Home » Авторски страници

Накратко

2016.09.18 Няма коментари
Spread the love

Пиши кратко, много кратко.
Може още по-кратко!

Янаки Петров, „Кредо“ от книгата „Урокът на цветята“

Рисунка: div.bg

Рисунка: div.bg

Следвам примера на големия Поет и Приятел и пиша Накратко-2.

• Еврика!

Красен Кралев е първият министър, който каза, че успехи в спорта се постигат, когато се използват постиженията на науката. Това обаче не са направили ръководителите и треньорите на нашите олимпийски спортисти – и съответно резултатите са слаби.

Отнася се за всички човешки дейности. Но другите министри, особено тази на МОН, не разбират посланието на Иван Хаджийски (1907-1944): „Опитимистична теория за нашия народ може да има обществено значение само доколкото е научна.“

• Докато образованието-и-науката не се подкрепят от политиците и бизнесмените, ще бъдем свидетели на много тъжен оптимизъм, в който Homo Вulgaricus ще е човек, който се храни нездравословно, пуши, не спортува, затлъстява и умира от инсулт или инфаркт.

• В България, за да успееш да направиш нещо стойностно, изразходваш много повече енергия, отколкото колегите ти в уредените страни. Там получаваш признание, тук – инсулт, инфаркт или депресия.

• Здравето е най-човешкото човешко право. Не съм чувал обаче БХК за защита правата на човека да защитава здравето на човека.

• Новият ректор на Медицинския университет в София проф. Вихра Миланова има над 220 публикации в реномирани издания, а научите й трудове имат над 6000 цитирания в български и чужди списания” (според CV й във в. “24 часа”, 31 август 2016 г.). Обаче, според PubMed, представящ публикации в наистина реномирани списания, новият ректор на Медицински университет в София има 76 публикации.

Аз вярвам повече на PubMed.

• Когато запитаха драматурга Христо Бойчев „Къде по света играят сега ваши пиеси?“, той отговори: „В 50 страни на 5 континента.“

Не знам друг българин – нито в изкуството, нито в науката – с такива големи постижения и признания.

• Емпатията е привилегия на духовно богатите, апатията – на бездушните.

• Д-р Любен В. Палазов беше отвсякъде – като мисъл, жестове, говор, лъчезарен смях – перфектно изваян бургазлия. Уникална колоритна изява на висшата бургаска добродетел на баланса между Аполон и Дионисий – аполонисиевият му дух го превърна в Doctus ludens – изучения играещ.

• Ако Бургас внезапно престане да диша, реанимацията му може да бъде направена по рентгеновите снимки на гръдния кош на града, прецизно направени от д-р Палазов.

• Ули, Чарли и Берба

Уилям Джеймс Мейо (1861–1939) и Чарлз Мейо (1865–1939), наричани от пациентите им “доктор Ули” и “доктор Чарли”, основават Mayo Clinic – една от най-престижните болници в света. През 1917 г. доктор Ули и доктор Чарли дават два милиона долара за основаването на Медицински факултет в Университета на Минеаполис и Сейнт Пол. Тогава те изричат: “Ние превръщаме мечтите си в действие – парите, които събрахме от пациентите ни, сега ги връщаме в университетската болница.”

От няколко години такива думи изрича и един българин: “Има много талантливи деца в България. Аз съм бил от тези деца едно време, виж докъде стигнах. И то с помощта на доста хора. Сега връщам тази помощ, която аз съм получил. И го правя с удоволствие. Опитвам се да помагам по начин, по който се чувствам отговорен.”

В съвременна България това е само Димитър Бербатов – Берба, както го наричат милиони хора по света.

• Кой – Ирина Бокова или Кристалина Георгиева да е кандидат за генерален секретар на ООН? Райко Алексиев отдавна е казал: “Един българин – българин, двама българи – партия, трима българи – разцепление.”

Сега стана „двама българи – разцепление“.

• Несравними

Една бивша сътрудничка на Т.Ж. и дипломат на демократична България арогантно отговори на въпрос на журналистка във връзка с миналото й: „Какво от това, нали и Райна Кабаиванска пееше на Т.Ж.“

Утрото се оказа по-тъпо от вечерта – но това вече е написано от Константин Павлов през 1993 г. в стихотворенито му „Обувка, вярна като куче“, което започва така:

Навън –
тази нощ,
бягайки
(от фашизъм, от комунизъм
и – демокрация),
изгубих Едната обувка.
(Прежалих я.)

 

Д-р Георги Чалдъков

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.