Home » Избрано, история

Важно археологическо откритие за античната история на Пловдив

2016.11.30 Един коментар
Spread the love

В подземията на Античния театър беше открит и разчетен надпис, който пренаписва историята на града

Новооткрит надпис гласи, че Античният театър в Пловдив е строен през 90-те години на I в. сл. Хр., а не както бе известно досега през 116-117 г. от II в. Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев, заедно с археолога Мая Мартинова и преподавателя от Софийски университет Николай Шаранков, разчели надписа.

В подземията на Античния театър беше открит и разчетен надпис, който пренаписва историята на града Източник: ЕПА/БГНЕС

В подземията на Античния театър беше открит и разчетен надпис, който пренаписва историята на града Източник: ЕПА/БГНЕС

Съоръжението може и да е завършено по време на император Марк Улпий Траян, но днешното откритие сочи, че е правено по време на император Домициан.

Когато бил завършен, театърът е побирал 7 хил. души, които освен на мраморните седалки, са намирали място и на дървени конструкции. В подземията на Античния театър беше открит и разчетен надпис, който пренаписва историята на града.

Николай Шаранков уточни, че надписът е на старогръцки и е намерен в неразкрито във времето стълбище на Античния театър.

По думите му това е най-ранният надпис, който дава информация не само за Филипополис, но и за институциите в града и за създаването на общото събрание на провинция Тракия.

Първият управник на Филипополис, след като градът станал метрополия на Източната Римска провинция Тракия в Римската империя, е Тит Флавий Котис.

Той е човекът, заемал всички важни постове в града през I век след Христа

Котис бил архонт три пъти, върховен жрец и представител на съдебната власт на империята.

Първите две имена на управника на Филипополис са дадени от империята, по останалите се съди, че той бил потомък на тракийски царе. За да заема всички тези длъжности, той е бил с юридическо образование и с богата култура.

И още нещо, по онова време е било прието хората на такива високи постове да организират дейността на града със собствени средства – игри, развлечения, събрания. Това говори и за материалното му благосъстояние.

Античният театър в Пловдив Източник: Getty Images/Guliver

Античният театър в Пловдив Източник: Getty Images/Guliver

Част от надписа, който пренаписва историята на Пловдив, е открит още преди десет години, но при реставрациите днес археолозите попадат и на неговото продължение, което е неочаквано и води до това откритие.

Той ще бъде консервиран и изложен в галерията под сцената на Античния театър, която в момента се реставрира и подготвя за експониране.

Източник: Vesti.bg

One Comment »

  • Николай Гусев said:

    “И още нещо, по онова време е било прието хората на такива високи постове да организират дейността на града със собствени средства – игри, развлечения, събрания.”

    А днес?!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.