Home » Авторски страници

Към Турция или към Европа вървим?

2016.09.18 Няма коментари
Spread the love

След като научих, че синдик, придружен със съдебни изпълнители, е нахлул в  ТВ7 с искане да се изземе цялата техника няколко часа преди старта на предаването на журналистката Люба Кулезич, за което тя съобщи във Фрогнюз, като редактор на Еврочикаго се обръщам към читателите ни – ако нямате време да прочетете пълните текстове от посочените по-долу линкове, моля прочетете няколкото извадки от тях. И след това ако искате, запитайте се накъде точно върви България.

index

Димитрин Вичев (във Фейсбук)

Такаааа, сигурно някои от вас очакваха, докато си пият кафето днес, да видят от екрана рекламирания до снощи сутрешен блок на ТВ 7 с известните им лица. С интерес очаквах да видя предаването и на Люба Кулезич. Защото тя има какво да каже. Защото твърде дълго обслужваше Борисов и Цветанов и бандата им ГЕРБ. Но трябваше да бъде изхвърлена, хубаво да осмисли поведението и пристрастията си, за да осъзнае, че не само Пеевски е лидер на един от мафиотските кланове, но и Борисов. И това го твърди Цветан Василев, който отдавна трябваше да разкрие КОЙ какво е вършил. И когато започна да говори, го убиват с мълчание. И когато Кулезич реши да говори и спряха телевизията. Да. Включете на канала на ТВ 7 и ще видите шарената черга за настройки на екрана. Няма вече предаване. Снощи имаше. Даже реклами на Кока кола и Градус видях. Което означаваше, че рекламодателите се връщат. И днес сутринта телевизията е абсолютно спряна. Пак ще ви кажат, че е случайно съвпадение. БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА…

.

Мирослав Иванов (във Фейсбук)

… Дълго време – от март 2016 г. та до днес телевизията крета – върти стари предавани и филми. Това не прави впечатление на СЕМ. И лицензът си стои.
Внезапно, в началото на септември около телевизията се зашумява, че ще има “рестарт”. Започва да се върти автореклама за публицистично предаване. От анонсите му, пък и от говоренето покрай “рестарта” се разбира, че това предаване май няма да е много по вкуса на властта.
Внезапно СЕМ решава да вземе лиценза на телевизията. За причина се сочи обявяването в процедура по несъстоятелност. Преди ъъъъъъ повече от шест месеца.
Предложението е направено от Бетина Жотева, a председателят на СЕМ Мария Стоянова го защитава. И двете от квотата на президента Росен Плевнелиев.
Аргументите на Стоянова са покъртителни:
“Нека да не забравяме, че нашата дейност е да осъществим възможност за една справедлива конкурентна среда в България и ние не можем да кажем, че в случая това е гарантирано при положение, че имаме един играч, който играе с реклами, които са нови, за сметка на съдържание, което пък е старо”, казва Стоянова, цитирана от Инвестор.
Забележете, че отнемането на лиценза идва точно, когато “играчът” започва да произвежда/излъчва собствена, нова продукция.
В събота, в безпрецедентна акция, СЕМ нареди на няколко кабелни и сателитни оператора да изключат от ефира си телевизията в “опазване на обществения интерес”.
Е, след всичко това искам само да попитам СЕМ:
Кой е шибаният обществен интерес, който опазихте, спирайки излъчването на ТВ7, уважаеми малки, послушни, разтреперани за постчетата си дребни душици?

.

Велислав Минеков (Фейсбук)

