Home » Авторски страници, българи зад граница

Начало на учебната година в БУ “Млади Български гласове – Ню Йорк”

2016.09.26 Няма коментари
Spread the love

576304_166013946885625_1489405265_n

За поредна година, по стар български обичай, деца, учители и родители от Българското училище “Млади Български гласове Ню Йорк” (Young Bulgarian Voices New York/YBVNY) се събраха да посрещнат с песен, слово и танци новата учебна година. Между многобройните гости, бяха и българският генерален консул в Ню Йорк Милен Люцканов и съпругата му. Г-н Люцканов изнесе топло приветствие към малки и големи. Какво е ново начало без благословия? Такава разбира се получихме от Българската православна църква в Ню Йорк “Св. св. Кирил и Методий”, в лицето на епископ Данаил.

Училището предлага класове по български ези и култура, хорово пеене, гайда, гъдулка, тъпан, фолклорни танци, пеене, солфеж, пиано. Във всички класове преподават висококвалифицирани кадри.

14370137_10209086203569734_31097991683409027_n

Росица Чилингирова, магистър по български език и литература в Софийски университет, учител с дългогодишен стаж от Природо-математическата гимназия в Кърджали, преподава български език на всички възрастови групи, с изключение на групата от 2 до 5 години, която е под вещото ръководство на Мяна Христова, отдала 40 години от живота си на това дело. Диригентка на хора в момента е Петя Мъглова, а корепетитор – Евгени Нинов.

Петя притежава невероятен глас и талант. Приета е да пее на 15 години като изключение в Академичния народен хор към АМТИИ – Пловдив. Известна е сред ценителите на фолклора с многото си сценични изяви, където пее под съпровода на гайдаря Недялко Кетев. С личния си пример, Петя учи деца и възрастни не само на пеене, а и на сценично майсторство и присъствие на сцена. Евгени е с висше образование по музика, специалност пиано. Преподавател е по пиано и извън рамките на нашето неделно училище.

14292357_10209086203649736_1897928749925647517_n

При избора на преподавателите, занимаващи се с децата, образованието и постиженията им не са единствените критерии. Диригенти на хора към училището са били такива изтъкнати професионалисти като маестро Кирил Търпов, диригент на Хора на пловдивските момчета, Даниела Атанасова, по-известна у нас, а и по света, като едната половина от дует “Мания”, Иво Атанасов, брилянтен музикант и виртуоз, свирил с огромен успех в различни групи като “Латино партизани” и дуета “Ice Cream”. Търсим специфично отношение, етика и топлина, които да са в унисон на нашите принципи.

Класовете по гайда са преподавани от Кирил Кетев, второ поколение гайдар от Смолян, преподавател в училището в Широка Лъка.

Преподавател по тъпан е македонския тъпанджия Мерсид Мустафов, известен повече като “Семката”. Интересното за тези класове е, че те се радват на голяма популярност не само сред българи, а и сред американци, нямащи нищо общо с България. Името на този проект е “101 каба гайди и тъпан Ню Йорк” и то беше внимателно избрано след специално разрешение, взето от оригиналните родопски “101 каба гайди”. Не е случайен, разбира се, този стремеж да възпитаваме чувството за принадлежност и традиция.

Проектът се създаде преди по-малко от 4 години по инициатива на Калин Крестнички и към дадения момент в него участват над 40 човека, на възраст от 12 до 68 години, като около една трета от тях не са с български произход.

Уроците по хоро се водят от неуморимата Кати Спрингър. Кати разпространява българския фолклор и култура повече от 40 години с голяма всеотдайност. Тя създава и танцов състав “Босилек” и е негова художествена ръководителка повече от 38 години. Това вероятно е и най-старият български танцов състав в Северното полукълбо. С голямо удоволствие каним “Босилек” на всичките ни изяви и сме безкрайно благодарни, че те винаги се отзовават на поканата. Един от нашите принципи е отвореност към всеки, независимо от възраст и корени. Идеята е да покажем и разпространяваме нашето културно богатство, да го показваме и на хора, нямащи българско потекло.

След години работа с деца и виждайки неефективността на старите програми, преди 5 години започнахме да работим по изработване на нова програма, адаптирана към деца, живеещи в чужбина, като преплитаме слово, музика и движение.

14370306_10209086203809740_2993214425278929845_n

Едно от доказателствата е и скорощния ни проект за буквите, наречен “Песничка за буквите”, включващ и авторска песен. Песента е написана от Влада Томова, специално за децата от нашето училище, по покана на Меглена Запрева, преподавателка по български език при нас. Влада Томова е не само талантлив джаз музикант, а и ръководителка на Българския женски хор “Ясна”. Лично и като ръководителка на хора тя откликва на всичките ни покани за съвместни проекти. Това учи децата не само как се гради общност, а и показва как различните стилове могат да се преплитат и съжителстват заедно.

Сътрудничим си не само с музиканти, а и с известни български архитекти и художници, хора от различни сфери на изкуството. Едни от тях са Васко Василев, Косьо Минчев, Стоимен Василев. Пресъздаваме традиционни български обичаи като Лазаруване, Коледуване, Кукери, организираме и многобройни работилници, където деца и възрастни могат да се научат как да изработят сурвачка, мартеница или картичка. През март м.г. изработихме и най-дългата мартеница, правена извън България – цели 30 метра. За последните 5 години отделните ни формации са изнесли над 150 концерта пред многохилядна американска и българска публика.

.

Организацията е с нестопанска цел, основана през 2004 г., която разпространява българския език, традиции и култура в района на Ню Йорк, Кънектикьт и Ню Джърси. То е от малкото училища, неполучаващи финансиране от българската държава. Методите ни на обучение са нетрадиционни и адаптирани към нуждите на двуезични деца; важно място заемат музиката и движението. Основната цел е лесно усвояване на преподавания материал, както и възпитаване на траен интерес и любов към България. Организацията се ръководи от борд, избиран от родители, начело на който в момента са Яна Калинкова (президент) и Зора Бояджиева (вицепрезидент).

Фейсбук страница на училищетоТУК.

 

Яна Калинкова

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.