Home » Авторски страници, политика

Официализираха “скоростите” на Европа. България рискува цивилизационния си проект

2017.03.08 Един коментар
Spread the love

Решено: Официализират “скоростите” на Европа. България се е запътила към задънен четвъртокласен път, свършващ с пропаст

 

Коментар на Григор Лилов

Снимка: Ройтерс

Момент от срещата на лидерите на Германия, Франция, Испания и Италия в Париж. Снимка: Ройтерс

Онова официализиране, за което предупреждавам от близо три години, се случи.

Решиха го лидерите на Германия, Франция, Италия, Испания на 6 март на среща в Париж за бъдещето на Европа и политиката, която ще се следва.

Тази политика предстои да бъде още един път официализирана в предстоящата Римска декларация на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС на срещата им на 25 март.

Решено е:

***** Европа ще има твърдо интеграционно ядро;
***** частична интеграционна периферия;
***** изоставащи и повтарящи в европейското училище.

Така тя ще се оформи на няколко скорости. България е кандидат за ролята на задна предавка – сами си я избрахме като общество и негов псевдоелит.

Някои последици за нас в перспектива:

1. “По-мек контрол” върху съдебната система и натиск за реформирането й – мечтата на политическите и криминални мутри у нас и трагедия за всички останали;

2. По-малко прилагане на европейски правила у нас – от конкуренцията и обществените поръчки, през стандартите за стоките и правила за бизнес и търговия, до тарифи и цени (например на мобилните оператори) – радост за олигархията;

3. Предстоящо цялостно преразглеждане на политиката на субсидии (европейските пари), които все повече ще се раздават за различни интеграционни общи проекти, а не на калпак. Т.е. намаляване на безплатната помощ за нас заради изоставането ни – мъка за политици и олигарси, но мъка и за нас;

4. Постепенно изолиране на българите от общия пазар на труда и по-труден достъп на стоките ни до него;

5. Намаляване на външнополитическите ни възможности…

6. …, 7. …, 13. …, 20… и т.н.

Мога да изброявам още много, но резултатът ще е един: по-нататъшна деградация на държавата ни.

——————————————–

Само тролове и хора без мисъл биха отрекли, че в последното десетилетие именно ЕС, а не родното общество и политици бяха онова сърце, което се опитваше да раздвижи кръвта в артериите на нацията ни. Макар и с всичките му недостатъци на несъвършен и доста бюрократизиран орган с компенсиращи функции.

Изводът е, че цивилизационният проект на България е на път окончателно да се провали.

С неговия провал е въпрос на не повече от десетина години и самата ни държава и нация да изчезнат от картата Европа и света.

Ако не ви се вярва – вярвахте ли преди двадесетина и нещо години, че съветската империя ще се срути, че СССР ще се разпадне, че Чехославия ще се раздели на две държави, че Германия ще се обедини в една, че Югославия ще се деструктурира на държави и псевдодържавни образования, и т.н. Случи се пред очите ни – тук, в Европа.

Стъпили сме на този път за никъде.

Не е заради политиците ни!

А заради всички нас, които си ги избирахме и търпяхме.

Б.а.: На 5 март страните от Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия, Унгария приеха специална декларация по този повод, изпреварвайки срещата на “големите” в Париж. В декларацията си те заявиха, че няма да приемат Европа на няколко скорости (не зависи от тях) и искат единство на Общия пазар (зависи и от тях). За разлика от вишеградските, родните политици не само три години не разбраха за какво иде реч и какво ще стане, но и сега въобще не са в час и най-много да откъртят от устата си някакъв лозунг.

.

One Comment »

  • Mariana (author) said:

    “България не подкрепя плановете на Германия, Франция, Италия и Испания за Европа на различни скорости, реши правителството вчера.
    “Страната ни е за запазване на единството и целостта на съюза, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид “многоизмерна Европа”. На тенденциите за фрагментиране на съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели”, гласи позицията на кабинета.
    Въпросът ще бъде обсъден на започващия днес Европейски съвет в Брюксел. Страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев. Той ще участва в среща на държавните и правителствените ръководители във формат ЕС-27, чиято основна тема е именно подготовката на Римската декларация за бъдещето на ЕС.”

    http://www.segabg.com/article.php?id=845703

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.