Home » Избрано, политика

Правителството: Връщаме 30 000 студенти от чужбина

2016.07.07 Един коментар
Spread the love

За това съобщава в. „Стандарт“, където четем още:

Дават им шанс за по-бърза кариера и собствен бизнес. 30 000 български студенти в чужбина да се върнат да работят в родината. Това предвижда стратегията „Визия 2020“ на правителството, която има за цел България да догони европейските икономики. В момента повечето наши младежи предпочитат след дипломирането да останат зад граница. Основният мотив за това е по-високото заплащане. Български компании обаче могат да ги привлекат, ако им предложат по-бързо кариерно развитие. Държавата трябва да създаде и възможности младите българи лесно да стартират собствен бизнес, както и да работят в държавните институции. За целта ще се създаде база от данни и списък с имейл адреси на студенти, учещи навън.

Целта е България да стане високотехнологичен хъб между Изтока и Запада

Ще привличаме капитали от държави с доказан потенциал. Министерството на икономиката представи нова концепция за привличането на инвеститори. Тя е съобразена с приоритетите на общините и залага на подбор на приоритетни отрасли, страни и компании
.

Привличането на стратегически инвеститори у нас вече ще се извършва според плановете за развитие на общините. 28-те областни центъра в страната са определили в кои икономически направления имат потенциал и желание да се развиват и с това ще се съобрази правителството и Българската агенция за инвестиции /БАИ/ при привличането на нови капитали. Кметовете са избирали между 4 приоритетни направления, определени в стратегията за интелигентна специализация – Информатика и ИКТ, Мехатроника и чисти технологии, Здравословен живот и биотехнологии, Иновации в креативни и рекреативни индустрии.

„Целта е да привлечем инвестиции в полза на регионите и да намалим диспропорциите в икономическото им развитие“, заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. Заедно с директора на БАИ Стамен Янев тя представи новата концепция за привличане на инвестиции в България. „Например от област Търговище са посочили, че искат да развиват мехатроника и чисти технологии (машиностроене и химически производства), както и производства по направлението Здравословен живот и биотехнологии. Когато има заявен интерес от страна на инвеститор в тези индустрии, ще му предложим Търговище като място за инвестиция, както и другите региони, посочили тези индустрии“, обясни Везиева.

В новата концепция за привличане на капитали са заложени и 14 стратегически индустриални сектора с висок потенциал за растеж. Те ще бъдат на фокуса на БАИ в търсенето на инвеститори. В някои от тези сектори страната ни има традиции и конкурентни предимства като производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, производство на електрически съоръжения, на машини и оборудване, текстил и облекло, химически продукти, изделия от каучук и пластмаси, хранителни продукти. Сред новите стратегически индустрии са ИКТ, мехатрониката, нанотехнологиите, фармацията, биотехнологиите, творческите индустрии, аутсорсингът.

„За всяка от тези индустрии сме определили целеви държави и дори компании, към които да насочим усилия да ги привлечем да разкрият производства у нас“, посочи Стамен Янев, изп. директор на БАИ. Целта е у нас да присъстват световни лидери в съответната индустрия, защото те идват като стратегически инвеститори. „Не можем да позволим навлизането на чуждестранни компании, които да убият местните производители. Напротив, преките чужди инвестиции трябва да доведат до подпомагане на българските фирми, на подизпълнителите и до повишаване на покупателната способност на българите“, обясни Янев.
Така например в областта на електрониката и електротехниката фокусът ще бъде върху привличането на фирми, занимаващи се с производство на оригинално оборудване (OMS) и предлагането на услуги в производството на електроника от страни като Германия, Италия, Великобритания, Китай, Южна Корея, Япония, САЩ и Тайван.

В земеделието и хранителната промишленост целевите държави са Франция, Германия, Италия, Холандия, Израел, както и държави с високо търсене на хранителни продукти като Китай, Арабския свят и Япония.

За производства от химическа промишленост, био- и нанотехнологии целевите държави са Германия, Франция, Великобритания, Италия, Белгия, Холандия, САЩ.

