Home » българи зад граница, Избрано

Отиде си нашият сънародник Петър Петров, оставил диря в американската архитектура след ВСВ

2017.02.02 Няма коментари
Spread the love

ПОЧИНА СТРОИТЕЛНИЯТ ИНЖЕНЕР ПЕТЪР ПЕТРОВ

1

На 9 януари, на 98 години, почина г-н Петър Петков. Талантливият българо-американски строителен инженер е работил в продължение на десетилетия в архитектурно-инженерната фирма Smith, Hinchman & Grylls, днес известнa като SmithGroupJJR в Детройт. Пенсионира се като вицепрезидент през 1984 година.

Петков е роден в София и през 1938 г. емигрира в САЩ, следвайки по-голямата си сестра Тодорка Михайлова, която я живеела в Детройт. Завършва Университета в Мичиган с бакалавърска степен по инженерство през 1942 г. По време на Втората световна война служи в американската армия и в Службата по стратегически услуги, предшественик на ЦРУ.

Познанията му по строително инженерство и на мостове, в частност, го прави ценен кадър.

След като получава магистърска степен от Университета на Илинойс, Петков започва да работи за Smith, Hinchman & Grylls. След две години е избран за сътрудник на архитекта Еро Саринен, с когото работят върху изграждането на Техническия център на Дженерал Мотърс (Saarinen’s General Motors Technical Center, Warren, Мичиган). Комплексът е от 25 постройки, разположени около правоъгълен басейн, и поставя началото на строителството на корпоративни сгради в САЩ.

Модернистичните сгради и куполна структура, в която нови модели автомобили били оценявани преди да бъдат пуснати в производство, са пример за новата архитектура след Втората световна война.

2

През 1985 г. Американският институт на архитектите награждава Техническия център на GM за двадесет и петата му годишнина (1950-1975) като сграда, която „издържа изпитанията на времето” и “илюстрира дизайн от трайно значение.”

В края на петдесетте години и началото на 1960, след повишаването му на главен строителен инженер, Петков работи с Минору Ямасаки, един от най-видните архитекти на ХХ век, и сътрудничи за построяването на новата главна квартира на Мичиганската компания за газ (Michigan Consoli-dated Gas Co), известна сега като One Woodward Avenue building. По време на завършването му през 1963 г., небостъргачът е най-високата сграда в света с изцяло заварена стоманена рамка. Ямасаки използва тази конструкция и при построяване на кулите-близнаци на Търговския център в Ню Йорк.

Най-ценното за г-н Петков винаги са били трите му дъщери и съпругата, с която били заедно 64 години. Роднини и приятели помнят годишният пикник в началото на септември, на който самият домакин е готвил на грила. Петър Петков е бил също председател на църковното настоятелство и е наблюдавал строежа на църквата „Свети Климент“ в Диърборн. Всяка сутрин, преди да тръгне за работа, той вземал куфарчето си, прекръствал се и прекрачвал прага на дома.

Роднини на Петър Петков, които живеят в Детройт, са Жорж Михайлов, д-р Невена Михайлова и Маргарет Шеридан.

 

Превод: Даниела Начева

Източник: Bulgarians in Detroit.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.