Home » Избрано

Българската Chaos Group получи технологичен “Оскар” за софтуера си V-Ray

2017.01.08 Няма коментари
Spread the love

 "Игра на тронове" е един от многото сериали, за чиито ефекти се ползва V-Ray. [HBO България]

“Игра на тронове” е един от многото сериали, за чиито ефекти се ползва V-Ray. [HBO България]

Софтуерът за 3D визуализации V-Ray на водещата българска Chaos Group е един от 18-те носители на “Оскар” за технологични постижения в киното за 2017 г., съобщава Американската филмова академия на своя сайт. Наградата се присъжда на Владимир Койлазов, съосновател на българската компания, която от години е сред световните имена в бранша, за “оригиналната идея, дизайн и реализация” и приноса на V-Ray за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното.

От сензацията “Аватар” до битките в “Игра на тронове”, през хитове като Deadpool и Ironman до филми, които наглед не ползват визуални ефекти, сценографията на все повече заглавия е изцяло компютърно генерирана – и в повечето случаи пръст в нея има и софтуерът за рендъринг V-Ray, който пресмята и превръща компютърния модел във фотореалистично 3D изображение с необходимата светлина, текстура и цвят.


Iloura 2016 Game of Thrones Season 6 breakdown reel from Iloura on Vimeo.
“Битката на копелетата” от “Игра на тронове”, носител на “Еми” за визуални ефекти, е осъществена и благодарение на V-Ray

Технологията има широко приложение в архитектурните проекти, продуктовия дизайн, автоиндустрията, игрите и навсякъде, където има 3D визуализации. За незапознати е трудно за вярване, но изображенията в портфолиото на сайта на Chaos Group са изцяло компютърно генерирани. Оскарът се присъжда на Койлазов и компанията за бързите им алгоритми, включително за т.нар. “глобално засветяване”, които правят технологията приложима в големи филмови проекти. Днес тя се ползва все по-често вместо реалните снимки на локация – например гледките към Манхатън и Световния търговски център в миналогодишния The Walk на Робърт Земекис са изцяло генерирани чрез софтуер, включително V-Ray.

Фирмата е основана в края на 90-те от Койлазов и Петър Митев, а първата версия на V-Ray е от 2002 г. Това е и основният продукт на Chaos Group, която днес има офиси в София, Балтимор, Ел Ей, Сеул и Токио. За разлика от другите оскари, технологичните не се присъждат за постижения през конкретната година, а за цялостен принос в развитието на киното. Те ще бъдат връчени на 11 февруари в Бевърли хилс.

Източник: в. “Дневник”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.