Home » Избрано, политика

Бойко Борисов пред бТВ: За футбола и близкото политическо бъдеще

2016.07.14 Няма коментари
Spread the love

eurochicago_ss0046

Бойко Борисов – министър-председател на Р. България даде интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.  Интервюто на Борисов, свалено на текст, е публикувано във в.„24 часа“.

Водещ: Министър-председателят на България Бойко Борисов вече е в студиото. Добро утро, г-н Борисов.

Бойко Борисов: Добър ден.

Водещ: Как сте?

Бойко Борисов: Добре.

Водещ: Добър ден продължавате да казвате. В колко станахте тази сутрин?

Бойко Борисов: В 6.30 часа.

Водещ: В 6.30 часа. Е, аз съм ви изпреварил със сигурност.

Бойко Борисов: До 7.30 часа гледам да съм се изтеглил за Министерски съвет, за да не нарушаваме трафика. И вчера, между другото, с колегите се събрахме, помолих директора на НСО да говори с всички, които ползват трасе, да направи така, че ако не е нещо важно, не е чуждестранен гост, 7.30-8.30 часа, това време да се избягва, привечер – 17.30-19.00 часа.

Водещ: За да няма тапи, тъй като в момента има доста ремонти.

Бойко Борисов: Да, за да няма тапи. И отделно, извън тези трима – президент, Народно събрание и премиер, всички останали, които ползват НСО, този часови график да знаят, че им е забранено да го ползват.

Водещ: Да започнем от там, г-н Борисов – за кого бяхте на европейското първенство?

Бойко Борисов: Бях за Хърватия, ама рано отпаднаха.

Водещ: Аз мислех, че за Германия ще бъдете.

Бойко Борисов: Не, не бях за Германия тоя път. На световното бях за Германия. Тогава Мюлер беше най-добрият футболист, Германия играеше най-хубавият футбол. Сега, за съжаление, и те нищо не играха.

Водещ: Един кадър от световното ще ви пуснем и от победата на Германия, Меркел и следващия сме подготвили – тя пък заедно с отбора.

Бойко Борисов: Всички сме хора, всеки си има своите пристрастия, всеки изживява. Това е нормално.

Водещ: Чухте ли се Меркел? Тя дали го е преживяла добре.

Бойко Борисов: Не.

Водещ: Защото имате практиката да се чувате, може пък и за спорт да се чувате.

Бойко Борисов: Е, чуваме се, ама за такива неща – не.

Водещ: Г-н Борисов, ние си живеем в нашия си свят тук, на Балканите, имаме си нашите родни футболни драми. И в момента мисля, че пред бТВ има агитка на ЦСКА.

Бойко Борисов: Бяха /…/

Водещ: На ЦСКА обаче „Енимълс“, които са долу и ви посрещнаха. Мисля, че са останали малко хора, но пък имаме и любителски клип от вашето посрещане, който ще ви покажем сега – около 30, хайде петдесетина човека, които ви посрещат. Какво си казахте с тях и защо бяха долу?

Бойко Борисов: Аз не мога да ги различавам много кой от кой клуб е, но пък и не мога да не поздравя „Берое“ или „Лудогорец“ за това, че минаха… Или вчера „Лудогорец“ изнесе пак един добър мач, победи. „Берое“ се класира за другия кръг. „Славия“ в единия си мач игра много силно в София. Така че не е всичко в черни краски.

Водещ: Какво си казахте с момчетата долу, които бяха? Доколкото знаем, са от фракцията „Енимълс“.

Бойко Борисов: Аз няколко от тях разпознах, които са идвали преди месеци при мен да помагаме на ЦСКА да играе в „А“ група, да се стабилизира, защото ЦСКА е най-реномираният български отбор, с най-много успехи, с най-добри футболисти, като изключим старото време на Гунди, който ми е идол.

Водещ: Вчера обаче имаме някакъв завършек, г-н Борисов – държавата взе базите от ПФК ЦСКА и ги даде на новото дружество, даде ги на Гриша Ганчев. Защо толкова дълго време като че ли се бавихте да…

Бойко Борисов: Не, не се бавихме.

Водещ: Или чакахте двама бизнесмени реално да решат каква ще е съдбата на отбора?

Бойко Борисов: Чакахме футболните хора на ЦСКА, техните привърженици, техните деятели, които обичат ЦСКА, да намерят някакво разбирателство, защото това не ни е работа на нас. В един момент, даже аз сега преди малко и вашия колега, спортния коментатор, го попитах какво мисли по темата и той каза „Ами, не знам. Няма правилно решение“. И аз съм се водил от логиката на това, което съм видял с очите си. А какво съм видял, включително и по вашата телевизия, когато беше бенефисът на Христо Стоичков – 40 000 души. И тия момчета ги питах сега „Бяхте ли на тия мачове, когато взеха купата на България и дефилираха из София с автобус с нея – аз там виждах само Гриша Ганчев, не видях друг. Представете си обратния вариант – те са спечелили всичките тези в най-трудно за тях време успехи, а пък изведнъж сега идват други да играят на тоя стадион.

Водещ: Държавата ми е много любопитно ще загуби ли пари, ще загуби ли милиони?

