Home » Авторски страници, българи зад граница

11 години Българско училище “Дунав” в Линц

2016.10.05 Няма коментари
Spread the love

ЗА ПОРЕДНА УЧЕБНА ГОДИНА ОТВОРИ ВРАТИ БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ “ДУНАВ” В ЛИНЦ И ЗАЛЦБУРГ 

img_8673

С началото на учебната 2016/2017 година Българско училище „Дунав“ в Линц с филиал в Залцбург празнува своята 11-та годишнина. Тържественото откриване се състоя на 1 октомври. Слънчевият октомврийски ден и празничното настроение поставиха едно прекрасно начало.

С много трепет и вълнение децата, учителите и родителите чуха медното гласче на училищното звънче и прекрачиха училищния праг след една чудна, изпълнена с приключения ваканция.

11

По стар български обичай учебната година започна с хляб, мед и китка здравец, с наричане за здраве и успех в учението.

В този празничен ден имахме удоволствието да чуем незабравимите стихотворения „Аз съм българче“ и „Първокласник“.

Деца от 2-ви и 3-ри клас изпълниха любимата на всички песничка “Детенце хубаво, пиленце любаво“. След началните акорди на пианото, запяха и всички присъстващи в залата.

Вълнението бе изписано най-силно на личицата на малките първокласници.

12

Ден по-късно, на 2 октомври празничната зала посрещна за втора поредна година и децата на Залцбург, като внесе сред тях много емоции, слънчеви усмивки и много вълнения.

Със сълзи в очите родители и гости си припомниха прекрасната изява на децата от миналогодишния Празник на буквите, с тяхното изпълнение на песента „Има светлина“ и на ръченица. Малките танцьори в Залцбург ще продължат да танцуват и радват с изпълненията си и през тази учебна година.

И тук най-развълнувани бяха отново най-малките, първокласниците, с нетърпение очакващи да научат българските буквички, за да пишат писма на баба и дядо в България.

13

Приветствени слова и на двете тържества поднесоха Дарина Тонкова, ръководител на училището, учителите и членове на Родителския актив.

Гост и на двете откривания бе Десислава Бакалчева, първи секретар на Елена Шекерлетова – извънреден и пълномощен посланик на Р. България в Австрия.

Тя говори за значението на българското училище в чужбина, за труда, който полагаме всички, за да съхраним българското у децата.

14

Открай време българинът е държал децата му да се образоват, давал е мило и драго за просвещение, осъзнавайки силата на знанието.

Надяваме се, че всички усилия, които положихме до този момент, ще дадат своите плодове.

15

Нека празникът да е честит на всички, които пишем и четем със самочувствието на народ с вековна история.

Честит първи учебен ден, деца! Спорна и успешна учебна година!

.

Катя Илиева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.