Home » Авторски страници, българи зад граница

Честване на Апостола в Ново българско училище в Нейпървил

2017.02.16 Няма коментари
Spread the love

Ново българско училище в Нейпървил ще почете тази година паметта на Васил Левски с представлението “Апостолът в премеждие”, подготвено по едноименния разказ на Иван Вазов, както и с викторина с въпроси за живота и делото на Левски. Училището кани на 18 февруари, от 18.00 до 19.30 часа, родителите и всички желаещи сънародници на честването на Апостола.

—————————————————————————————————————————

“Аз, Васил Лъвский в Карлово роден,
от българска майка юнак аз роден,
не щях да съм турски и никакъв роб,
същото да гледам и на милий си род.”

Васил Левски, 1867/68

.

66

Настоящата година ще отбележи две знаменателни дати свъразни с името на нашия незабравим национален герой Васил Левски – 144 години от смъртта и 180 години от неговото рождение.

Всеки, носещ името българин, у когото все още е останало живо националното чувство и спомена за нашата героична история, ще посвети време и размисъл за трагизма и величието на един човешки живот, който остави неугасваща диря и продължава да разпръсква все по-ярка светлина, въпреки неумолимия ход на времето.

Ново Българско Училище в Нейпървил ще припомни чрез силата на театралното изкуство черти от характера на Васил Левски. Неговият образ, изваян от перото на титана на словото Иван Вазов, продължава да вълнува и възпитава поколения българи със своето мъжество, дързост, самообладание и невероятна сила на духа. Един от най-хубавите Вазови разкази – “Апостолът в премеждие” – пресъздава истинска случка от изпълнения с повратности и изпитания, но всецяло отдаден на каузата живот на революционера. «Аз съм посветил себе си на Отчеството си още от 1861-во лято да му служа до смърт и да работя по народната воля» – пише сам Левски до Атанас Хинов през 1872 г.

В продължение на три години Васил Левски кръстосва България надлъж и шир, посещава градове, села, селца, колиби, и кошари, а по петите му неизменните турски потери и шпиони, впуснати в преследване на голямата награда от 50 хиляди гроша, обещана за главата му от султана. Тук минал Дяконът, там Аслан Дервишоглу Кърджалъ, на друго място Асанооглу Видинли, Афъз Ефенди, Ибриямаа Анадооллу, Кърджалъ Мустафа Дервишоглу… Един бил висок и голобрад, друг рус със мустаци, трети черен с чалма…

Невероятно изобретателен и смел до безрасъдство, Левски устоява на всички предизвикателства и с такава лекота се измъква от клопки и засади, че самите османлии му дават прозвището Джин гиби. За тях той става «Демонът на империята».

Народът нарича своя верен и обичан син Апостолът на свободата.

 

Камелия Попова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.