Бойко Борисов: Аз ще отговоря по друг начин. Държавата примерно сега дава близо 10 милиона за волейбола за провеждане на световното първенство – таксите са такива. Отделно сигурно над 300-400 милиона са отшили – да не кажа някаква сума, която да се хванат за нея, но няколкостотин са отишли за волейболни зали. Сигурно имаме над 20-30 вече в страната. Защо сме го направили? Защото феновете на волейбола, пълните зали, националното достойнство и радост, която носят тези хора, заслужават да бъдат толерирани. В смисъл, ние сме инвестирали толкова заради радостта на хората, които са там по стадиона. А за ЦСКА – ако има законов начин, не 11 милиона, и 20 да са необходими, бих настоял пред колегите да вземем такова решение, защото ЦСКА не е кой да е клуб. Аз съм левскар, но ЦСКА са постигали най-много. Същото…

Водещ: Добре, но ситуацията беше оставена двама бизнесмени да се разправят кой ще надделее.

Бойко Борисов: След 1990 г. футболът в България е в частни ръце. Ние бихме могли сега, ако искате, да направим едно обществено допитване, Ненчев да стане шеф на ЦСКА, Руми Бъчварова – на „Левски“, Московски на „Локомотив“, ще заделим 100 милиона от бюджета – горе-долу толкова са давали преди години, и пак да го върнем и да стане държавен.

Водещ: Говорим за Гриша Ганчев и за Васил Божков.

Бойко Борисов: От една страна ние искаме да сме като света…

Водещ: Каза, че не сте в добри отношения с…

Бойко Борисов: … да спазваме правилата, искаме футболът да си е отделно от държавата, както си е по закон и право, и изведнъж в един момент идват и казват „С държавата да помогне“. Добре, с какво повече да помогне? Поне 25 милиона са дали за футбола в последните години.

Водещ: Имаше коментари, че не сте в добри отношения с Гриша Ганчев и това може би ще /…/

Бойко Борисов: Още по-добре. Емил Димитров беше в моята партия. Напусна партията, направи негова партия, яви се срещу нас, победи ни в Етрополе на изборите. Гриша Ганчев е пръв приятел с Татяна Дончева. И сега ме обвиняват, че точно на тях съм го дал. Аз не съм го дал. Видях с очите си, че тези хора бяха на трибуните, публиката на тях им пляскаше и им викаше. Ако бях направил обратното, щяхте да ми зададете обратен въпрос. И затова от вашата трибуна се обръщам към хората в ЦСКА да се съберат, да си стиснат ръцете и да отидат да играят на „Народна армия“, където си е тяхното място. Ние на кого да го дадем сега? Не са си плащали 700 000 на Столична община за боклук, за какво ли не.

Водещ: Ясно е. Като че ли на тази сага вече й се вижда краят. Но една друга сага, отново се заговори с нея – сагата АЕЦ „Белене“. Тя е малко като сериала „Докато свят светува“, г-н Борисов. Уж приключи този проект, разбра се, че ще плащаме нещо. Сега пък БСП предлагат размразяване, от ГЕРБ предлагате приватизация. Какво се случва там?

Бойко Борисов: Както и с ЕРП-тата. Виждате, че и EVN, и ЧЕЗ съдят България за много пари. „Атомстройекспорт“, „Росатом“, компаниите осъдиха България за над 600 милиона евра. Ще се върна веднага на темата, но само преди две години си спомням Драго Стойнев като обикаляше и казваше, че ще строят нов реактор на „Уестингхаус“ в „Козлодуй“. Пак по същия начин: ама откъде ще вземат парите, каква ще е цената на тока, колко време ще го плащаме – това няма значение. Ние ще строим, за да се хареса на американците, примерно с „Уестингхаус“. Нещо повече…

Водещ: Да, но тогава бил арбитражният съд…

Бойко Борисов: Момент само. Нахалството им стигна дотам да кажат „Ние сме за строителството, ама като дойде следващото правителство – да го препотвърди“. Преди петнайсетина години така са дали „Марица“ 1, „Марица“ 3 – с обвързващи договори, които сега ни струват милиарди на година или стотици милиони, около 300 милиона. Но сега платихме накуп над милиард за тях, преди един месец или два. Ние си знаем колко трудно беше да се намерят банки, които да финансират подобен проект.

Водещ: Тъй като обаче…

Бойко Борисов: Връщам се на „Белене“. 2006 г. подписват договора, ние идваме есента на 2009 г. Ако се тръгне да се види как е подписан тоя договор – той е един пожелателен договор. Както във всичко – неслучайно дадох и пример с „Уестингхаус“. Накрая на договора казват важните неща – колко ще е цената на тока, колко ще струва – да се определят след това от споразумение. И от там започва сагата, защото важните неща са всъщност най-важните.

Водещ: Да, но от там започват и взаимните обвинения, г-н Борисов.

Бойко Борисов: Момент, ето, аз…

Водещ: А те ви обвиняват вас, ГЕРБ. Румен Овчаров да го чуем сега какво казва.

Румен Овчаров: 2012 г. човекът, който сега е председател на комисията, тогава беше министър – имам предвид Делян Добрев. Когато се прекрати проекта, той наляво и надясно твърдеше, че България няма да бъде осъдена, че нищо няма да бъдем задължени да плащаме. И сега тези хора ни обясняват какъв огромен успех сме постигнали като сме осъдени само за 620 милиона.

