Home » Авторски страници

Премиера в Русе на книгата “Нож”

2016.07.03 Няма коментари
Spread the love

На 2 юли т.г. в хотел “Вега” в Русе се състоя представяне на книгата “Нож” на Ивайло Зартов – автор, който е добре познат на читателите на нашето издание. Сборникът с есета, писани в затвора, е част от битката на Зартов за справедливост и за промяна на съзнанието на хората в българското общество. Русенската премиера на “Нож” е трета поред. Книгата бе представена в София през есента на 2014 г. (вж. тук) и в Бургас през лятото на 2015 г. (вж. тук).

01

На русенската премиера на “Нож” говориха гражданският активист Бойко Никифоров, известен със  своите последователни, донкихотовски усилия за честно правосъдие и правова държава в България, Атанас Ганчев, редакторката на книгата Катя Донкова, както и самият автор. Който успя да дойде на русенската, както и на другите представяния на книгата си “Нож”, поради това, че е пускан в отпуски от “хотела” – както Зартов, с толкова присъщите му ирония и самоирония, нарича затвора.

Бойко Никифоров, Ивайло Зартов, Катя Донкова

Бойко Никифоров, Ивайло Зартов, Катя Донкова

Книгата “Нож” излезе благодарение на усилията на нейната редакторка и съпруга на Ивайло Катя Донкова. Тя е човекът, който е набирал всички текстове от ръкописи в точния смисъл на думата, който е подреждал, заедно с автора, есетата в отделни глави, който е организирал превръщането на подбраните текстове в книга. 

3

Колкото до самия автор, той продължава да пише своите текстове и те да излизат в неговия блог и на други места, включително и в нашето издание. Продължава, за съжаление, също така, да излежава нелепата си 9-годишна присъда. Което е прецедент в България. Няма друг осъден по този начин и на такъв срок лишаване от свобода бивш управител на частна фирма в страната, който да е бил съден по иск на частна фирма по Наказателния, а не по Търговския закон, като на всички инстанции да е било отказано на съответната фирма ищец да бъде направена финансова ревизия.

4

В страна, в която знакови фигури от ъндърграунда или въобще не ги лови законът, или ако ги улови, вече ги няма в страната или пък получават символични присъди; в страна, в която депутати като Христо Бисеров или висши държавни служители т.нар. Батко и Братко винаги се оказват чисти и невинни – един бивш управител на частно българо-руско дружество, чийто собственик е руски олигарх, продължава да бъде в затвора години наред, макар и вече на по-лек режим.

На хубавия син Дунав след премиерата

Разхода по Дунава след премиерата

Затова, нека пожелаем на Ивайло и на неговата съпруга Катя да има и следваща книга с есета, чиито представяния да не бъдат в кратките отпуски от затворническия режим. Да пожелаем също така и на Бойко Никифоров, и на всички честни и искрени граждани на България, които не се отказват, колкото и да е трудно, да се борят за това българската правосъдна система да престане да бъде търговска и кривосъдна, и да има справедливост, която наистина е много нужда, да видят плодове от своите усилия и да не са сами в тази битка.

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.