Home » българи зад граница, Избрано, история

Изобретателят на реактивните самолети има свищовски корени

2016.10.29 Няма коментари
Spread the love

ЛЕТИЩЕТО НА БУКУРЕЩ ВЕЧЕ НОСИ ИМЕТО НА АНРИ КОАНДА

 

Лъчезар Тошев, Тoshev.blogspot.bg

Анри Коанда

Анри Коанда

Неотдавна Румъния наименува летището на Букурещ „Отопени” на името на Андре Коанда – изобретателят на реактивните самолети и откривател на „ефекта Коанда” в самолетостроенето и аеродинамиката. Малко известно е, че този технически гений има свищовски корени.

Свищов е изгарян два пъти от руската армия – веднъж през 1810 г. и след това през 1829 г. При първото изгаряне на града, населението е депортирано отвъд Дунава и заселено в района на Мавродин и на други места. През зимата по леда на Дунава, много свищовлии се връщат и доста скоро възстановяват града.

През 1829 г. армията на ген. Дибич Забалкански отново опожарява Свищов и преселва населението. Тогава свищовлиите -бежанци създават с разрешение на румънския княз Александър Гика град Александрия. Но не всички се заселват там. Някои избиран Букурещ, а други на други места. Голяма част след войната се връщат в Свищов.

Михалаки и Тодорица Кондеви, чиито семейства са свищовски бежанци от второто изгаряне на Свищов от руската армия, се заселило по-западно – в с. Търнава, а след това родът се премества в с. Перишор близо до Крайова. Именно тогава името Кондеви се променя в звучащото по-румънски Коанда.

Генерал Константин Коанда

Ген. Константин Коанда

Ген. Константин Коанда

Сред потомците на преселниците от Свищов, на 4 март 1857 г. в Крайова се ражда Константин Коанда. След като получава добро военно образование в Яш, той прави голяма военна кариера и достига до чин генерал през 1890 г. Става и професор по математика в националното училище за мостове и пътища.

След Балканските войни през 1913 г. той е участник в преговорите за мир в Букурещ от стана на Румъния.

Симеон Радев в книгата си Конференцията в Букурещ и Букурещкият мир от 1913 г.”, пише:  Може би влияеше му и неговият български произход. Родът му бе от Свищов. Дядо му се казвал Кондов. (Симеон Радев, Конференцията за мир в Букурещ и Букурещкият мир от 1913 г. Първата катастрофа. Стр. 53, ИК Тинапрес, София, 1992 г.)

Като знаели свищовския произход на Константин Коанда, който той не отричал, а и владеел български език свободно, при настъпване на труден момент по време на преговорите, го настъпвали под масата по ботуша, за да направи отстъпки. Тогава ген. Коанда вземал думата и казвал, че не трябва да се постъпва твърде несправедливо с България. Успявал да омекоти тежките условия на договора, доколкото е било възможно, защото България е била родината на неговите праотци. По времето на Първата световна война Константин Коанда за кратко (24 октомври – 14 декември 1918 г.) е министър-председател Румъния и министър на външните работи (до 28 ноември 1918 г.).

Бил е и председател на Сената на Румъния (горната камара на румънския парламент) като член на Народната партия.

Адмирал Яни - Йон Коанда, брат на ген. К. Коанда

Адмирал Яни – Йон Коанда, брат на ген. К. Коанда

На него се пада тежката участ да подпише мирният договор с България в Ньой през 1919 г. В преговорите на Парижката мирна конференция, от страна на румънската делегация, заедно с генерал Коанда, участва и още един свищовлия – юристът и бивш сенатор Владимир Г. Атанасович – син на д-р Георги Атанасович, първият министър на народното просвещение на Княжество България.

На 8 декември 1920 г. срещу него се извършва атентат от терориста Макс Голдщайн. Генерал Коанда умира през 1932 г. в Букурещ.

Анри Коанда

Константин Коанда и съпругата му Аида Дане (дъщеря на френския доктор Густав Дане) имат седем деца . Вторият син на семейството – Анри, се ражда на 7 юни 1886 г. в Букурещ. През 1896 г. е записан в колежа “Св. Сава”, след това завършва военното училище в Яш през 1903 г., а през 1904 г. и военното училище за артилерийски, военни и флотски инженери.

avioncoanda1910

През 1904 г. е записан в германското Висше техническо училище в Шарлотенбург. Още на следващата 1905 г. той е конструирал първия си самолет за румънската армия.

През 1907-1908 г. продължава образованието си в Лиеж. След това пътешества в Тибет и иранската провинция Исфахан.

След завръщането си учи в Париж – във Висшето национално училище за инженери и авиоконструктори.

През 1910 г. той конструира първият прототип на реактивен самолет – Coanda – 1910”.

Откритието е патентовано във Франция, Швейцария и Великобритания. При демонстрациите обаче, самолетът катастрофира.

Изследвайки причините, Анри Коанда прави откритие, наречено днес „Ефект на Коанда”.

Турбината "Коанда"

Турбината “Коанда”

От 1911 до 1914 г. той работи в авиоконструкторски бюра във Великобритания и във Франция – където живее по време на Първата световна война.

В Сен Дени – до Париж той конструира самолета „Коанда – 1916”, с което става баща и на френските реактивни самолети

Патентова „Ефекта Коанда” във Франция през 1934 г.

coanda-1910_brochure

След Втората Световна война, през 1969 г. се връща в Румъния, където създава катедра по авиационна техника в Политехническия университет в Букурещ.

Умира на 25 ноември 1972 г. на 86-годишна възраст. На въпроса дали е българин или румънец, той често отговарял, че предпочита да е французин – като майка си, за да избегне решаването на такава дилема.

Но както неговия баща, така и той помнел своите свищовски корени.

Също както и роднините му в Румъния…

Добре би било, ако и свищовлиите и другите българи знаят за съдбата на това свищовско семейство, чиито представители са достигнали високо признание, макар по стечение на съдбата им това да е станало в други държави.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.