Home » Авторски страници, българи зад граница

Празнични дни за българските деца в Кубей, Криничное, Болград

2016.12.28 Няма коментари
Spread the love

Най-обичаните и най-очаквани празници за децата

s2140585

Три дни Българското неделно училище „Изворче“ към Българския културен център «Акад. Александър Теодоров – Балан» (БКЦ ААТБ) празнува Коледа и Нова година. Това са най-любимите и очакваните празници за децата. Всички детски изяви бяха интересни и незабравими.

На 23 декември се проведе тържество в с. Криничное за децата от две подготвителни групи и първокласниците. За учениците и техните родители учителите подготвиха изненади. Отначало дойдоха да поздравят всички присъстващи истински коледари – батковци!

s2140296

Благодарни сме на нашите гости и се надяваме, че тези момчета ще възродят коледуването в родното си село!

След „дълго“ очакване, по време на което звучаха традиционни стихове и песни, посветени на двата празника, пристигна «истинският Дядо Коледа» със Снежанка. Оригинални бяха „момиченцата-елхички“ с необичайни български танц. И, както винаги, «гвоздеят на програмата» бе изпълнението на малките театрали. Те показаха сценката «Катеричкина Коледа» и всички разбраха, че и горските обитатели посрещат този празник.

s2140331

Въпреки 5-годишната си възраст, те успяха достойно да се представят в VIII-ия фестивал на българите в чужбина „Aз съм българче“, който се проведе на 4-6 ноември 2016 г. в Амстердам, столицата на Нидерландия. Нашите деца са наградени с 1-ва награда в номинацията „Словесни изпълнения“ в категорията до 9 години!

Новината изненада децата. Но, за да получат наградата, те трябва малко да изчакат, макар че тя вече е изпратена и „е на път“.

На 24 декември се проведе тържество за всички деца, учещи в с. Кубей. Учениците се опитаха да изненадат своите родители и гости с подготвената програма.

s2140344

Познавателна за всички беше сценката «Бъдни вечер» с пристигането на кубейските коледари. Вокалистките порадваха зрителите с весели коледни и новогодишни песни. А трите танцови групи показаха съвършено нови танци. Най-малките, групата „Усмивка“, изпълниха танца „Хорце“; средната група „Хоп-троп“ – „Тежко хоро“, а най-големите – групата „Българчета“ спечели овации на публиката за танца „Овчарче“. С овчарски геги, в мъжки носии момичетата показаха оригинален танц с елементи на акробатика.

Възхитителни бяха и дебютантите Людмила Шишман с индивидуалния танц „Шопска сюита“ и гайдаринът Слава Чеглатонев, който изпълнение композицията „Право хоро“.

s2140543

За прекрасно изпълнение и като стимул да продължат да работят творчески, г-н Петър Русев, директор на БКЦ ААТБ, връчи лично парични награди на Людмила Шишман, Слава Чеглатонев и на всяко момиче от групата „Българчета“!

На 25 декември бяха проведени три тържества за учениците, обучаващи се в гр. Болград.

s2140692

За децата от подготвителната група и 1-6 клас учителите и учениците от горните класове организираха програмите с изпълнение на детски песни и танци и с участие на специалните гостенки – Зимата и Питанката.

Но и в Болград не мина без нови прояви. Порадва всички танца на малките мили «снежинки». А момчетата от 2-3 и 5-6 клас се организираха в две „истински коледарски дружини“. Техните ярки изпълнения не оставиха никого безразличен, и ние сме сигурни, че този обичай „вече се зароди“ и в Болград, както съществува вече много години в Кубей, благодарение на БНУ „Изворче“.

s2140481

За учениците от 8-11 клас се проведе празнична дискотека с викторини, песни, конкурси и баница с късмети.

Приятна изненада лично за мен и за всички стана гостуването на двама наши бивши ученици, а сега първокурсници – Никита Селюков и Алексей Ремизов. И двамата учат във Варна. Никита – във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“, а Алексей – в Икономическия университет.

Всеки изминал празничен ден по-своему е оригинален и уникален!

s2140553

Имаше, разбира се, и любими традиционни моменти – игри, гатанки, сурвакане, подаръци и общо българско хоро с Дядо Мраз и Снежанка, както и снимката за спомен…

Весела Коледа на всички и Честита Нова 2017 година!!!

 

Прасковия Русева,

директор БНУ „Изворче“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.