Home » Авторски страници

Бареков поиска от Борисов ядрения реактор, ще го продава той

2016.07.20 Няма коментари
Spread the love

“Г-н Борисов да преглътнем егото си на политически опоненти и да работим без драми за бъдещето на България, наша обща Родина. Аз победих егото си и подавам ръка. Има ли отсреща кой да я поеме?
Излишно е да пояснявам стабилните си позиции в европейските институции – член на Делегацията за връзки на ЕС с Иран и член на Комисията по Енергетика в Европейския парламент. На практика съм единственият български политик в Европа с необходимите позиции и експертност по темата.
Имам план, който в най-общи линии представлява “Реактор срещу газ”, в който България може да се превърне в голям международен инвеститор в мирната ядрена програма на Техеран срещу ексклузивен междуправителствен договор за износ на ирански газ за Европа и нашата държава…”

eurochicago_ss0094

Това е написал преди два часа Николай Бареков в профила си във Фейсбук, в отговор на казаното от премиера Борисов в социалната мрежа по-рано днес.
На стената на премиера четем:

Boyko Borissov
Успели сме да удържим националния интерес и в други критични сфери като енергетиката и проектите там. Нека някой да отиде с министър Теменужка Петкова и да води преговори за този реактор. С кое ние сме дали основание всеки ден да се упражняват с нас, да се твърдят манипулативни лъжи и да се вкарва клин в министрите от човек, който явно иска БСП, ДПС и останалите, които бяха преди, да се върнат на власт? Могат да кажат откъде да се намерят средства или къде да се спрат – за образованието, за армията, за строителството, за спорта, за културата и тези 600 млн. € да ги платят заедно с лихвите от по 168 000 € на ден и да хвърлят всички тези пари в канала. Защо не поемат такава позиция, а чакат от нас да свършим всичко това и после да се разграничават, или да си присвояват заслуги според случая?


Следва пълният текст на написаното от евродепутата Николай Бареков в отговор на думите на премиера.

Николай Бареков:
Като вземем предвид усложнената международна ситуация и задънената улица пред българското правителство с ядрения реактор за АЕЦ „Белене“, днес направих важна стъпка.
След апела на премиера в социалните мрежи – нов политик да поеме отговорността за преговорите с Русия и Иран за съдбата на реактора, се свързах с г-н Борисов и предложих да поема отговорността и екипа, който води преговорите.
Настоявам тези преговори да са в четиристранен формат с участието на България (ЕС), САЩ – като гарант за ядреното споразумение с Техеран, Русия – като производител на оборудването и самият Техеран.
Имам план, който в най-общи линии представлява “Реактор срещу газ”, в който България може да се превърне в голям международен инвеститор в мирната ядрена програма на Техеран срещу ексклузивен междуправителствен договор за износ на ирански газ за Европа и нашата държава.
Напълно разбирам безизходицата на нашето правителство и премиер, притиснати от поредица погрешни решения и стъпки от тяхна страна през последните години. Точно за това предлагам на г-н Борисов да преглътнем егото си на политически опоненти и да работим без драми за бъдещето на България, наша обща Родина. Аз победих егото си и подавам ръка. Има ли отсреща кой да я поеме?
Излишно е да пояснявам стабилните си позиции в европейските институции – член на Делегацията за връзки на ЕС с Иран и член на Комисията по Енергетика в Европейския парламент. На практика съм единственият български политик в Европа с необходимите позиции и експертност по темата.
Най-конструктивно би било да подадем ръце и да започнем да действаме, а не да губим ценното време на народа с коментари по фейсбуците ни…
Известно е, че след санкциите, Иран няма милиардите, за да купува реактори, но има волята да прави взаимноизгоден бизнес с европейските държави, а Русия има нужда от нови проекти, след санкциите заради нахлуването в Крим.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.