Home » Авторски страници, българи зад граница

Още за годишната среща на АБУЧ ‘2016

2016.07.21 Няма коментари
Spread the love

На 27.07.2016 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, от 9.00 ч. сутринта, вицепремиерът и министър на образованието, г-жа М. Кунева, ще открие традиционната годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Тя се организира със съдействието на МОН, СУ „Св. Климент Охридски”, ПУ „Паисий Хилендарски”, Средно и Западноевропейската митрополия на Българската православна църква, Бачковския манастир „Успение Богородично”.

Untitled11

Основните въпроси, които ще бъдат обсъдени, са:

1. Проблеми, свързани с организацията, управлението и финансирането на българските училища зад граница. Трудностите, произтичащи от факта, че в Новия закон за предучилищното и училищното образование съботно-неделните училища в чужбина не фигурират като институции.

2. Новите учебни стандарти и програми и успешното им приложение в българските съботно-неделни училища в чужбина – Разяснения по реформата, влизаща в сила от 1.08.2016 г. Необходимост от изработване на специфични стандарти, програми и учебници за училищата в чужбина.

3. Позицията на МОН във връзка с Петицията на АБУЧ в Европарламента за издигане на статута на българския език и въвеждане на българския език като матуритетен в страните – членки на ЕС.

На 28 и 29 юли 2016 г. ще се проведе двудневен семинар на АБУЧ в Бачковския манастир, на който ще бъдат изнесени професионални презентации, свързани с усъвършенстване на работата на българските училища в чужбина; ще се демонстрират постижения и разработки, които подпомагат бъдещата работа на специалистите, приели делото за образованието по България зад граница като дело на живота си.

 

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Бел.ред.: Актуализираната работна програма на годишната среща може да се види тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.