Home » Избрано

244 млн. емигранти през 2015 г. България на челно място в Европа по емигрирало население

2017.02.02 Няма коментари
Spread the love

5

Нова карта на Европа показва къде са решили големи потоци от населението на всяка една от страните да отидат да живеят зад граница. България е на едно от челните места с 16,5% напуснали страната ни.

Над една пета от населението на европейски страни като Португалия, Хърватия, Македония, Албания и Черна гора е избрала емиграцията.

Данните на ООН показват в проценти населението, което е решило да напусне своята родина. Най-голям в това отношение е броят на напусналите Босна и Херцеговина. Около 1,6 млн. души, родени в тази страна, през 2015 г. са живеели зад граница. Това представлява 43,3% от населението. Това число е с пет процента повече, отколкото в съседна Албания.

Великобритания е най-популярна като цел за преселване сред населението на Литва, Ирландия и Кипър. С най-голям брой свои поданици, отишли да живеят в чужбина, сред страните от ЕС е Великобритания – 4,97 млн. души. На второ място е Полша с 4,4 млн. души. През 2015 г. броят поляци, живеещи зад граница, е съставлявал 11 % от населението на страната.

Извън Германия към края на 2015 г. са живеели 4 млн. души (5% от населението), докато италианците са 2,9 млн. души или 4,9%.

Мащабната активност на хората за преселване е диктувана от огромните различия в нивата на доходите и жизнените стандарти между богатите страни и държавите в не толкова цветущо състояние като по-бедните членки на ЕС (сред които е и България) и другите бедни европейски страни.От нашите съседи с най-висок процент емиграция е Румъния – 17,5%, следва България – 16,5% и Сърбия с 10,5%. Очевидно най-тежко е положението в Македония, поради което страната е била напусната от 24,8% от населението й.

Броят на мигрантите по света продължава да нараства бързо през последните години, за да достигне 244 млн. през 2015 г., при положение че през 2010 г. броят им е бил 222 млн., а през 2000 г. – 173 млн. души.

През 2015 г. от тези 244 млн. мигранти 104 млн. са били родом от Азия, Европа е на второ място по изселници – 62 млн. души (25%), следват Латинска Америка и Карибите – 37 млн.(15%) и Африка (34 млн. души или 14%). /БГНЕС/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.