Home » Авторски страници

Световна фолклорна среща „Верея и приятели“

2016.08.06 Няма коментари
Spread the love

На 5 и 6 август т.г. в Стара Загора се проведе Третата фолклорна среща на българските състави от чужбина, под надслов „Верея и приятели”, която се осъществява със съдействието на Община Стара Загора.

eurochicago_alandjiiski03

Тази година в срещата участвахa състави и индивидуални изпълнители от САЩ, Испания, Дубай, Великобритания, Германия и България. Събитието започна на 5 август от 16.00 ч. в новия парк, със специална програма за децата, която включва Фейс арт сесия, детско дефиле с приказки и викторини „Педя човек търси талант“, детско ателие-седянка за изработване на кукла с народна носия от Старозагорско и бой с кукери. В общинската спортна зала „Иван Вазов“ на 6 август от 11.00 ч. се проведе беседа, хоротека и танцов семинар с теория и практика.

Лектори бяха Даниела Найберг от САЩ, Гергана Панова от Германия и Константин Маринов, който е инициатор на фолклорните срещи. Събитието спомага за установяване на трайни контакти между българските културни общности по света и стимулиране развитието на състави и изпълнители за популяризиране на българския фолклор и култура, както и съхранение на културната идентичност на българите по света, чрез музиката, песента и танца.

Срещата завърши с голям фолклорен концерт „Верея и приятели“, със специалното участие на Валя Балканска и Петър Янев. /www.zarata.org/

Повече за събитието може да научите от интервюто на Константин Маринов за БНР. Чуйте записа му.
.


.

eurochicago_alandjiiski02

eurochicago_alandjiiski

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.