Водещ: Ама някой трябва да носи вината в крайна сметка, нали така?

Румен Овчаров: Сигурен съм.

Водещ: И кой е този човек, който трябва да я понесе /…/?

Румен Овчаров:Този, който спря проекта.

Водещ: „Този, който спря проекта“ – директно към вас са обвиненията, правителството на ГЕРБ.

Бойко Борисов: Какво да ви кажа, той е наш служител, образно казано, защото е в борда на „Лукойл“ от страна на държавата вече две години. И това малко е нахално. Защото аз говоря с факти, не говоря с обвинения. Дори ще завърша с едно пожелание. След като не се уточняват най-важните параметри, включително и ескалацията, колко с времето ще поскъпва този проект, ние, като дойдохме 2009 г., трябваше все едно наново да се договаря всичко. И когато станаха ясни какви пари ще струва това, ние ги нямахме в бюджета. Тогава, ако си спомняте, „Фукушима“ – централата в Япония, гръмна. Такива държави като Италия Германия, Австрия забраниха ядрената енергетика. И в тези условия ние да тръгнем да строим е самоубийство. Приемаме, че ние сме неразбиращи, за разлика от Румен Овчаров, известни с „Цанков камък“, известни с огромните си, грандиозни проекти за 1 милиард – получавам 80 мегавата. Идва правителството на Орешарски с мандат на БСП – пълно мнозинство, само ГЕРБ опозиция. Защо не го размразиха и защо не го строиха година и половина, а техният министър Драго Стойнев отиде в САЩ да договаря реактор от „Уестингхаус“.

Водещ: И вече на арбитражния съд даден проектът и заради това.

Бойко Борисов: Какъв арбитражен съд? Как сега ние в тези условия си говорим с руската страна, а те тогава – отиваш и казваш…

Водещ: Ощетена ли ще е България сега и с колко, г-н Борисов, кажете?

Бойко Борисов: … да изтеглим /…/. Трябваше Стойнев, вместо на партийни конгреси, да отиде тогава да каже „Искаме да го размразим. Какви са условията?“ и да го свършат.

Водещ: Имало е арбитражни процедури – това го изтъкват като…

Бойко Борисов: С една дума, БСП, ако са били искрени, ако са искали това да се случи, два пъти са имали възможност да го направят. Но затваряме страницата, защото вече сме в реалността, не в хипотези.

Водещ: Ама ние затваряме тази, но отваряме нова.

Бойко Борисов: Да, а новата е, че ние сме похарчили 1 милиард и колко бяха там, 200 или 300 милиона, да разчистим старата площадка. Не забравяйте, че тогава, когато са взели решение да строят „Белене“, ние сме имали взето почти 90% оборудване за двойка реактор. Свършвам, много е важно…

Водещ: Ще плащаме ли тези пари?

Бойко Борисов: Ние сме осъдени да ги плащаме и рано или късно ще ги платим, това е безспорно.

Водещ: Цените са различни. Вие каква сума ще кажете тази сутрин – на колко сме осъдени точно да платим?

Бойко Борисов: Всеки ден тази сума нараства със 168 000 евра на ден лихва.

Водещ: И сега ли дори, докато си говорим?

Бойко Борисов: И сега, в момента, докато си говорим. Днес ние трябва да заделим 168 000 евро върху лихвите.

Водещ: 350 000 лева – хайде дори така да ги кажем.

Бойко Борисов: 350 000 лева на ден цъкат, цъкат, цъкат заради това, че те не са подписали договор като хората. Но затварям и казвам: хипотезите в един момент стават реалност. Имаме да ги даваме тези пари. На практика арбитражът каза: „Не приемаме искането на руската страна за това, това, това и това, но българската страна да си доплати – защото те са го поръчали този реактор – да си доплати 600 милиона евра и да си го вземе“. На практика сега ние трябва да имаме решение като го вземем този реактор, или да загубим всички пари, да ги платим и да кажем: „Ето си ви реактора, даваме ви ги тия пари и край, повече не се интересуваме“. Още 1,5 милиарда да речем. Другият вариант е: като го вземем, какво ще го правим. И понеже аз съм много добронамерен човек – аз, когато става въпрос за държавни пари, търся максимално съгласие – приемам искането на мораториума на БСП вчера за една протегната ръка, да ми помогнат в преговорите. Защо? Не е хубаво да го казвам, но ние в момента, експертите преговарят дали Иран не би го купил или тяхната държавна фирма, която се занимава с това нещо.

Водещ: Да кажем накратко, за да не стане темата само АЕЦ „Белене“ и Иран.

Бойко Борисов: Момент, не, свършвам. Само да обясня защо считам, че БСП ми помагат и не им се сърдя. Ако не се връщат назад, няма и да обръщам тая тема, да им обяснявам кой какво е направил. Ако ние отиваме на преговори само с едно-единствено решение – примерно, идвам при вас и казвам „Моля те, г-н Хекимян, имам да плащам толкова пари. Ще го вземете ли тоя реактор?“. Тогава търговците казват „Оо, ами той, като няма какво да го прави…“ И неслучайно старото оборудване, което е било за 2 реактор, когато разрушават почти направена централа „Белене“, разрушават я, за да направят тази – много са важни тези детайли – оборудването, което е за милиард, го дават за 90 милиона долара, или там някъде беше. Сиреч, ако ние отидем само с решението „Трябва да го продадем тук“…

Водещ: Ама отидохте с половината правителство в Иран.

