Home » Избрано

Еврокомисията отказва информация за стрестестовете на БНБ, заради опасения за финансовата стабилност

2016.12.21 3 коментара
Spread the love

ЕВРОКОМИСИЯТА: АКО КАЖЕМ КАКВО МИСЛИМ ЗА СТРЕСТЕСТОВЕТЕ НА БНБ, СТАВА СТРАШНО

Материал на Биволъ

11

Разкриването на преценката на Европейската комисия за стрестестовете на българските банки ще доведе до подкопаване на финансовата стабилност. Това се казва в писмо-отказ на Еврокомисията, изпратено до Биволъ в отговор на запитване по ЗДОИ.

Още през септември Биволъ поиска достъп до документите на Комисията, в които се коментира стрестеста на българската банкова система, направен под ръководството на БНБ. За наличието на такива документи става ясно от съобщението на самата БНБ, която твърди, че стрестестовете са извършени в процес на консултации с европейските институции, за да се гарантира съответствие с европейските практики.

bnb-adherence

Запитването на Биволъ, мотивирано с Регламент 1049/2001 за публичен достъп до документите на Еврокомисията, затрудни много европейските чиновници, които бавиха отговора повече от два месеца. В крайна сметка те са идентифицирали четири документа, в които става дума за българските банкови стрестестове. В последните два дори и имената на документите са били преценени като секретни и част от тях са зачернени в отговора (виж пълния текст тук).

ec-fisma-bnb-docs

Мотивите на Еврокомисията да откаже достъп са разделени на четири групи: защита на личните данни (имена, телефони на служители), защита на монетарната и данъчната политика на Евросъюза, защита на търговския интерес и защита на процеса за взимане на решения на самата Комисия. Всичките те според Комисията надделяват над обществения интерес в случая.

ec-fisma-bnb

Нещо повече, същестува риск, че публичното разкриване на въпросните документи ще навреди на финансовата ситуация в България и така ще подкопае финансовата, монетарната и икономическата политика на страната – пише в отговора на Европейската комисия.

Официалното становище на БНБ и на правителството е, че стрестестовете са успешни и банковата система е стабилна. Оказва се обаче, че информацията за съответствието на стрестестовете с европейските практики може да срине тази легенда.

Междувременно се появи нова официална информация от прокуратурата за състоянието на ПИБ, която беше спасена с държавни пари преди две години. В постановление на СГП се цитира доклад на БНБ от 2014 г., в който черно на бяло се твърди, че банката манипулира данните за свързани кредити и се е оформила капиталова дупка. Констатирано е, че акционерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев не могат да намерят пари, за да я запълнят.

pib-sgp-4-768x475

Отделно от това са потвърдени данните за източване на банката чрез кредитиране на офшорки, собственост на митичния Георгиус Георгиу, бивш съдружник на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Офшорките не са върнали кредити за десетки милиони евро, констатира прокуратурата. ПИБ е изкупила тези лоши кредити на 20% от стойността им под формата на цесия, но дори тази щета не е повод за прокуратурата да се задейства.

На базата на тези нови данни за укрити от БНБ сериозни проблеми, Биволъ ще поиска отново от Комисията достъп до въпросните документи и най-вече документът, изготвен след публикуването на резултатите от стрестестовете през септември т.г.

.

3 коментара »

 • Иван Христов said:

  Извинявам се за тъпия въпрос, но къде точно видяхте отговор от Еврокомисията, че “ако кажели какво мислят за стрес-тестовете ставало страшно”?!? Аз виждам, че са написали стандартен отговор, който гласи следното: “…Еврокомисията отказва достъп до документите поради: 1. защита на личните данни. 2. защита на монетарната и данъчната политика на Евросъюза. 3.защита на търговския интерес и защита на процеса за взимане на решения на самата Комисия. Всичките те според Комисията надделяват над обществения интерес в случая…” – а обществен интерес в случая няма, тъй като БНБ е институцията, която отговаря за банките и тя недвусмислено излезе и каза, че всички банки в България преминават успешно проведените стрес тестове и проверката на качеството на активите! Тук аз виждам интерес от страна на Биволъ, които изпълняват поръчки от Прокопиев и Цветан Василев, за да пишат срещу техни конкуренти или неприятели!

 • Елена said:

  Поредните лъжи и манипулации на Бивол. Отказват им достъп поради конфиденциалност. Все едно от Бивол да отидат в БНБ и да поискат достъп до вашите сметките и движението им по тях. Естествено, че няма как да стане. Прицелили са се в банките, защото те са най-големите рекламодатели и дават милиони на година. Схемата е проста и не е измислена от тях. Плюят докато не се свържат с тях и не им се платят едни пари, за да спрат. Това си е новата форма на рекет, срещу която законът не може да направи нищо.

 • Mariana (author) said:

  Из отговора на Европейската комисия, изпратен на Биволъ на 25 ноември, линк към който има приложен в препубликацията, но ще го оставя и тук – https://bivol.bg/wp-content/uploads/2016/12/fisma-stress-test-1.pdf /3 стр./

  “Moreover, there is a risk that public disclosure of the concerned documents would be detrimental to the financial situation of Bulgaria and hence undermine the financial, monetary or economic policy of the country.”

  “Освен това, съществува риск, че публичното оповестяване на съответните документи би било пагубно за финансовата ситуация на България и по този начин да подкопае финансовата, валутната или икономическата политика на страната.”

  Както изглежда, този пасаж от отговора на ЕК има предвид Биволъ, защото в него ясно се казва точно това, което може да се прочете по-горе.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.