Home » Авторски страници

Има начин да се разплатим с руснаците за АЕЦ „Белене“, но няма кой да го направи

2016.07.21 2 коментари
Spread the love

Опасни експерименти на ЕВРАТОМ в атомната ни централа! А безопасни ли са експериментите на РОСАТОМ?

eurochicago10012

След като вчера научихме – „Бареков поиска от Борисов ядрения реактор, ще го продава той“, днес четем във в.“Труд“ и в „Блиц“ – „Опасни експерименти с ядрено гориво иска ЕВРАТОМ от АЕЦ „Козлодуй” (вж. тук и тук)

„Блиц“ пише: „Агенцията ЕВРАТОМ иска да тестваме американски уранови касети“, а Весела Ванева специално за „Труд“ продължава:  „Международната организация „ЕВРАТОМ Агенция по доставките” подлага българската АЕЦ „Козлодуй” на небивал по своята бруталност натиск да се откаже от използването на усъвършенствано руско ядрено гориво.
Още по-скандалното е, че без да отбележи пряката връзка с радиационната и ядрената безопасност, агенцията настоява АЕЦ „Козлодуй” да използва своите реактори, за да проведе експерименти с американски уранови касети, произведени от „Уестингхаус”.
Това стана ясно от официално писмо на генералния директор на „ЕВРАТОМ Агенция по доставките” Стаматиос Цалас до изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй”, с което „Труд” разполага.
Ами ако в хода на „тестовете” някой от двата български реактора гръмне? Какво правим? Кой е виновен? На тези въпроси писмото не отговаря. Не става ясно дали висшият бюрократ Цалас се вълнува от тях. И дали помни, че Чернобилската АЕЦ гръмна точно заради провеждането на експеримент. Вместо това в своето писмо той сочи като положителен пример именно Украйна, която в момента тества отделни касети с американско гориво.
По закон отговорността за радиационната и ядрената безопасност е на оператора – АЕЦ „Козлодуй”, а контролът е в ръцете на националния орган – Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).
„Толкова тежка заплаха от Европа срещу българската атомна енергетика не е имало от времето, когато бяха затворени първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй”, коментираха български експерти.
Зловещият лобистки документ е изпратен от генералния директор на агенцията Цалас на 8 юли и е получен в българската атомна електроцентрала на 12 юли тази година.“

Как силно е казано и плашещо!

А някой помни ли, че преди повече от 8 години на сайта Eurochicago.com за първи път бе дадена думата на ядрения физик от АЕЦ „Козлодуй“ Георги Котев, който обосновано описа разкрита от него подмяна на руското ядреното гориво в нашата действаща централа (вж.линк).

Котев почти предизвика международен скандал, когато си взе неплатен отпуск от централата, замина в чужбина и качи в Интернет изявление, в което предупреждава за използването на опасно гориво в АЕЦ „Козлодуй”. Вижте изявлението му от юли 2008 година.
.

Физикът твърдеше – цитирам: „Новото руско гориво в Козлодуй ТВСА води до неправомерно удължаване на кампанията. А в резултат на това старото гориво ТВСМ прегаря. ТВСМ-те прегарят, защото ние не познаваме (новото) ТВСА, не можем да прогнозираме неговата продължителност на работа, така както паспортът на програмата изисква.
Всяко ново гориво трябва да бъде експериментирано , тествано, проверявано в Русия дълги години и след доставено у нас. Ние нямаме такъв документ, с който това гориво е тествано, валидирано с показани производствени характеристики.
Най-лошото, което мога да кажа, е, че това ново гориво се държи непредвидимо, непредсказуемо. В нашата област не може горивото да се държи непредвидимо и непредсказуемо“

Тогава последваха успокоителни изявления от ръководството на централата и обвинения към Котев. На голяма пресконференция ръководството на АЕЦ се опита да опровергае изнесените факти. Физикът бе заплашен дори със съд. Вместо да се уплаши Г. Котев сам поиска да бъде разследван.

Нещо повече, за да привлече внимание за продължаващото използване на новото гориво, ядреният дисидент започна безпрецедентна безсрочна гладна стачка от 12.07.2010 г. в Брюксел пред сградата на ЕК, прекъсната насилствено от полицията няколко дни по-късно.

Накрая първият ядрен дисидент не само у нас и Иво Инджев написаха съвместна книга „Ядреналин“, в която са описано всички детайли (вж. линк за премиерата й).

След излизането на тази книга, ако имахме държава, или  Г.Котев щеше да влезе зад решетките за лъжливи твърдения, или ако се окажеше прав, то България можеше да осъди Русия да ни заплати за експеримента с новото гориво – повече, отколкото й дължим за АЕЦ „Белене“.

И нямаше да се твърди – цитирам днешните статии в „Блиц“ и „Труд“ – новото руско ядрено гориво ТВСА-12, което АЕЦ „Козлодуй” въвежда като част от програмата за увеличаване на мощността на пети и шести блок до 104%, е разработено в диалог с българските оператори и вече е изпробвано в руски атомни електроцентрали.