Бойко Борисов: Да.

Водещ: Какво ви казаха там – ще го купуват, или няма да го купуват?

Бойко Борисов: Те не отговарят хората така. Първо, за да тръгнеш да го продаваш, трябва да създадеш политическа среда на приятелство, политическа среда на хора, които искат да чуят. И аз на техния президент, премиер съм обяснил ситуацията. Когато имаш и вариант, че ако цената не ти е изгодна, няма да играеш ва банк да го дадеш за каквито и да е стотинки, преговорите текат по един начин. Затова считам, че БСП в този случай ми помага.

Водещ: Ние накрая колко губим на мен ми е интересно? Ако проговори арменската жилка, колко пари ще загубим от тоя проект накрая? Вие сложили ли сте си чертата?

Бойко Борисов: Около 3 милиарда.

Водещ: 3 милиарда ей така?

Бойко Борисов: Ей така ще отидат в един гьол.

Водещ: И не е ясно къде. Пак няма да има наказани, нали така?

Бойко Борисов: Не, ясно е – гьол.

Водещ: Гьол.

Бойко Борисов: И проблемът е, че тук парите са погубени.

Водещ: Говорим за престъпление и наказание.

Бойко Борисов: Това са погубени пари. Затова, когато се взимат решения… И затова си спомняте – когато дойдоха „Уестингхаус“ при мен и казаха „Ама предишното правителство на Орешарски се съгласи да купи реактора“, аз казах: „Господа, дали е руски, дали е американски, такава сума пари България няма“. Ако намерим схема, по която да има чужд инвеститор, да може да се строи, да може да се работи, да не сме задължени да изкупуваме тока… И затова един от вариантите…

Водещ: А може ли да го дадем на частна фирма? Това не е ли предприятие или няма ли да бъде предприятие от националната сигурност, или поне част от националната сигурност?

Бойко Борисов: Те в половин свят са частни атомните централи.

Водещ: Нали знаете какво се случва в България с частните фирми обикновено?

Бойко Борисов: Надали ще е българска частна фирма, която ще извади 10 милиарда, за да построи централа.

Водещ: Добре, стига толкова по тази тема. Три месеца до президентските избори няма кандидат.

Бойко Борисов: Но така или иначе, това са вариантите.

Водещ: Три месеца до президентските избори няма обявен кандидат-презиеднт от ГЕРБ, пък и от повечето разбира се партии. Вие защо го криете?

Бойко Борисов: Ние не го крием. Аз щях да ви го кажа още юни. Обаче всеки ден „Ще ставаш ли президент, няма ли да ставаш президент?“ – отговарям. На другия ден отивам да откривам пречиствателна станция… Защото нашето море – тук имаше една антиреклама, много усилена – нашето море е много, много по-чисто вече от всички останали, където ходят българите на почивка. Имаме ли две минути да разсъждаваме на тема „Президентски избори“?

Водещ: Имаме две минути. А ще ни кажете ли обаче кой е кандидат-президентът на ГЕРБ?

Бойко Борисов: Ще го кажем септември, това съм го заявил.

Водещ: Вижте този колаж? На кого му отива повече?

Бойко Борисов: Прекрасни са и двамата.

Водещ: Мъж или жена ще бъде?

Бойко Борисов: Прекрасни са и двамата. Томислав Дончев се отказа като експерт, г-жа Цачева два мандата ръководи един много сложен парламент. Така че това ми показвате.

Водещ: Отива ли им сградата на президента?

Бойко Борисов: Искам да разсъждаваме на тема „Президентски избори“, защото и вчера го чух по новините Карадайъ, който каза, че президентът трябва да е евроатлантик – това е безспорно, трябва да е човек, който да обединява народа – това е безспорно, но виждал неглижиране в президентската институция. И с трите неща съм съгласен. Защо? Какво прави БСП? Ще стигна и до ГЕРБ, разбира се.

Водещ: Като гледам, няма да са две минути.

Бойко Борисов: Не, не, ще бъда кратък. БСП излиза и казва „Ние ще търсим АБВ, ще търсим г-жа Дончева, ще търсим всички и ще търсим някой различен или общ, или какъв да е кандидат, който да стане президент“. Оставяме ги тях. Нашите партньори от Реформаторския блок – те излизат и казват: „Ние, понеже като партии не можем да излъчен примерно кандидат-президент, даваме на Гражданския ни съвет да посочи някой, който да стане президент“. ДПС си казаха вчера заявката. Горе-долу патриотите най-ясно се заявиха – предполагам, ще извадят кандидат, че ще търсят национално патриотична платформа.

Водещ: И стигаме до ГЕРБ.

Бойко Борисов: Искам да запитам колегите от другите партии най-добронамерено. Ако приемем, че президентската институция е толкова важна и са важни тези избори, защо лидерите не се кандидатират? Нима един нов лидер… Аз, като бях кмет на София, още нямах партия – си се кандидатирах.

