Home » Авторски страници, политика

БГ избори ‘2017. Новини от изборния ден

2017.03.26 Няма коментари
Spread the love
Снимка: Mediapool

Снимка: Mediapool

ЦИК няма да преразгледа решението за попълването на декларациите в чужбина пред член на СИК

ЦИК няма да преразгледа решението за попълване на декларация пред член на СИК при гласуването зад граница, каза пред БНР говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. В тази декларация основното, което избирателят заявява е, че няма да гласува на друго място в изборите за народни представители. В много избирателни секции в Турция и в Западна Европа се извиха опашки, още със започването на изборния ден. Избирателите извън странта, които са подали заявления за гласуване преди изборите, са записани в избирателните списъци и за тях не се налага да попълват декларации. Тази година българските граждани в чужбина, които са подали такива заявления, са повече, в Турция те са 19 000. Но извън Турция по неофициална, приблизителна информация, на пет потенциални избиратели един е подал заявление.

Изборна секция в Лондон. Снимки: Мария Спирова

СИК 1 и СИК 2 секция в Лондон. Снимки: Мария Спирова

Огромни опашки пред изборни секции в Турция. Изнервени избиратели спряха за кратко вота в Бурса. Членове на комисии в Бурса ще бъдат сменяни, защото не знаят български език.

Пред избирателните секции в Турция още рано тази сутрин са се извили огромни опашки от желаещи да гласуват. Cпоред чакащите попълването на декларации за гласуване вътре пред член на СИК забавя много процеса на гласуване. Само в гр. Бурса има отворени осем секции, където право на глас имат около 50 хиляди души. Притесненията там са, че не всички желаещи ще успеят да гласуват, което може да наложи удължаване на изборния ден.
Членове на избирателни комисии в Бурса ще бъдат сменяни, защото не знаят български език, съобщи Нова телевизия. Според говорителя на ЦИК Нейкова не само в Турция, но и в Германия има избиратели, които не владеят български език.
Според източници на Нова ТВ ключовите длъжности в секционните избирателни комисии в Турция са били разпределени с неофициално споразумение между две партии, ДПС и ДОСТ, които иначе демострират принципно несъгласие една с друга.
Изборният процес в една от секциите в Бурса е бил спрян за около 10 минути, заради нахлуване на избиратели в секцията. След намесата на полицията и освобождаване на входа на изборното помещение изборният процес е бил възстановен. По-рано сутринта в същата секция полицай, опитал се да въведе ред, е бил съборен на земята от напиращи да влязат в помещението гласоподаватели.

 

Опашка през изборна секция в Бурса. Снимка: СКрийншот от видео на TV Bulgaria он Air

Опашка през изборна секция в Бурса. Снимка: Скрийншот от видео на TV Bulgaria on Air

Към 10:00 ч. българско време са гласували около 10 хиляди български граждани в избирателните секции зад граница, съобщи Александър Андреев, член и говорител на ЦИК. Избирателна активност в чужбина не може да се посочи, защото там в избирателни списъци могат да се дописват всички български граждани, които желаят да гласуват.

Към 17  часа местно време в Австралия са гласували 154 души. В Германия към 10.00 часа българско време са гласували 992 души, във Великобритания – 579, в Турция – 5044 избиратели, във Франция – 197, в Испания – 241, в Кипър – 454, в Гърция – 371.

Към 13 ч. българско време в Турция са гласували 13 816 дyши. Във Великобритания – 3256, в Геpмания – 3296, в Гъpция – 1410, в Иcпания – 1672, във Фpанция – 1138.

СИК в Амстердам в началото на изборния ден. Снимка: Елица Йорданова

СИК в Амстердам в началото на изборния ден. Снимка: Елица Йорданова

В навечерието на вота в Кърджали е започнало масово изтегляне на членове на СИК. Засега това не е повлияло на нормалното протичане на изборите, предаде Bulgaria ON AIR. Мотивите на напусналите членове са обявени като лични, но се носят слухове, че може да са политически. Избирателната активност в ромския квартал на Кърджали е ниска. Там има засилено полицейско присъствие. “Политиците ни търсят само по време на избори”, заявяват някои избиратели от квартала пред репортер на тази телевизия.

Снимка: Bulgaria on Air

Снимка: Bulgaria on Air

Сигналите за купуване на гласове в страната са нараснали двойно

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи за двойно увеличение на търговията с гласове, в сравнение с предишните парламентарни избори. Преди две години те са били 374, сега са 534. Досъдебните производства преди началото на изборния ден през 2014 тогава са били 59, сега са 73. Според Цацаров до края на гласуването се очаква сигналите да се увеличат още. Схемите за купуване на гласове са същите като досега – за купен вот на част от избирателите в конкретни населени места, както и за корпоративен вот, чрез който работодатели от големи компании подсказват или внушават на подчинените си за кого да гласуват.
Във Видинско в схемата за купуване на гласове участват и кандидати за депутати. Районната избирателна комисия в Пазарджик се е самосезирала за разлепени плакати на кандидат за депутат в близост до избирателни секции. Има и постъпил сигнал, че в гр. Септември се движат автомобили с облепени по тях агитационни стикери. В ЦИК до 10 часа сутринта българско време са постъпили 8 жалби и сигнали, съобщи говорителят на комисията Камелия Нейкова. Един от тях е, че СИК в болница “Царица Йонна“- ИСУЛ не допуска дежурния медицински персонал да гласува. В с. Крушовица, Плевенско, полицията е задържала шеф на секционна комисия. След cигнали на гpаждани е било ycтановено, че той е pаздавал по 30-40 лева на човек, за да гласува за определена партия. По-късно днес ще му бъде повдинато обвинение. В деня за размисъл 20 дyши са били арестувани в Плевен заради cъмнения, че cа дилъpи на глаcове, съобщава в. “24 часа”.

Бойко Борисов гласува в Банкя, а после отпраши с ретро мерцедес. Снимка: Цветан Томчев

Бойко Борисов гласува в Банкя и после отпраши с ретро мерцедес. Снимка: Цветан Томчев

Към 13 часа българско време избирателната активност в страната е била между 20 и 23%.

Данни от екзит пола на социологически агенции към същия час българско време се разминават в своите прогнози за двете партии, които се борят коя ще бъде първа на тези избори, както и по отношение на резултатите на трите десни формации, които участват в тях.

Изборният ден за БГ Парламентарни избори ‘2017 в Нова Зеландия вече е приключил, а в САЩ и Канада започва.

2

Още информация за изборния ден вж. ТУК и ТУК

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.