Като заключение ще повторя казваното и друг път – отказах се от работата си като оператор на 5 и 6-ти блок в АЕЦ „Козлодуй“, преди повече от 20 години, защото разбрах колко опасна централа е тя. Опасна е не с реактора си, който може да мине без всякакви измислени стрестестове и удължавания (правени единствено за пари), а заради некомпетентното и послушно ръководство, което няма нищо общо със способните ни инженери.

Не зная чие ново гориво е по-добро, това на ТВЕЛ или на „Уестингхаус“, но съпротивата срещу американското гориво е налице.

Добре ще е ако се протестира срещу натиска и горивото от принципни позиции, но случаят с Г. Котев е доказателството, че не е така.

Призовавам прокуратурата ни да заведе съдебно дело и да разследва твърденията на Г. Котев по повод руското ядрено гориво и ако физикът излезе прав, веднага да подадем иск към Русия да ни заплати за проведените безплатни експерименти.

Този иск, поради утежняващи престъпни обстоятелства, може да бъде дори по-голям от 550-те милиона евро за АЕЦ „Белене“, с които Международният арбитражен съд е задължил Националната електрическа компания пред „Атомстройекспорт“.

Не очаквам обаче това да се случи. Така за АЕЦ „Козлодуй“ по-доброто гориво  ще бъде винаги на този, който повече плаща (или ни настъпва) под масата.

Бог да пази и нас, и централата!

П. Стаматов

2 Comments »

 • Петър Пенчев said:

  А аз ще добавя за готвеното увеличаване на мощността със 104% ще увеличи с 12% радиоактивните изхвърляния във въздуха.

  Това го пише в доклада за ОВОС на Балаковската АЕЦ, Русия.
  А у нас МОСВ отказа такава процедура за оценка, защото щяхме да ги дадем на съд.

 • Faktор said:

  Красен Станчев

  Експертно е доказано, че тази АЕЦ е ненужна и вредна за НЕК,енергетиката и икономиката, казва експертът
  Отново се прави опит да се използва АЕЦ „Белене“ като „perpetuum mobile“ на сделки с чужди пари и корупция. Такава е съдбата на този проект. Това казва анализаторът Кръсен Станчев пред jivotatdnes.bg Той прави кратка ретроспекция на стартирането на проекта, още в годините на комунизма. „Първо започна с вярата, че България вечно ще рециклира съветски ресурси и ще ги продава на международния пазар, за да връща заеми на СССР и пътьом да финансира „приятелски“ режими в Африка, Близкия изток и Латинска Америка. За което, както знаете, са необходими мощности на тежката промишленост и електроенергия за тях.

  Но през 1989-1991 г. се оказва не само че тази идея е глупава, но и че проектът е икономически и екологично вреден. Това е доказано с експертиза на БАН. Купен е реакторът, който обаче не е доставен поради спиране на финансирането от българските данъкоплатци.

  След това има кратък опит през 1997-1998 г. за възстановяване на проекта с благата идея така да се субсидира енергетически българската промишленост, но всъщност, за да се използва (т.е. купи за втори път) реакторът и да се организира по друг начин небюджетното финансиране на енергетика, което е прекратено по искане на МВФ. Опитът остава не много известен на обществеността, но така или иначе е спрян поради ненужност и липса на икономически изгоди.“

  Най-скандалния етап е 2002-2005 г. – „проектът се възстановява с нарочно масажиран енергиен баланс, изискващ отново огромни мощности, „доказващи“ икономическа необходимост. Без социално-икономически анализ и други основания, изисквани по член 45 от Закона за ядрената енергетика. Купен е актуализиран вариант на вече купения реактор. Договор е подписан само за тази част от проекта през 2006 г., но няма цялостен договор и финансова част, а пътьом се променя и аргументацията в полза на АЕЦ „Белене“. Изведнъж се оказва, че това ще се прави, за да се увеличи износът на електроенергия. Износът на ток обаче не е предвиден като аргумент за инвестиции в Закона за енергетиката. Защото това е частна работа и защото рисковете при такива инвестиции са за „атомната“ юрисдикция, тоест за България и за нейното население и данъкоплатци“, обяснява икономистът.

  Според него през март 2011 и март 2012 г. Проектът е подложен на живо обществено обсъждане. Тогава е доказано, че той е ненужен и вреден – за НЕК, за енергетиката и за икономиката. Ие закрит по юридически неприемлив или поне неясен начин.

  „Сега се дължат пари за поръчаното, но не и пратено и доставено оборудване, тоест за осъвременения реактор. Наказанието за неизпълнение е 340 хиляди лева на ден. Именно това сега служи като повод за опити или проектът да се възстанови, или да започнат дейности, които изискват нови държавни поръчки и манипулиране на договори за оценки, препродажби и ново проектиране“, посочва Станчев новият мотив за манипулативен рестарт.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.