Home » Авторски страници, политика

Турция трябва да картотекира бежанците като първа сигурна страна. Протести във Варна

2016.10.12 Няма коментари
Spread the love

url

След проведения протест миналата седмица във Варна срещу безконтролното нахлуване на мигранти, тази седмица протестите продължават. Гражданите се събират на 14 октомври, петък, от 19 ч. местно време,  на пл. “Независимост” в града.

“Решени сме да протестираме докато правителството не вземе мерки и не затвори границата” – казва Влади Митев, един от организаторите.

“Проблемът с мигрантите е много по-голям, отколкото можем да осъзнаем. Веднъж стъпили на българска територия нелегално и без документи, илюзия е, че някога ще можем да ги депортираме. Те остават наша отговорност вовеки веков” – смята Даниела Николова.

“Ние нищо не знаем за тях, щом нямат документи – дали са жертви или са прстъпници, дали са сирийски бежанци или са терористи от Ислямска държава – нищо не можем да кажем виждайки един човек.

В регламентите на Еврокомисията ясно прозира нейната безпомощност” – допълва Николова.

“В предложението за регламент за европейски пътен документ за връщането на незаконно пребиваващи граждани на трети държави, абсолютно ясно се споменава, че депортирането при липса на документи зависи единствено от желанието на третите държави. Споменава се също, че за миналата година 60 % от решенията за депортиране не са се реализирали, поради липса на документи в лицата”.

Според протестиращите, колкото и договори да сключим с трети страни за обратно приемане на техните граждани, не можем да ги върнем, щом не можем да докажем, че това са техни граждани. А ние не можем да докажем нищо за тях.

На европейската пътна карта единственият истински атрибут е снимката. Там пише: “страна на произход, ако е известна”.

“Искаме да се спре с манипулацията, че това са “бежанци” – казва Красимир Иванов, друг протестиращ гражданин. “Те са бежанци за Турция, защото тя е първата сигурна държава. Турция трябва да ги регистрира, да ги картотекира, да им вземе отпечатъци, да им даде документи. А Турция не прави това. Тя изобщо не охранява границата си и ги оставя свободно да преминават на българска територия. Турция постъпва некоректно, а иска пари и отстъпки” – смятат гражданите.

“Ще протестираме до затварянето на границите или до оставка! Проблемът с мигрантите е наш, български проблем. Ако от ЕС искаха да ни помогнат, досега щяха да го направят. Вече две години не можахме да построим прословутата стена по границата. Щяла да излезе скъпо, а сега по-евтино ли ще ни излезе?! Ние сами трябва да се пазим.”

Очевидци, били на границата, разказват, че през българската граница на ден преминават по 1500 човека. Влизат на групички по около 15 човека, ако гранична полиция ги хване, тя няма право да стреля, а само може да ги върне обратно през границата. След това те се придвижват малко по в страни и през следващия шубрак влизат пак. И това е всеки ден, включително и в момента.

Според протестиращи, във Варна вече се виждат групи мигранти по места. На протеста, проведен на 7 октомври, бе съобщено за група, която вечер преспивала незаконно на паркинга на МОЛ – Варна.

“В момента във Варна се провежда Черноморски туристически форум “България – туристическа дестинация за четири сезона” – 13-15.10.2016. Обръщаме се към българските хотелиери и ресторантьори да ни подкрепят в нашите искания. Ако Варна бъде залята от мигранти, туризмът в града изцяло ще промени своя облик.”

“Опасяваме се, че след приемането на европейската пътна карта за депортиране на мигрантите, тук, в България, ще стане сборище на главорези. Надеждните семейства бежанци ще бъдат интегрирани в Западна Европа, а подлежащите на депортиране ще бъдат преместени тук, да чакат да бъдат приети от третите страни завинаги.”

Още информация за исканията на протестиращите:

“Протестираме против отварянето на границите и против безконтролния и незаконен прием на лица, представящи се за сирийски бежанци!

Настояваме да бъде построена здрава гранична стена по цялото протежение на южната ни граница и да се прилага строго визовия режим!

Настояваме да се прекрати манипулацията с термина „бежанци” по онтошение на мигрантите! За да са „бежанци”, необходимо е да бягат от война в съседна страна, което не е така. Повечето от тях нямат нищо общо със Сирия. Сред тях масово присъстват и лица – ислямски терористи, воювали в Сирия, но те не са пострадали мирни граждани.

Настояваме за засилена полицейска охрана и военно присъствие по границите и в опасните точки! Мигрантите да се поставят под наблюдение и контрол, а неспазващите закона да се депортират незабавно!

Ние, българите, сме милосърден и състрадателен народ, но не можем да допуснем заселване в Родината ни на големи маси от чужденци с агресивно поведение, с култура, враждебна на местната и очевидно несъвместима с нея. Това ще доведе до разрушаване на етническия баланс в страната, както и на гражданския и религиозен мир.

В случай, че българското правителство не вземе незабавни и категорични мерки за удовлетворяване на нашите искания, ще поискаме незабавната му оставка.”

 

Даниела Николова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.