Водещ: Вие готов ли сте за битка? Например вие да влезете в кандидатпрезидентска битка с другите лидери на партиите?

Бойко Борисов: Аз, когато трябваше да съм мажоритарен кандидат, съм се явявал срещу г-жа Дончева, срещу Милен Велчев, срещу който и да е.

Водещ: Е да, но сега има слухове, че Томислав Дончев ще застане на вашето място като министър-председател, а вие ще се жертвате за президентската институция.

Бойко Борисов: Не, не, аз не бих се жертвал за нещо, което би създало проблем в държавата. В минутка ще се вместя. БСП има нов лидер. Какво по-естествено има от това г-жа Нинова и каква по-висока длъжност и цел има от президентската?

Водещ: Предизвиквате ли ги сега?

Бойко Борисов: Предизвиквам ги, да. Освен това нека да напомня на колегите, че ставайки президент някой, той е абсолютно независим.

Водещ: А от Реформаторския блок кого ще предизвикате ми е интересно тогава?

Бойко Борисов: Момент. Радан Кънев да излезе веднага, ако иска да е той човекът, трябва да излезе. Народът ще ни подреди и ще ни даде възможност да разберем кой кой е. Защото аз, ако загубя президентските избори като партия, вечерта обявявам предсрочни избори, защото това ще означава, че в държавата има ново усещане за властта – както ни подреди след това народът.

Водещ: Предсрочни избори, ако кандидатът например…

Бойко Борисов: Ако загуби ГЕРБ изборите, отиваме на избори.

Водещ: Да ги очакваме ли тези предсрочни избори тогава?

Бойко Борисов: Ами, ако загубим…

Водещ: А страхувате ли се?

Бойко Борисов: Момент, само да стигна – ама не, важни са тия неща, защото ние казваме в момента важни неща.

Водещ: Важни са, но вие в ГЕРБ казвате „Не се страхуваме“, а нямате – какво ви пречи да извадите кандидата си три месеца по-рано например, за да има повече време хората…

Бойко Борисов: Защо да го извадим три месеца по-рано?

Водещ: …да се запознаят с него.

Бойко Борисов: Защо? Аз ви гарантирам, че кандидатът ще е такъв…

Водещ: Вижте в Америка какво правят – обикалят при народа, ходят, срещат се.

Бойко Борисов: В Америка харчат 100 милиарда долара за предизборна кампания. Те могат да си обикалят шест години. Сегашният президент всеки ден идват гости, президенти от други държави, той пътува. Какъв ще му е авторитетът, ако ние в момента си говорим само за други кандидати и т.н.? Разбрал съм се с него най-коректно – септември месец. До септември имаме да свършим работа – септември месец излизаме и отиваме на избори.

Водещ: Наесен с песен.

Бойко Борисов: Така. И сега искам само да…

Водещ: Ако предизвикате Корнелия Нинова, може ли да се каже, че кандидатът на ГЕРБ наистина ще е жена, каквито са по-усилените женски сблъсъци?

Бойко Борисов: Аз в това отношение… Половете нямат никакво значение. Вече българските жени доказаха, че по нищо не отстъпват, дори са по-добри от мъжете. Така че дали е мъж или жена – това въобще няма никакво значение. Ако има качества, може да е мъж, може да е жена. И това не е най-важно. но искам само на колегите от другите партии да кажа: ако в момента вечерта, когато се обяви новият президент, той, освен че става независим, той става главнокомандващ на въоръжените сили в една изключително тежка обстановка в света. В него ние… С една дума, човекът, който ще бъде президент, освен всички други качества, трябва да е много отговорен човек. Дезертирането на политическите партии – поне тези, които изброих, от отговорността да носят отговорност за това, което предлагат… Защото представете си утре този върховен главнокомандващ, обяви война. А те в момента…

Водещ: Това няма как да се случи без Народното събрание така или иначе?

Бойко Борисов: Моля?

Водещ: Има ли как да се случи без волята на Народното събрание?

Бойко Борисов: Върховен главнокомандващ. Пътува навсякъде, влиза във всякакви договорки, може да направи каквото си иска.

Водещ: Ясно, трябва да сме…

Бойко Борисов: И – момент – излизат и казват: „Президентът трябва да е социален“. Ама чакай, ние имаме социален министър за това. Той може да е най-социалният – това не е в неговите правомощия.

Водещ: Следва кампанията.

Бойко Борисов: Как ще направи той да е социален, социално да бъде.

Водещ: Така е. Следва обаче кампанията. Кампаниите в България обикновено са заложници на кебапчетата и на асфалта. Нека да ви покажа една снимка сега – ПП ГЕРБ, ситуацията се развива в Разградско, се е похвалил един ваш депутат.

Бойко Борисов: Това е село Подайна, мисля, че беше.

Водещ: Ходили ли сте там?

Бойко Борисов: Нали Подайна беше?

Водещ: Подайна е.

