Home » Авторски страници

Усмивки от една премиера

2014.09.11 Няма коментари
Spread the love

6

На 10 септември в книжарница “Гринуич” в София се състоя премиерата на книгата “Нож” на Ивайло Зартов, за което събитие нашето издание вече информира читателите си (вж. тук). Пространството между стелажите с книги, оформено като зала за премиера, се напълни с читатели, приятели, познати и непознати. За щастие, и самият автор успя да дойде на премиерата си. Той беше пуснат в кратък домашен отпуск от управата на Софийския централен затвор, след искане до министъра на правосъдието и след застъпничество на знаковия правозащитник и бивш затворник от времето на тоталитарния режим Николай Колев – Босия.

Николай Колев - Босия и Добринка Корчева на премиерата на "Нож"

Николай Колев – Босия и Добринка Корчева

Няколко думи за книгата “Нож”, чийто текстове са написани в последните години, докато авторът е първо под домашен арест, а след това става и обитател на “Хотела”, както Зартов начира Централния софийски затвор, казаха неговата съпруга и редактор на книгата Катя Донкова, журналистите и приятели Николай Колев – Босия, Добринка Корчева и Мариана Христова. Както разбира се и самият автор, който провокира присъстващите в залата да не страхуват да виждат и назовават действителността в България такава, каквато е, нито да се примиряват с нея.  И им благодари, че са дошли на тази премиера. На която, впрочем, изглежда не всички са се престрашили да присъстват, защото от дългия списък с представители на медиите, които са били поканени, се отзоваха малцина.

Катя и Ивайло, едно разделено от физически прегради семейство, на което пожелаваме да бъде дълги години заеднои да надживее всички препятствия.

Катя и Ивайло, едно разделено от физически прегради семейство, на което пожелаваме да надживее всички препятствия и да победи всяко зло с любов

След това авторът дълго разписваше автографи. Само на премиерата на “Нож” от книжарница “Гринуич” бяха закупели десетки книги, чиито притежатели минаха да поздравят лично Зартов и да получат всеки надписана лично книга.

Ивайло Зартов разписва автографи

Ивайло Зартов разписва автографи

Вечерта продължи с приятелско събиране в един софийски ресторант, където продължиха да идват приятели, почитатели и познати, за да поздравят Зартов  и да се видят с него. Като някакъв нетърсен, но може би неслучаен символ, в същия ресторант се оказа по същото време и руският дисидент Николай Кобляков, който е вероятно поредната жертва на скалъпен по политически причини процес от страна на родната му държава.

1

Снимките от премиерата на книгата “Нож” са на Марио Божков, на когото изказваме специална благодарност.

Еврочикаго

Вечерта след премиерата. Снимка:  Владимир Тодоров

Вечерта след премиерата. Снимка: Владимир Тодоров

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.