Home » Авторски страници, българи зад граница

Празник в БУ “Пейо Яворов” в Брюксел

2016.11.03 Няма коментари
Spread the love

unnamed2

На 30 октомври 2016 г., в познатата ни зала на адрес salles du Boetendael, Rue du Doyenné, 96, 1180 Uccle, се състоя тържеството на Българското училище „П. К. Яворов“ – Брюксел, към Посолството на Р. България в Кралство Белгия.

unnamed3

Поводът беше двоен. Затова и тържество беше двойно: Отбелязване на Патронния празник на училището – 102 години безсмъртие на Яворов, и 1-ви ноември – Деня на народните будители.

unnamed7

Госпожа В. Найденова, директорката на училището, благодари на всички присъстващи, дошли в този не само почивен, но и ваканционен ден. Наш скъп гост бе и посланик Мая Добрева.

unnamed5

Имахме възможността да се насладим на стихотворенията „Облаче ле бяло” и „Родна стряха” от Ран Босилек, изпълнени от Симеон Динков от 1 а клас и Благовеста Христова от 3 б клас, и на откъси от поемата „Калиопа”, в изпълнение на Благовеста Христова от 3 б клас и Екатерина Николова от 4 клас.

unnamed4

Второкласниците от своя страна ни омаяха с „Родна реч ” от Ран Босилек, която звучеше толкова сладко, казана от нашите деца.

unnamed99

Гледахме откъси от филма „Дело 205/1913 П. К. Яворов“.

unnamed6

Чухме рецитал по стихове на поета, в изпълнение на Христо Караславов и Валентина Найденова.

unnamed14

В почивката имахме възможността да разгледаме изложбата с детски илюстрации „Мъдростта на народа ни”, донесена специално за нас от България. Детските рисунки, осветяваха с багрите си залата, героите оживяваха и ни завладяваха със своята енергия и позитивното си излъчване.

unnamed15

Много заинтригуващa беше срещата с госпожа Лилия Старева, председател на фондация „Детето и фолклора”. Тя с удоволствие представи новата си книга „Български ритуали за късмет”.

unnamed0

Г-жа Старева много увлекателно разказа на децата за народините обичаи и вярвания. Всяко дете получи книга, за вярно отговорените гатанки. Обещахме, че този път ще бъдем по-активни в превода на българcките приказки, за да успеем да се включим в 7-то поредно издание на „Мъдростта на народа ни”.

unnamed16

Лилия Старева предаде сърдечните поздрави от г-н Димитър Карарусинов, от Държавна агенция за българите в чужбина, наш добър приятел. От него получихме дарение книги и два диска: „България през вековете” и „Това е България”.

unnamed1

Макар че залата не беше толкова препълнена, както обикновено, с ръкоплясканията, смехa, детската глъч, разговорите, времето мина бързо и трябваше да се разделим. Направихме един истински празник на българската традиция.

unnamed88

Духовната мъдрост и наследство на предците ни са основа на будителството като дух, на Яворовия дух, който и тази година не беше забравен.

 

Валентина Найденова,

Pъководител на БУ “П. К. Яворов” – Брюксел

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.