Home » Избрано

“Политико”: Кр. Георгиева е “купила” новия си пост с пари на ЕС

2016.11.30 Един коментар
Spread the love

832752

Подозрения, че еврокомисарят Кристалина Георгиева си е купила поста в Световната банка, се появиха днес в базирания в Брюксел електронен вестник “Политико”, съобщи Нюз.бг. Според разследване на медията, в качеството си на комисар с ресор бюджет и финанси тя е одобрила нова формула, предложена от Световната банка за финансиране на администрацията й.

Европейският съюз е един от основните донори на банката. Увеличавайки бюджета за персонал със средствата на европейските данъкоплатци, Георгиева на практика е осигурила и пари за своя бъдещ пост, собствените си сътрудници и други разходи.  Георгиева обяви през октомври, че напуска Комисията, за да стане изпълнителен директор на Световната банка. Преди това тя работи 17 години в институцията.

Европейският съюз внася 400 милиона евро в Световната банка, като финансира проекти срещу бедността, както и борбата с климатичните промени в Африка, Азия и на други места в света. Повечето пари се използват именно по тези проекти, но контрибуцията отива и за разходи за мениджмънта на Световната банка. През април офисът на Георгиева в Брюксел се съгласява на нова структура за съотношението между проекти и разходи за администрацията.

Според запознати с новата схема на финансиране, Европейският съюз се съгласява на по-голям процент за административни разходи. Участието на Георгиева в това ключово решение буди сериозни съмнения за конфликт на интереси, предвид новата й работа. “Вицепрезидентът Георгиева не е участвала в преговорите по направата на новата рамка със Световната банка” – отговарят от комисията на запитването на “Политико”.

Източник: в. “Сега”

One Comment »

 • Mariana (author) said:

  Из коментар по темата на Григор Лилов, сложен на стената му във ФБ:

  “В публикацията става дума за вноската от 400 млн. евро от ЕС в проектите по света на Световната банка. Според изданието Кристалина Георгиева е договорила “нечуваните” 17% от разходите да бъдат заделени за възнагражденията на администрацията по проектите – такса “персонал”.
  Популярно казано – платила е издръжката не само за нейното си звено в Световната банка, чието ръководство пое, но и на др. звена и това й е осигурило мястото.
  Изданието прави пряка връзка между парите на европейските данъкоплатци и получения пост в Банката от все още настоящата еврокомисарка.

  Освен това изданието посочва, че отделите на Еврокомисията, ръководени от нашата еврокомисарка, са подготвили и тя е предложила промяна на досегашните финансови регламенти. Според новата идея ЕК няма да има право да контролира разходите и да одитира (провери) изразходването на средства от бюджета й, дадени за проекти, в които участват и частни донори, ако някоя др. институция е направила проверка.
  Лично за мен подобна схема – даваш и не контролираш дори частни лица и организации си е особено гнусна и цинична далавера.

  От офиса на Георгиева са отрекли, че тя има отговорност за близо 70 милиона евро (17% разходи за персонал). “Само била подписала” документът, е техният аргумент.
  Смях! Разбира се, това е лъжа! Иначе излиза, че еврокомисарката с ресор бюджета няма никакви отговорности и правомощия.

  Офисът твърди, че инициативата за процентите е на Жан Клод Юнкер.
  По всичко изглежда, че развитието на скандала може да помете Еврокомисията. Вероятно еврокомисарката е само завръзката му – хващането на “метлата” преди тя да се развърти. Няма да е за първи път – през 1999 г. заради корупционни практики цялата Еврокомисия беше принудена да си подаде оставката.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.