Home » Авторски страници, българи зад граница

“Любослов”, “Врати от небеса”, “Черга пъстроцветна” и др. в Конгресната библиотека на САЩ

2017.02.17 Няма коментари
Spread the love
Едно от вътрешните стълбища на Конгресната библиотека. Снимка: www.loc.gov

Едно от вътрешните стълбища на Конгресната библиотека. Снимка: www.loc.gov

Всички издания на годишния алманах “Любослов” на Съюза на българските писатели в САЩ и по света – от 2012 г., когато излиза първото издание на алманаха, до последния, който излезе в началото на тази година, както и книги на други български автори емигранти в САЩ и по света, ще бъдат дадени на Библиотеката на Конгреса във Вашингтон.

Последното издание на алманаха "Любослов"

Последното издание на алманаха “Любослов”

Това ще се случи в Деня на българската просвета и култура, на 24 май 2017 г., на специално тържество. Инициативата за доставянето на тези български книги за фондовете на Конгреската библиотека на САЩ е на Генералния консул на Р. България в Чикаго Иван Анчев.

"Врати от небеса..." и "Бизони край Дунава" на Симеон Гаспаров

“Врати от небеса…” и “Бизони край Дунава” на Симеон Гаспаров

Сред книгите, които ще бъдат доставени на Конгресната библиотека, са “Врати от небеса, или когато Джими Хендрикс беше българин” и “Бизони край Дунава” на Симеон Гаспаров, “18 % сиво” на Захари Карабашлиев, както и книги с творби на Георги Витанов Богат, Виолина Иванова, Краси Зуркова, Иво Иванов, Пейчо Кънев, Добри Карабонев и др.

"18 % сиво" на Захари Карабашлиев

Известният роман “18 % сиво” на Захари Карабашлиев излезе преди няколко години

Тук е мястото да добавим, че в Конгресната библиотека на САЩ, в отдела за Югоизточна Европа, работи една българка, г-жа Дида Щадлер (Dida D. Stadler). Тя се свърза с нашето издание преди повече от месец. И причината бе литературният сборник „Черга пъстроцветна“, който излезе през 2016 г. и който съдържа творби на български автори от различни страни, публикувани в специалната литературна рубрика на Еврочикаго за 2015 г.

Литературният сборник "Челга пъстроцветна"

Литературният сборник “Черга пъстроцветна”

Нашата сънародничка, работеща в отдела за Югоизточна Европа, ни потърси, защото искаше книгата “Черга пъстроцветна” да попълни Българската колекция на Конгресната библиотека. 

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.