Home » Авторски страници, българи зад граница

“Йосиф II – българският духовен водач от европейска величина” – филм на БУ “Асен и Илия Пейкови”, Рим

2016.12.24 Няма коментари
Spread the love

Публикацията съдържа видеозапис на кратък, но много интересен документален филм, направен от Българското училище “Асен и Илия Петкови” в Рим, Италия, в сътрудничество с Първа английска гимназия в София и Грийв Гимназиум в Копенхаген.

Йосиф II, фрагмент от стенопис. Снимка: Скрийншот от филма за него

Йосиф II, фрагмент от стенопис. Снимка: Скрийншот от филма за него

Филмът се нарича “Йосиф II – българският духовен водач от европейска величина” и е посветен на 600-годишнината от възкачването на българина Йосиф II като вселенски партиарх на Константипол.

Неговият образ е запечатан не къде да е, а на входната врата на катедралата “Св. Петър” във Ватикана. Големият български средновековен духовник Йосиф II е роден вероятно във Велико Търново около 1360 г. През 1416 г. той е избран за патриарх на Константинопол. Бил е привърженик за православно-католическо единство във вярата. Умира през 1439 г. и е погребан във Флоренция. Повече за неговата история може да се разбере от самия филм.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.