По този повод БАИ ще засили срещите си с посланици, консули, търговски аташета в търсенето на правилните чужди инвеститори. Трябва да бъдат привлечени нови предприятия в съществуващите високотехнологични сектори, посочва Янев. Крайната цел, поставена от Министерството на икономиката, е България да се превърне във високотехнологичен хъб – допирна точка между Изтока и Запада.

eurochicago_002

Ще текне ли по тръбите не руски газ, ще дойдат ли студенти от Запада, за да останат?

One Comment »

 • бай said:

  Българската агенция за инвестиции (БАИ) вече има по-ясна представа как да привлича чужди компании в страната, след като консултантска фирма „ДиДжи консулт“ й изготви стратегически анализ за 147 хил. лв. в рамките на по-малко от две седмици. Новият план за действие предвижда фокусиране върху подбрани приоритетни отрасли, държави и компании и провеждане на проактивен маркетинг, стана ясно при представянето на резултатите от документа. Най-общо казано, служителите на агенцията вече ще предлагат на потенциалните инвеститори конкретни проекти на базата на това кои сектори са определени като стратегически и каква секторна специализация са заявили отделните общини. Успоредно с това БАИ ще „разшири и задълбочи“ отношенията с дипломатическите и консулските представители, но това няма да става на случаен принцип, а ще бъде съобразено с това коя страна в кои индустрии е силна.

  Приоритетни сектори

  Седем сектора са определени като приоритетни за страната в резултат на направения стратегически анализ. Без изненади, в тях влизат информационни и комуникационни технологии, нанотехнологии, биотехнологии, иновативни индустрии, мехатроника, фармацевтика и аутсорсинг. Потенциалните инвеститори пък ще бъдат насочвани към конкретен регион на страната в зависимост от това кои сектори смятат да развиват отделните общини. Те са определили това на базата на наличната индустриална инфраструктура и човешкия капитал, обясни зам. икономическият министър Даниела Везиева.

  За привличането на компании в страната пък БАИ ще разчита на консулите и двустранните търговски камари. „И досега сме имали контакти с дипломатически и консулски представители, но сега ще разширим и задълбочим отношенията си“, обясни изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев. Други мерки включват познатите и досега презентации в чужбина и организиране на инвестиционни форуми в страната.

  Стратегия набързо

  Тези нови мерки на БАИ са продукт на стратегическия анализ на „ДиДжи консулт“. Целият документ, който съдържа макроикономически анализ, идентифициране на нови сектори с потенциал за развитие и концепция за привличане на инвестиции, е над 300 страници и е изготвен по европейски проект само за 11 дни. Именно краткият срок за изпълнение беше решаващият фактор, с който фирмата спечели договора миналата година. За сравнение, аналогичният документ от 2011 г. беше подготвен от гиганта A.T.Kearney за 30 месеца.

  Към момента на поръчката победителят „ДиДжи консулт“ нямаше работещ сайт, а по данни от ДАКСИ служителите му бяха трима на брой. Изискванията за експертиза бяха доста свободни, като кандидатите можеше да са изпълнили дори една обществена поръчка. Към днешна дата фирмата вече има сайт, от който става ясно, че по времето, когато е правила анализа за БАИ, е изготвила подобен документ и за Национална компания индустриални зони. По данни към февруари в нея работят 6 души.
  И нещо конкретно

  От началото на годината БАИ е сертифицирала 9 инвестиционни проекта, което е двойно повече, отколкото за същия период на миналата година, каза Стамен Янев. По думите му целта е до края на годината темпото да се запази и да има поне 24 сертификата. За 2015 г. броят им е бил 12.
  Въпреки новия фокус върху регионите общините още не са готови с наредбите си за насърчаване на инвестициите, които са необходими, за да могат да предоставят сертификати за инвеститори клас В (А и Б се дават на национално ниво от БАИ), стана ясно от думите на Янев. От общо 265 общини досега едва около 10% имат такива наредби.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.