Home » Авторски страници

Мината, олигархът Ковачки, законите и върхушката

2016.10.13 Няма коментари
Spread the love

Стачката в мини “Бобов дол”

“Протестът започна, след като 120 души от нощната смяна останаха в забоите на рудника във вторник сутринта, заради неплащани от седем месеца ваучери за храна и забавени заплати от август. Петима от стачниците обаче са били изведени в сряда сутринта заради вдигнато кръвно. Макар предишния ден концесионерът на мината да плати за отпечатване на ваучери за храна за над 62 хил. лв., хората реално не са получили нищо още и стачката продължи, като дори се разрасна с протестиращи пред сградата на фирмата. […] “Ще стачкуваме, докато не ни се издължи всичко дължимо – купони за седем месеца, или 700 лева, както и заплатите за август и септември. Не по 400 лева като за бездомници, а минимум по 800 лв., искаме и още по две заплати защото ни гонят на борсата. Да ни дадат по 3000 лева и си отиваме” – заяви преди постигането на договорката миньорът Димитър, цитиран от БГНЕС. “Синдикати нямаме, те са пенсионери, които сега са в отпуск, вземат 1000 лв. пенсия, от тук вземат още 1200, сега са в болнични, и това са нашите защитници. Казват: щом сте глупаци, умирайте”- допълва Димитър, дошъл да подкрепи колегите си.” /Mediapool/

ЛЕГАЛИЗИРАН ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ, КОЙТО КАСАЕ ВСИЧКИ НИ

Снимка: Mediapool

Снимка: Mediapool

Коментар на Григор Лилов

Пореден ден стотина миньори са под земята в мини “Бобов дол”. Слизал съм долу в тях – не е място, в което ще си дни наред.

Знаете казуса – неизплатени заплати. Всъщност казусът е България, един скандален олигарх и една върхушка, която си прави, каквото иска.

Днес беше обявено, че всички работещи – около 1900 души, ще получат пълните си заплати за… АВГУСТ! А сме средата на октомври! И пак беше обявено, че протестиращите под земята няма да вземат нищо!

Поредният миньорски бунт ни кара да се замислим, докога ще позволим частния произвол на богопомазани бизнесмени като Ковачки да властват над съдбите на работниците и техните семейства. Крайно време е да осъзнаем, че атаката срещу миньорите е атака и срещу всеки един от нас.

Изводите:

1. Профсъюзите в лицето на КНСБ и “Подкрепа” са фиктивни организации за защита на труда. Те не са защитник на наетите, а са циничен инструмент на ограбването.

2. Олигарх може да има неприятности само тогава, когато зад кулисите някои друг олигарх застане срещу него (напомням, че Ковачки беше съден, а после оправдан за над 16 млн. лв. неплатени данъци). Ако прегазва обаче всякакви човешки и правови норми, няма кой да му дири сметката.

3. Законът е на негово страна. Не се изненадвайте!

Ето го текстът:

Чл. 245. (Изм. – ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. – ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.
(2) Разликата до пълния размер на трудовото възнаграждение остава изискуема и се изплаща допълнително заедно със законната лихва.

(Б.а.: Когато и ако му дойде времето, според крилатия израз на един бивш вече премиер.)

Въобще, в този член от Кодекса на труда е преразказа поговорката “Залудо работи, залудо не стой!”.

Този текст в този Кодекс е приет единодушно. Без разлика на партийни цветове и принадлежности.

Никой никога досега и никъде, освен мен, не е повдигал проблема за явното погазване на човешки и конституционни права!

Повдигам го отново.

Защото този текст, използван от такива като Ковачки, за да не плащат, е особено нагъл пладнешки грабеж!

Скандалното е, че е узаконен!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.