Бойко Борисов: Подайва. Тук е много интересно, да ви кажа – не че толерирам такова нещо, но за да разберат вашите зрители, да не кажат „Глей ги па тея, там на една отсечка си сложили името“. Там, ако виждате, в тия региони са само мюсюлмани. Ако има християни са малко. Години наред тези поддръжници на ГЕРБ бяха и бити, и мачкани от ДПС. Сега, когато ДПС там се разцепи, и голяма част дойдоха в ГЕРБ от избирателите, вместо да са заедно и да се обичат, между двете групи мюсюлмани, нашите, които са на ГЕРБ, и бившите на ДПС, се води такава война, защото са бити, че когато бях дори там, на събитието, от едната страна те едните казват „Толкова се радваме, че е направено“. От другата страна обаче нашите от ГЕРБ викат…

Водещ: Въпросът е с какви пари е направено.

Бойко Борисов: „А помниш ли…“ Моля?

Водещ: Това с какви пари е направено?

Бойко Борисов: Това са не повече от 6-7 метра.
Водещ: Държавни, общински, какви пари? Въпросът е дали трябва да стои „ГЕРБ“ там написано, защото нали всичките пари са общи уж в държавата.

Бойко Борисов: Исках да ви кажа друго. 26 километра, ама невероятно разбити от 40-50 години сигурно непипани пътища, не бяха асфалтирани. Ще пратя, ще го изтрият, това не е най-важното. Искам емоцията да им хванете и да им разберете защо сме го написали – защото тези бити мюсюлмани от предишното ДПС, което е било там, искат да покажат, че са били живи и тогава и те са автентичните. Все едно тук имаме ЦСКА 1 и ЦСКА 2 – не може да разбереш…

Водещ: Кое е автентичното ДПС.

Бойко Борисов: Кое е, да. Борят се…

Водещ: Вие ще разчитате ли на подкрепа на ДПС например на президентските избори?

Бойко Борисов: На президентските избори вече имаме толкова мюсюлмани в ГЕРБ, че мисля, че те са сигурни, че ГЕРБ е достатъчен гарант за тяхното добруване. Президентските избори има два варианта как да протекат и тогава ще бъде изключително важно кой как ще се построи. Ако продължат в същия дух политическите партии да бягат от отговорността да кажат „Това е нашият кандидат“, аз ще ми е чудно после как ще кажат „Ние спечелихме“, като всъщност сега заявяват „Ние сме дали на едни там да определят човек, а пък ако спечелим ще е наш, ако загубим ще кажем „Ами, то Гражданският съвет или еди-кой си го направи“. Ако това е модата, и аз мога да отида в БАН, в… ще намеря един професор, ще кажа „Това е нашият кандидат“. Ако ги загубя, ще кажа „Ами, видяхте ли, и аз, като другите, не исках да е партиен“.

Водещ: Все пак партиен кандидат, но ако се стигне до втори тур, ще разчитате ли на подкрепата на ДПС – това беше въпросът, ако трябва да го разясня?

Бойко Борисов: На втори тур по принцип всички разчитат на всички. Надявам се част от лявото, както се е случвало, защото когато съм бил 70 на 30, и от левицата са гласували за мен, сигурно и български мюсюлмани от ДПС са гласували по страната, сигурно и СДС, и реформатори са гласували за нас. И обратното може да се случи. Затова е много важно от кандидатите и профилната кандидатите да са такива, които могат като физически лица да будят симпатии, да будят доверие, а политическите партии да гарантират, че тези хора утре ще продължат да изпълняват евроатлантическата ни политика.

Водещ: Буди ли доверие Вежди Рашидов? Как ще коментирате скандала с него последните дни?

Бойко Борисов: Накарах му се, извини се 100 пъти. Той е…

Водещ: Какво му казахте, докато му се карахте?

Бойко Борисов: Защото мине – не мине време, той излезе и – понеже е емоционален човек, мина през ада с рака, който е на гласните струни, знаете, размине се и… Той има едно такова чувство за справедливост, започва, но забравя, че е министър, забравя, че всяка негова дума може да се обърне срещу него. И стана проблемът. И му се обаждам и му казвам: „Вежди, дай една пресконференция, извини се на тия хора. Върнете го тоя човек“. „Ама – вика – не съм го махнал аз, махна го шефът на галерията“. „Добре, ти си му министър, кажи на този шеф, че ни създава проблем като го е махнал. Излиза, че ти си го махнал, индиректно аз“. Така че и аз, от името на Вежди и на всички, ако е прекалил, се извинявам, но той е добър човек.

Водещ: От всички министри ли сте доволен? Да очакваме ли рокади?

Бойко Борисов: Да, може би ще има някоя друга рокада.

Водещ: Каква?

Бойко Борисов: Първо ще я научи мнозинството, после ще я научите вие. Не е коректно.

Водещ: Е подскажете, в коя област? Кога да ги очакваме?

Бойко Борисов: Ако бях в предишния мандат, когато ГЕРБ управляваше сам, щях да ви кажа веднага. Сега имам партньори – реформатори, патриоти.

Водещ: Колко души планирате да смените?

Бойко Борисов: Ще разговарям с тях, ще кажа какви намерения имам за оптимизиране на работата и ако са ок, тогава ще го обявя.

Водещ: Ако не – по живо, по здраво?

Бойко Борисов: Ако не са съгласни – остава сегашното положение. Но мисля, че като се мотивирам какво имам предвид, ще успеем.

