Home » Авторски страници, българи зад граница

Откриване на учебната година в БУ “П. Яворов” в Брюксел

2016.09.26 Няма коментари
Spread the love

111

Учебната 2016-2017 година в Българско училище “Пейо Яворов” към посолството на Република България в Кралство Белгия започна на 1 септември, но тържественото откриване се състоя на 17 септември в двора на училището. Времето беше слънчево, настроението празнично.

pastedimage2-copy

Ръководителят на училището, г-жа Валентина Найденова, поздрави всички ученици, родители, настойници и гости. Ето част от нейните думи:

“Този ден за нас е празник, който събира в едно безгрижието на младостта и опита на мъдростта, и символизира стремежа на българина към духовност, наука и просвещение.
Това е 26-тата учебна година, която започвам и 16-тата в това училище.
За толкова години работа и учителствуване разбрах, че образованието, особено доброто такова, е привилегия.
То не е мъчително изтезание, а път към мечтите, който трябва да извървим уверено, с усмивка, достойнство и удоволствие.
Познанието е ядрото на човешката психика.
Човекът е продукт на две реалности – Природа и Общество. Ние сме деца на Земята, живеем в общност. Една от тях е и Българското училище в Брюксел. Благодарим Ви, че сте тук.
Скъпи ученици, през времето, което сте в училище, ние, Вашите учители, ще бъдем до Вас и със Вас, а когато не сме, пак ще мислим за Вас”.

pastedimage3-copy

Този ден е вълнуващ най-много за първокласниците. Те започват своето приключение в играта Знание. Имахме удоволствието да чуем незабравимите стихотворения “Аз съм българче” и “Първокласник”, блестящо изпълнени от учениците от 1.ви клас – Димана Ушовска, Адриан Иванов, Леа Канелова, Ина Дянкова, Давид Новачков.

pastedimage4-copy

Приветствено слово към всички малки и големи, настоящи и бивши ученици, каза и г-жа Радка Балабанова, съветник на посланик Мая Добрева и председател на Родителския комитет. Тя говори за значението на Българските училища в чужбина, за труда, който полагаме всички, и каза: “Волята е коренът, знанието е стъблото и листата, а чувството е цветето, което за да расте трябва постоянно да се полива“.

Г-жа Балабанова каза още, че се радва, че в този ден вижда толкова много родители и деца, дошли в училището с желание да изучават родния си език и история. Всичко, което зависи от нея и посолството, ще бъде направено за да се помага на училището. Тя пожела на всички – учители, родители и деца здраве и успехи в учението. И добави: “Заедно, Вие – родителите и ние – учителите работим за доброто на децата в една по-добра среда, която определено през последните години е значително подобрена”.

pastedimage7-copy

Г-жа Балабанова напряви отчет пред родителите за извършената дейност, за новия Правилник за реда в училището, съобразен с последните промени и наредби от Министерството на образованието и науката, които са във връзка с влезлия в сила на 1 август 2016 г. Закон за предучилищното и училищното образование.

pastedimage1-copy

Тя сподели, че от 1 октомври 2016 г. в училището ще бъде предоставено време и място на деца и родители за безплатни консултации и работа с български психолог и български логопед. Ще има възможност за провеждане на консултативни и терапевтични сесии с деца и юноши, което би позволило да се разберат и да се посрещнат затрудненията на децата в емоционален, когнитивен (затруднения в ученето) и психосоциален (взаимоотношенията с възрастните и връстниците) план.

pastedimage5-copy

По стар български обичай спазихме традицията. Батковците от 6-ти клас Виктор Кръстев и Виктор Шапчев удариха звънеца, изляха водата от менчето, с пожелание “Да ни върви по вода”, вдигнаха венеца със здраец и ухание на рози, за да може всеки ученик да мине под него.

pastedimage6-copy

Хайде, на късмет да ни е!

По живо, по здраво да се учим, за да сполучим!

 

Българско училище “П. К. Яворов”,

Брюксел, Белгия

http://www.bguchilishtebru.be/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.