Преди не много години. Получил съм покана за гостуващ професор в Мармарския университет, Истанбул /Цариград/. Мощен образователен фактор в Турция – 70 000 студенти.
За празника на университета съм поканен от декана на факултета за изящни изкуства. Изправен съм пред могъща публика – вероятно повече от хиляда души преподаватели и студенти. Държа кратка реч за значимостта на образованието в културата.
Дребна, русолява, недохранена студентка от факултета по журналистика ми задава неудобен въпрос.
– Уважаеми професоре, какво намирате за положително сред нас турците и какво не ви харесва в нашето общество?
Труден въпрос. Лесно е да кажеш какво харесваш. Какво не харесваш е възможност за провал.
– Скъпа госпожице – казвам. – Аз не деля хората по национална принадлежност. Във всяка една държава, където съм билq има нормални и ненормални хора, достойни и недостойни. Териториалният признак за мен няма значение. Все пак ще се опитам да Ви отговоря. Харесвам, че ние сме твърде еднакви, същите сме. Какво не харесвам е твърде неудобно да коментирам пред подобна публика. Бедата е, че сме същите. Ще ви кажа откровено, не винаги харесвам тази наша прилика. Бих бил щастлив да сме различни, но ние сме сходни в разума на примитива и сме еднакви в мисълта на интелекта. Ще бъда щастлив ако има сред вас хора не пожелали нашата национална обреченост.
Грешите ако мислите, че между Турция и България има тенденциозно различие. Размерът има значение. Иначе сме точно същите.

.

Любослава Русева“Редута”):

Българският срам между страха и раболепието

Ей, ние ли сме наистина най-примирените, с най-наведените главички, най-снишените, най-страхливите и постилащи се пред силния? Ако не е така, как онова 10-годишно момче ще знае позорната „мъдрост“, ще я повтаря като завет и ще ни я дава като съвет? Ние, дето пием вино на прохладната тераса, скочихме ли да защитим един човек, когото българската държава, т.е. пак ние, хвърли на вълците? И освен срам, който изпитваме преди всичко надомно, настолно и шумно във „Фейсбук“, излязохме ли на улицата с високо вдигнати глави?

Излязохме – грънци! И изглежда затова ни е толкова срам. Не само от Борисов, не единствено от Бъчварова, а от самите нас ни е срамно…

Такъв срам изпитах навремето, когато четях дневниците на Антони Пьотровски, особено в частта, където описва как е нарисувал картината „Баташкото клане“. Полският художник идва в Батак няколко години след Освобождението и моли жителите да направят възстановка на събитията от 1876 г.:

“Населението се събра на средата на площада и започна да играе хоро под звуците на гайда. Веднага направихме фотографска снимка. Няколко по-млади хора бяха изпратени до околните помашки села да докарат най-свирепите колячи от 1876 г. След няколко часа пристигнаха на магарета, доста окъсани и мръсни, но говореха на български също така, както и братята им християни. А най-чудното беше това, че за съществена ненавист не можеше да става и дума. Нещата са станали така, както е трябвало да станат, защото не е могло да бъде иначе
Един от колячите, възрастен човек славянски тип, говореше, показвайки кинжала, който стърчеше от пояса му:
– Ей, колко заклах с този нож.
– Казват, че ти си заклал майка ми и сестрите ми – обърна се към него един бакалин.
На това се намеси друг помак:
– Боже мой, не той, а аз заклах майка ти. Тя викаше: “Пощади дъщерите ми!” Но Пехливаноглу вече беше започнал да коли – главата на по-голямата падна, а малката клечеше със скръстени ръце, ей така.
– Олеле, олеле, майчице – хлипаше бакалинът. – Мене ме нямаше в града, когато стана клането, бях във Филипопол за стока. Ако не бях отишъл, и аз нямаше да съм жив.
– Не ви ли е жал за тези жени и деца, които сте избили? – запитах помаците.
Така нареди падишахът – отговаряха и разтваряха ръце с жест на безпомощност и отчаяние.
Какво да се съжалява, като е трябвало да се коли, такава била съдбата – няма какво да се прави. Всички присъстващи кимаха с глави…”

Откъсът не се нуждае от коментар, той казва достатъчно за българското примирение. „Така нареди падишахът“, „няма какво да се прави“, „не е могло да бъде иначе“ – ето го примирението, синтезирано само в няколко фрази. Колячите от башибозушките отряди на Ахмед ага Барутанлията не се страхуват от отмъщение. Нещо повече, срещу тях няма и капчица възмущение след кървавия погром…

.