Водещ: След като видяхме данъчните декларации, изобщо това какво са декларирали хората и от кабинета, пък и от управлението, най-беден се оказвате вие.

Бойко Борисов: А, най-беден съм… Аз имам къща в „Банкя“, построил съм си я преди изобщо да се занимавам с държавна работа, там живея, там ще умра.

Водещ: В декларация премиерът е посочил, че няма за деклариране нито недвижимо имущество, нито дори лек автомобил.

Бойко Борисов: От 15-16 години изпълнявам такива длъжности, че се возя или карам служебен автомобил. Какво да декларирам?

Водещ: Господин Кадиев ви брои пурите. Вчера каза, че една пура, която пушите, пуши ли сте по три на ден, струвала по 300 лв. Но вижте какво казва той, 100 лв., – „Има ли в България, който да вярва, че премиерът на най-корумпираната държава в Източна Европа, която в последните 15 г. е бил главен секретар, кмет на София и т.н., има само една къща в Банка, 150 000 лева на влог и едно куче?“

Бойко Борисов: Кучетата са ми три.

Водещ: Той знае само за едно, явно.

Бойко Борисов: Той и за другите не знае. И ако някъде мисли, че имам къща, кола, имот, сметка, му я подарявам. Това са клевети, но за съжаление с последната присъда срещу Волен Сидеров съдът каза, че може да си говориш всякакви глупости, да обиждаш, да правиш каквито си искаш безобразия, да внушаваш и максималното наказание е 3000 лв.

Водещ: Колко трябва да платите всъщност вие?

Бойко Борисов: Момент. А в същото време аз трябва две трети, догодина ще ми е две трети от това, което ще декларирам, защото 35 хиляди лева трябва да платя затова, че съм осъдил, че са ме клеветили.

Водещ: Откъде ще ги платите? От премиерската заплата?

Бойко Борисов: От заплатата. И това ми е две трети от годишната заплата. И винаги съм казвал – за мен управлението и постовете, които съм заемал, са били кауза. Няма премиер, няма служби в света да нямам техните награди или да не ме цитират при операции.

Водещ: Да, но сте казвали много пъти, че не получавате заплатата, която ви се полага? Че има хора в държавния сектор, които получават много повече пари от вас?

Бойко Борисов: Това е върхът на популизма, който е в момента. Всяко нещо в тази държава опира в един момент до мен, за което 4000 лв. е заплатата. И трябва 2000 лв. …

Водещ: Колко трябва да е заплатата на министър-председателя на България?

Бойко Борисов: Поне 10 хиляди лева, поне. Това е уважение към труда. Но естествено, че ние нито можем да предложим такова нещо, нито ще го предложа. Но за следващия премиер, ако искат за тази отговорност, която се носи и като се има предвид, че в много от държавните дружества, да не говорим администрацията, особено тази, която работи с европейски проекти, взимат повече от мен. Не е справедливо, не е честно. Но така сме го заварили, така ще караме. То същото важи и за президента.

Водещ: Казахте, че всяко нещо опира до вас. В ситуации, така по-екстрени в МВР, също ли опират до вас? Вие ли ръководите МВР?

Бойко Борисов: Където мога, им помагам. Сега примерно за операцията в Испания, за Полша, за Белгия, възстанових връзките с Европол, които за съжаление бяха много изтънели. С една дума, когато може…

Водещ: Още въпроси, обаче, към вас сега, свързани с МВР.

Атанас Атанасов, Реформаторски блок: Състоянието на МВР никога не е било толкова трагично, колкото е сега. За съжаление Бъчварова играе ролята на фасада в министерството. МВР се ръководи пряко от Бойко Борисов чрез назначените от него главен секретар и още няколко лица, които са на тези позиции благодарение на особен тип кадрова търговия, която върти Борисов със системата за сигурност.

Водещ: Фасада ли е само госпожа Бъчварова?

Бойко Борисов: Това е нашият коалиционен партньор.

Водещ: Да, това е вашият коалиционен партньор.

Бойко Борисов: И неговият приятел е зам.-министър на вътрешните работи. Какво да го коментирам? Година време работил като шеф на НСС във времето, в което съм бил главен секретар и му благодаря, че дава прекрасна оценка, че тогава сме били по-добре.

Водещ: А сега по-зле ли е МВР?

Бойко Борисов: Не. Видяхте, имаше стрелба в „Слънчев бряг“, задържаха се всички, има повдигнати обвинения на всички.

Водещ: Бяхте обвинен за това, че го наричате „махленска сватба“, за паркомясто?

Бойко Борисов: Защото тогава така доложиха, че за паркомясто е станала свадата. И понеже вие 100 камери сте ми на главата и какво, какво, какво ще кажете – и аз казвам това, което ми е казал дежурният, това знам в момента. В същото време ние за Митьо Очите сме арестували, арестували, в затвора е лежал, какво ли не сме направили. Аз мога /…/.

Водещ: Подвел ли ви е тогава дежурният, подвел ли ви е някой като ви е казал, че е за паркомясто?

Бойко Борисов: Не. Те действително тръгват от такситата и от всичко останало, което знаете. И аз затова им казах, че зетят се обадил, еди-какво си станало. Хайде сега…

Водещ: Те пък дошли цяла бригада.

