Home » Авторски страници, политика

За партийните субсидии и прагът за провеждане на референдуми

2017.02.15 Няма коментари
Spread the love
Карикатура: Христо Комарницки, в. "Сега"

Карикатура: Христо Комарницки, в. “Сега”

Искам да ви питам как гласувахте на референдума на въпроса – дали искате държавната субсидия да стане 1 лев? Най-вероятно сте един от 2,5-те милиона българи, казали, че не са съгласни партиите да получават по 11 лв. на глас всяка година.

Сега искам да ви попитам, готови ли сте да промените мнението си? Готови ли сте да дадете своите 11 лв. на партиите? Защото ако сега гласувате за която и да е партия, вие ще направите точно това, ще плюете върху собственото си достойнство, ще промените мнението си и ще заличите резултата от референдума. Предполагам, че не сте се замисляли за това по този начин, което означава, че сте гласували механично и не сте осъзнавали какво точно правите. Действали сте като сомнамбули, по инерция и без да разбирате и осъзнавате същността на действието си. Ако обаче някой от вас е гласувал напълно съзнателно на референдума и е разбирал какво точно прави, той за нищо на света не би гласувал на предстоящите избори, за която и да е партия или нейн кандидат.

Сега моментът е подходящ да разберете собственото си поведение. Тук не става въпрос за 11-те лева на два и половина милиона българи. Не става въпрос и за пропагандата, че ако не гласуваш, следващото правителство ще бъде избрано с циганските гласове, или, че ДПС ще управлява България. Тук става въпрос да разбереш и осъзнаеш как можеш да постигнеш нещо, което партията не желае да допусне и доброволно няма да ти позволи. Дори да гласуват сто, двеста или триста хиляди души, правителство и парламент пак ще има. Да, той ще е карикатура, посмешище, но ще го има. И тогава за краткото време на неговото царуване, прагът за провеждане на референдуми ще е толкова нисък, че на практика ще можем да проведем достатъчно успешни референдуми, по много въпроси, които сега са табу. Има само едно условие, да знаем какво точно искаме, да провокираме нужната ситуация и утре да го постигнем. Но ако не знаем какво искаме, няма смисъл.

Затова, НЕКА ВСЕКИ, КОЙТО ПРЕТЕНДИРА, ЧЕ Е СЪЗНАТЕЛЕН И РАЗБИРАЩ, ДА ПРОПУСНЕ ТЕЗИ ИЗБОРИ, ЗА ДА МОЖЕМ УТРЕ ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ПРОМЕНЯМЕ ПРАВИЛАТА, ЗАКОНИТЕ И САМАТА СИСТЕМА, срещу която толкова протестираме.

Ето това е начин да се обединим, около една простичка идея. Това е само възможност, можем да се възползваме, но можем и да я пропуснем и тогава още едно поколение ще изживява нашите страдания и мъки и ще се чуди как да промени живота си, докато не изпадне в пълно отчаяние от безисходицата. Точно това искат от нас партиите. От вас зависи дали желанието им ще се сбъдне!

 

Лъчезар Иванов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.