в устройствата.

В списъка от 360 страници има хиляди IP адреси от целия свят.

Българската следа в документите пък се намира в секцията “Трезор 7”.

Българските IP адреси са на големи телекомуникационни компании, интернет-доставчици, банки, университети, показва справката в документите.

Според “Уикилийкс” и експерти, най-вероятно IP адресите на тези институции и фирми са били “зомбирани” – използвани за следене на трети компютри и устройства, посочва още медията:

“Най-често това е зловреден софтуер, който идва по имейл.

Една от фирмите, чието IP е в списъка, е “Лирекс” – компанията, която подаде заявление да достави машините за гласуване на предсрочните избори.

“Това, което можем да кажем за нас е, че нашите системи за обработка на инциденти не са регистрирали атаки към тези IP адреси“, заяви в отговор Боян Янчев, който е главен технологичен директор в “Лирекс”. /“Сега”/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.