2024-04-20

1 thought on “Правителството: Връщаме 30 000 студенти от чужбина

  1. Българската агенция за инвестиции (БАИ) вече има по-ясна представа как да привлича чужди компании в страната, след като консултантска фирма „ДиДжи консулт“ й изготви стратегически анализ за 147 хил. лв. в рамките на по-малко от две седмици. Новият план за действие предвижда фокусиране върху подбрани приоритетни отрасли, държави и компании и провеждане на проактивен маркетинг, стана ясно при представянето на резултатите от документа. Най-общо казано, служителите на агенцията вече ще предлагат на потенциалните инвеститори конкретни проекти на базата на това кои сектори са определени като стратегически и каква секторна специализация са заявили отделните общини. Успоредно с това БАИ ще „разшири и задълбочи“ отношенията с дипломатическите и консулските представители, но това няма да става на случаен принцип, а ще бъде съобразено с това коя страна в кои индустрии е силна.

    Приоритетни сектори

    Седем сектора са определени като приоритетни за страната в резултат на направения стратегически анализ. Без изненади, в тях влизат информационни и комуникационни технологии, нанотехнологии, биотехнологии, иновативни индустрии, мехатроника, фармацевтика и аутсорсинг. Потенциалните инвеститори пък ще бъдат насочвани към конкретен регион на страната в зависимост от това кои сектори смятат да развиват отделните общини. Те са определили това на базата на наличната индустриална инфраструктура и човешкия капитал, обясни зам. икономическият министър Даниела Везиева.

    За привличането на компании в страната пък БАИ ще разчита на консулите и двустранните търговски камари. „И досега сме имали контакти с дипломатически и консулски представители, но сега ще разширим и задълбочим отношенията си“, обясни изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев. Други мерки включват познатите и досега презентации в чужбина и организиране на инвестиционни форуми в страната.

    Стратегия набързо

    Тези нови мерки на БАИ са продукт на стратегическия анализ на „ДиДжи консулт“. Целият документ, който съдържа макроикономически анализ, идентифициране на нови сектори с потенциал за развитие и концепция за привличане на инвестиции, е над 300 страници и е изготвен по европейски проект само за 11 дни. Именно краткият срок за изпълнение беше решаващият фактор, с който фирмата спечели договора миналата година. За сравнение, аналогичният документ от 2011 г. беше подготвен от гиганта A.T.Kearney за 30 месеца.

    Към момента на поръчката победителят „ДиДжи консулт“ нямаше работещ сайт, а по данни от ДАКСИ служителите му бяха трима на брой. Изискванията за експертиза бяха доста свободни, като кандидатите можеше да са изпълнили дори една обществена поръчка. Към днешна дата фирмата вече има сайт, от който става ясно, че по времето, когато е правила анализа за БАИ, е изготвила подобен документ и за Национална компания индустриални зони. По данни към февруари в нея работят 6 души.
    И нещо конкретно

    От началото на годината БАИ е сертифицирала 9 инвестиционни проекта, което е двойно повече, отколкото за същия период на миналата година, каза Стамен Янев. По думите му целта е до края на годината темпото да се запази и да има поне 24 сертификата. За 2015 г. броят им е бил 12.
    Въпреки новия фокус върху регионите общините още не са готови с наредбите си за насърчаване на инвестициите, които са необходими, за да могат да предоставят сертификати за инвеститори клас В (А и Б се дават на национално ниво от БАИ), стана ясно от думите на Янев. От общо 265 общини досега едва около 10% имат такива наредби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *