Home » Авторски страници, българи зад граница

Поздравителен адрес за Деня на бесарабските българи

2016.10.29 Няма коментари
Spread the love

44

Скъпи сънародници,

Честит Ден на бесарабските българи! На 29 октомври стотици българи в Украйна, Молдова и по света отбелязват своят празник. Този празник се превърна в ден на силата на българския дух и самосъзнание.

Преди 200 години стотици семейства напускат България, но България никога не е напускала нашите сърца, а любовта към нашата прародина се предава от поколение на поколение! Българите в Бесарабия първо построяват църкви, а след това създават училища към тях. Едни от първите обучени кадри, випускници на Болгардската гимназия, се завръщат в България и благодарение на всеотдайната си дейност правят значим принос в българската история. На този ден почитаме паметта на Александър Малинов, Олимпий Панов, Александър Теодоров – Балан, Иван Колев, Данаил Николаев, Димитър Агура и много други учени, политици, военни и обществени дейци.

Запазването на българщината в условията на световната глобализация изисква много усилия и постоянна борба. За българите в Украйна постоянните връзки с родолюбиви организации, общини и администрации от България означава изграждане на мостове между двете държави. За нас е важно тези връзки да бъдат по-силни и българите тук да усещат подкрепата от България. Сигурен съм, че докато звучи българска реч, докато се пазят традициите и се почита нашето минало, българщината ще пребъде, където и да сме по света.

Скъпи българи, бъдете здрави! Нека силата на българския дух да бъде извор на нови идеи и нови постижения! Мир и благополучие на вас и вашите близки!

 

Юрий Граматик,

Президент на Всеоукраинската обществена организация

“Конгрес на българите в Украйна”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.