Илиян Василев (в блога си)

Моята революция започна. Втори път при авторитарна власт няма да живея

Като всеки от Вас все по-трудно работя, но не защото няма работа – почти изцяло съм емигрирал в бизнес отношение.
Прочетох, че Съветът за електронни медии и синдик вкупом са се втурнали за да направят невъзможно излъчването на предаването на Люба Кулезич. А съответно Виваком, Близу и други канали са спрели излъчването десет минути след като е започнало.
В Турция забранили Шекспир и другите класици. Ние подкрепяме Ердоган защото му връщаме несъгласните с него. Нарушихме вековна традиция да приютяваме гонените и несъгласните, защото поредният ни лидер имал “уговорки”. Чрез тези контакти не Турция ще се европеизира, а ние ще се ердоганизираме. Да не мислите, че тукашните управници не му завиждат за тоталния контрол? Или на Путин?
У нас забраняват инакомислието и журналисти, които не се харесват на властта. Зная целия механизъм на измъкване от отговорност, какго в случая с кмета на Перущица. От ГЕРБ ще кажат, че не знаят кой? Пеевски ще се направи, че е в Дубай. Някой лейтенант от подземието ще поеме ролята на дежурния виновен. Накрая всички объркани, никой не е отговорен, а предаването спряно, кметът затворен, протоколите от изборите подправени.
Милиоционерски номери – така и не дораснаха да бъдат полицаи с уважение от обществото.
Посланик на чужда страна каза това, което всички знаем, и “хрътките” на властта – точно както при комунистическо време – се втурнаха да го разпъват на кръст. Тези, които крадат милиони и милиарди, се втурнаха да “доказват” порок заради три хиляди лева, при това с изрядни документи като отчетност и целесъобразност?! Деградацията е толкова дълбока и толкова мащабна, че не виждам друг изход освен личната ми революция. ……
Няма да чета техните вестници, техните списания. Няма да слушам техните вождове и не за друго защото са убийствено посредствени на фона на глобалните стандарти за лидерство.
Няма да ползвам техните банки, бензиностанции, магазини. И тук има желязна логика – Вие си поверявате парите на тяхна банка, която след това отпуска кредит на техните медии, чрез които не само Ви контролират, но най-накрая не си връщат кредитите, а банките или фалират, или за да компенсират “загубите” си Ви свалят лихвите по депозитите, или качват таксите по обслужване. А Вие чакате всуе намесата на “органите”, да не говорим за БНБ.
Или пък купувате от бензиностанциите по-скъп бензин или дизел, като поне двадесет стотинки на литър от вашите пари отиват за да финансират модела, който Ви ограбва и контролира.
Вие финансирате собственото си робство. Всичко започва с Вашето съгласие да им плащате. Ще кажете нямате алтернатива, след като не искате да протестирате и сте се съгласили да Ви облагат с частни данъци. Но това е Ваш личен избор, защото алтернативи има и то достатъчно.
Затова не купувам от Лафка и не играя на Национална лотария. Правя си мой свят, със моите правила и с хора, с които споделяме сравними ценности.
Участвах в игрите на спортния тотализатор с ясното съзнание, че печели българският спорт. Но и там, като разбрах, че моделите им се правят от частната компания конкурент, т.е. нещата са безвъзвратно загубени.
Призовавам всеки от Вас преди да отиде да си купи билет на щастието и да започне да търка с монетата да попита продавачката колко души преди това са спечелили? Във всички случаи досега при мен отговорът е: нито един.
Между другото, добре се отразява и на семейните финанси.
Иначе се получава, че си купуваме въжето с което ни обесват.
Накрая ще мина на компютър и … бай бай контролирани медии. Както прави дъщеря ми. Гледа само това, което я интересува. До скоро я мислех за “странна”. Оказа се, че аз съм изостанал.
Трябва да се научим да не даваме парите си “по инерция” на тези, които ни лишават от избор. Плащайте реклами в социалните мрежи, на сайтовете, които харесвате, на предавания, които харесвате в интернет изданията им. Забравете за телефони чрез телекомите, които обслужват властта – има си достатъчно интернет телефонии, не гледайте телевизиите им, има толкова много сайтове с истинска журналистика.
Започнете личната си революция. Загасете телевизора и се наследете на тишината и на способността да останете сам и нормален. Превърнете телевизора си в монитор на вашата интернет свързаност…

———————————————————————-

П. Стаматов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.