Home » Авторски страници

Еволюция или Сътворение?

2016.11.24 Няма коментари
Spread the love

Кое е първичното – материята или духът – ето въпросът, който стои в противопоставянето между еволюционистите и креационистите.

Според еволюционната теория всичко започнало от една точка, която била по-малка от водороден атом, наречена „сингуларност“. Преди тази точка по неизвестни причини да избухне и да породи известната ни – крайна или безкрайна – Вселена, не е имало нито пространство, нито време. Еволюционистите вярват, че така е възникнало всичко видимо и невидимо. И най-важното: всичко в тази Вселена се развива, еволюира, мутира от хаос към подреденост.

Креационистите твърдят, че заобикалящата ни реалност е дело на творчески разум, създадена е по предварителен план, подчинена е на непререкаеми закони, положени от нейния Създател. Ние, християните, наричаме Този Създател Господ Бог, Творец на една първоначално прекрасна Вселена. И най-важното: всичко в тази Вселена деградира, върви от подреденост към хаос.

 

11В кратко експозе няма как да се спираме на спора между хаоса и реда. Ще маркираме само, че съгласно Първия закон на термодинамиката енергията не се губи, а само преминава от една форма в друга – т.е първоначалното количество енергия остава постоянно, мени се само качеството й. Както и, че според Втория закон на термодинамиката всяка система, оставена без захранване с външна енергия, върви от подреденост към хаос, деградира, изхабява се, умира (ако е била жив организъм). Отминаваме и историята с възникването на Втория закон – любознателният читател може да се запознае с нея, като прочете Книга Първа – „Битие“ – от Книгата на книгите. Всеки що-годе разумен човек ще си направи сам изводите след прóчита.

Еволюционистите твърдо вярват, че Творецът Господ Бог не съществува. Те са атеисти – хора, убедени в несъществуването на Създателя на всичко видимо и невидимо. Странна е логиката на тези хора – борци срещу Някого, Който според тях дори и не съществува…

Какъв отговор дава съвременната наука на тези въпроси?

Съгласно изследванията на водещия световен учен – астрофизика сър Фредерик Хойл – невъзможно е животът на планетата Земя, пък и където и да е другаде във Вселената, да произлезе от само себе си – както настояват еволюционистите. Защо?

Сър Фредерик Хойл стигнал в изследването си до зашеметяващ извод:

  • Вероятността животът във Вселената и конкретно на Земята да е възникнал от само себе си е едно по десет на степен четиридесет хиляди – 1х1040000

Какво се крие зад това число?

Понеже всичко се опознава чрез сравнение, нека и ние в случая да постъпим по същия начин.

И така, колко е материята в цялата Вселена? Науката е толкова напреднала, че вече се е произнесла и по този въпрос:

  • Материята в цялата Вселена е едно по десет на степен осемдесет – 1х1080

Сър Фредерик Хойл продължил анализа на тези данни и констатирал, че дори цялата Вселена (вкл. и т.нар. „празно пространство“ в нея) да бъде изпълнена с най-малката измерима частица – електрона – общият брой на електроните в нея ще се окаже десет на степен 130 електрони – 10130

Но понеже той е велик учен, а не „средна ръка“ или посредствен „нàучен работник“ (каквито са мнозинството еволюционисти), продължил разсъжденията си за произхода на живота по-нататък. И ето какво се разбрало:

  • Ако всеки един от тези 10130 електрони представлява мутираща система, преминаваща през милион мутации един милиард пъти в секунда, вероятността за успех е десет на степен триста хиляди минус сто петдесет и седем, или едно по сто и осем на степен двеста деветдесет и девет хиляди осемстотин четиридесет и три, т.е. 108299843, и дори за възникването на най-прост организъм като този на амебата ще са потребни не по-малко от сто милиона милиарда милиарда милиарда милиарда милиарда години!
  • И как да се случи, след като предполагаемата – според господстващата еволюционна теория – възраст на нашата Вселена е не-повече от 5-10-15, напоследък 20-милиарда години…

Ето как ученият картинно, на разбираем език, представя истината за вероятността на еволюционната мутационна теория:

„Нека илюстрираме колко невъзможно е всичко това. Би било по-лесно смерч да мине през градския боклук и да събере завършен и годен за полети „Боинг 747“, отколкото животът да е възникнал на нашата планета или другаде във Вселената по еволюционен път…“

12

Аз от своя страна бих се намесил в този диалог между еволюционисти и креационисти, в който и двете спорещи страни са религиозни вярващи: креационистите – твърдо вярващи, че има Творец на всичко видимо и невидимо, а еволюционисте – твърдо вярващи, че няма Бог. Моят въпрос към двете спорещи групи е:

  • Какво е информацията? Материя ли е? Ако е материя, видима ли е? Ако ли пък не е материя, като какво ще да е?

Защото, както се оказа напоследък в нашата просветена епоха, информацията е в основата на всичко „видимо и невидимо“.

Аз все пак съм християнин и като такъв не ми е присъщо да измъчвам другите – защото според нашия Господ Исус Христос „всички вие сте братя“. Затова ще ви дам и начатък за размишление:

„1. В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото. 2. То беше в начало у Бога. 3. Всичко чрез Него стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало…10. (…) и светът чрез Него стана, но светът Го не позна.“ (От Йоана Свето Евангелие 1:1-3, 10)

Писано е преди две хиляди години . Та – Що и Кой е Словото?

Ако почтено си отговорите на този въпрос, значи сте стигнали до Истината в спора Еволюция или Сътворение?

 

Николай Любомиров,

ученик 11-ти клас

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.