Home » Авторски страници, политика

Даниел Митов се срещна в Сочи със Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу

2016.07.02 Няма коментари
Spread the love

Министър Митов участва в 34-ата сесия на Съвета на министрите на външните работи на Черноморското икономическо сътрудничество  в Сочи

IMG_Sochi0958

„България винаги е била водещ фактор за засилване на сътрудничеството в Черноморския регион. Винаги ще подкрепяме проектите и идеите, насочени към постигане на ползотворни и ефективни резултати за региона”. Това заяви външният министър Даниел Митов по време на 34-ата сесия на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, която се проведе в Сочи – информира пресцентърът на МВнР.

„ЧИС трябва да запази ролята си на регионална платформа за икономически диалог между държавите членки и да засили капацитета си при реализирането на значителни съвместни проекти” – заяви още министър Митов. По думите му стабилността и сигурността в региона на Черно море могат да се засилят чрез ефективното прилагане на икономическите инструменти на ЧИС и привличането на повече международни инвеститори.

По време на сесията министър Митов проведе двустранни срещи с колегите си от Руската федерация, Република Турция и Република Молдова.

IMG-Sochi20160701-WA0002

Акцент в разговора между министър Даниел Митов и руския му колега Сергей Лавров бе поставен върху широк кръг въпроси на двустранните отношения, енергийните въпроси и теми от международния дневен ред.

„Двустранните ни отношения трябва да се развиват на базата на равнопоставеността и съществуващите обективни взаимни интереси, независимо от противоречията в някои области” – каза Даниел Митов.

Относно енергийните въпроси българският външен министър изрази задоволство от съществуващата към момента сигурност на доставките на руски природен газ за България и преноса му към Турция, Гърция и Република Македония. “Очакваме, че редовните доставки за България и Балканите ще продължат. Националните ни усилия са насочени към превръщането ни в газоразпределителен център в региона. В тази връзка разглеждаме доставките и на руски газ като потенциален източник за неговото захранване. Българското правителство има интерес от това да бъдат преодолени различията и в крайна сметка, каквото и да се прави за в бъдеще между Руската Федерация и ЕС по енергийна линия, то трябва да бъде стриктно съобразено с европейското законодателство и правила” – заяви министър Митов.

Отношенията между НАТО и Русия също бяха сред темите на разговора. Даниел Митов заяви, че: „Натовските учения в Черно море са в интерес на българската отбрана и повишаването на нейния капацитет”.

По време на разговора между Сергей Лавров и Даниел Митов стана ясно, че развитието на сътрудничеството в областта на туризма има приоритетно значение за България. “Русия е един от основните туристически пазари за страната ни. След две поредни години на значително намаляване, приветстваме увеличаването на броя на руските туристи през 2016 г.” – каза Митов.

Даниел Митов и Мевлют Чавушоглу

Даниел Митов и Мевлют Чавушоглу

В рамките на 34-ата сесия на Съвета на министрите на външните работи на ЧИС Даниел Митов се срещна и с външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу. Във фокуса на разговора бяха отношенията между ЕС и Република Турция и споразумението за реадмисия. Министър Митов посочи, че ЕК води преговори с турското правителство, като българската страна държи изпълнението на споразумението да започне възможно най-скоро.

Министър Митов и министър Чавушоглу се обединиха около мнението, че в периода до началото на прилагането от турска страна на споразумениети ЕС – Турция, доброто и ползотворно сътрудничество между България и Република Турция ще продължи, включително и по отношение опазването на общата ни граница.

Основните теми на разговор между министър Митов и молдовския му колега Андрей Галбур бяха свързани с реформите, извършвани от молдовското правителство в контекса на евроинтеграционните му стремежи, както и състоянието на двустранните отношения. Министър Митов постави темата за гарантирането на културните и образователните права на българското национално малцинство в Република Молдова. Повдигнат бе и въпросът за откриване на консулство на България в гр. Тараклия – столица на едноименния административен район, населен предимно от представители на българското малцинство.

Министър Митов засегна и темата за превръщането на Тараклийския университет, основан с финансовата подкрепа на Република България, във филиал на българско висше учебно заведение. “Подобно решение би увеличило привлекателността на университета, предвид факта, че дипломите, издавани от него, се признават в рамките на ЕС” – посочи той.

По време на срещата министър Даниел Митов постави и въпроса за запазването на административната самостоятелност на Тараклийския регион – се казва още в съобщението на Външно министерство за дипломатическата среща в Сочи.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.