Home » Авторски страници, политика

Григор Лилов: Безумието продължава

2016.12.28 Няма коментари
Spread the love

Коментари на Григор Лилов

Photo by AFP

Снимка: AFP

В петък, преди Бъдни вечер, президентът Барак Обама подписа Закона за военните разходи, който предвижда доставка на преносими зенитни ракетни комплекси (за борба със самолети) на сирийската опозиция.

Разбира се, в текста има различни уговорки с цел да се успокои общественото мнение.

„Ако по време на 2017 фискална година ще бъде взето решение за разпределение на средствата за сирийската опозиция, те не могат да бъдат преведени, докато министърът на отбраната и държавният секретар на САЩ не изпратят съвместен доклад до Конгреса по този въпрос “ – се казва например в алинеите.

Трябвало да бъдат поименно изброени структурите на сирийската опозиция, които ще получат тези ракети, да има доклади и оценки на разузнаването за тях и т.н., и т.н.

Говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова определи този акт като „враждебна крачка“.

Аз го смятам за нещо, далеч по-опасно – смятам го за безумие!

Разбира се, че Башар Асад е отвратителен диктатор и главорез. Но опозицията му са не по-малко, а дори и повече главорези от него, и закоравели ислямски фанатици.

Тяхната провъзгласена и официализирана цел е установяване на шериат в Сирия в най-крайните му форми. Те мразят всичко, което не споделя „правата вяра“.

Евентуални доставки на зенитни ракети за тях е безумие. Никакви мерки на американските секретни служби, дипломацията и Конгреса не могат да спрат, от една страна, разпълзяването на това оръжие и в други ръце, а от друга – използването му от доверениците им не само срещу руските военни самолети, а срещу всякакви, включително и американски! И навсякъде по света.

Въобще досегашният американски истаблишмънт, заслепен също като руския от геополитическата вакханалия между Вашингтон и Москва, нищо не е научил нито от битките с талибаните, нито от тероризма на „Ал-Кайда“, нито от престъпленията на „Ислямска държава“.

Умерена опозиция в Сирия няма!

Има само фанатици, за които всеки немюсюлманин, а и онези от мюсюлманите с не съвсем „права вяра“, са неверници. Заслужаващи наказанието на Аллах.

15740811_1169237506525520_2097040058039971053_n

ПРОДАЖБИТЕ НА ОРЪЖИЕ ПО СВЕТА

Според данните, които са докладвани на Конгреса на САЩ, световните продажби са паднали от 89 млрд. долара на 80 млрд.

Най-големи износители:

1. САЩ – 40 млрд.
2. Франция – 15 млрд.
3. Русия – 11 млрд. (по руски данни и според изказване на Путин – 14,5 млрд.)

Най-големи вносители:

1. Катар – 17 млрд.
2. Египет – 12 млрд.
3. Саудитска Арабия – 8 млрд.

По данни на много авторитетния Стокхолмски институт (SIPRI), за същата 2015 г. първи са били САЩ с 33% от световните доставки, втора – Русия с 25%, а с по 5-6% са следвали Китай, Франция и Германия.

Достоверни данни за 2016 г. ще ги има през март от SIPRI и вероятно през есента от американската официална класация.

Докладът пред Конгреса: https://fas.org/sgp/crs/weapons/R44716.pdf

11

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.