Бойко Борисов: Да, но в същото време видяхте какво се случи като отидоха главният прокурор, вътрешният министър.

Водещ: Там на някого накарахте ли се за тази ситуация, че общо-взето в „Слънчев бряг“ са държава в държавата?

Бойко Борисов: Взели сме такива мерки, че няма да имат възможност повече това да го кажат. Та, да се върна все пак на темата. Обир тук на ателие или на заложна къща, убит – задържан на място. И сега в рамките на 10-тина дена, понеже с Маринов всеки ден говоря на СДВР, който е един добър полицай, а и неговата оставка искаха,мисля че това което ще направят, ще ви хареса много, само това мога да кажа. И да ги окуража, че работят добре, много по-добре от много служби в света. И не случайно и в Испания, и на други места…

Водещ: А кой е позволил тогава „Слънчев бряг“ да бъде държава в държавата?

Бойко Борисов: Защото 25 г. така е карано.

Водещ: Така е карано, през тези 25 г. вие също сте бил главен секретар на МВР? Колко пъти /…/ досег с Митьо Очите тогава?

Бойко Борисов: И тогава – да, и тогава – досегът е, че ще влезе в затвора, досегът е, че е лежал в затвора.

Водещ: Той си призна така или иначе?

Бойко Борисов: Такова ни е законодателството. Но така или иначе репресията, която е приложена към него и разследванията са довели да си признае, че е престъпник и е лежал в затвора.

Водещ: Ние виждаме, че от затвора можеш да правиш всичко, да ръководиш бизнеса си, оттам да излезеш и отново да си заплаха №1.

Бойко Борисов: Разбира се, че не искам да кажа, че всичко е идеално и е така, както ми се иска. Госпожа Катя Захариев в момента полага големи усилия, смени шефа на затворите, сложи една нова директорка, за да може, непрекъснато се правят проверки, непрекъснато се залавят телефони, прокуратурата е много активна там. Така че ще си го отвоюваме така, както си го отвоювахме в контрабандата.

Водещ: Румяна Бъчварова справя ли се?

Бойко Борисов: Справя се добре и най-вече, което е – вижте, аз се опитвам да балансирам между две неща в случая. Предишният мандат ни обвиняваха, че сме репресивни, полицейщина, че много се подслушвало и т.н. Сега се опитахме с госпожа Бъчварова да успокоим гражданския сектор, в пъти са по-малко подслушванията, никой не се съмнява, че го подслушват, следят или тормозят, което също е добър ефект. И сме дали възможност на професионалното ръководство да работи активно като в т.ч. и от ДСБ активно ни помагат в правителството.

Водещ: Разбрахте ли дали някой се е договарял зад гърба ви за флотилия в Черно море?

Бойко Борисов: То с времето започва да става ясно, че…

Водещ: И какво ви се изясни?

Бойко Борисов: …в Черно море ще стане една действително много конфликтна зона. Тя е достатъчно конфликтна и сега. И може би тук, ако искате използвания от мен термин, не е много правилен – демилитаризация, защото никой няма да си извади корабите, включително и ние, ние къде ще дебазираме, не можем да ги докараме на Перловската река да стоят, така че те си имат достатъчно армии – и турският флот, и българският по-малко, украинският, руският, базиран долу сега при Крим. Огромни сили въоръжени.

Водещ: Реална опасност има ли обаче? За да се случва всичко това, за да се насочват оръжия една страна към друга?

Бойко Борисов: Има реални опасности, разбира се. И искам, за да не злоупотребява с този термин, да кажа, да заменим демилитаризация със струпване на оръжие е по-правилният термин. Колкото повече струпваме оръжие по морските ни граници, това е като в театъра – ако има пушка на стената да виси, рано или късно ще гръмне.

Водещ: Ако има флотилия, рано или късно ще гръмне?

Бойко Борисов: Ако има флотилия, рано или късно – я, някой кораб ще се гръмнат, нещо ще направят. А и ние искаме Черно море, нашият интерес е да стане транспортен коридор от Азия. И затова сега и в Иран говорихме за азерите – Армения, Грузия, за още един допълнителен, освен през Турция коридор, който да минава през България. Минават ли стоки – това са пари, това е хубаво нещо за държавата.

Водещ: Какви са отношенията ни с Турция сега?

Бойко Борисов: Момент. Само свършвам – искам в Черно море да добиваме газ, да добиваме петрол и очаквам тук тези дни да…

Водещ: Платноходки вместо оръжие.

Бойко Борисов: …очаквам зоните на Черно море, не случайно 3 милиарда и 600 милиона близо сме вложили в пречиствателни станции да имаме най-чистото море. Това го казвам заради тези, които продължават да намират – ето тук някъде нещо, за да говорят.

Водещ: Господин Борисов, какви са ни отношенията с Турция? Питам ви, защото и времето ни притиска. Лютви Местан каза, че си говорите с новия министър-председател Йълдъръм на аркадаш, така ли е?

Бойко Борисов: Ние се познаваме с него, за хубаво или лошо, от доста години. Той беше транспортен министър, три пъти е идвал при мен като такъв. Знае за „Марица“, знае за ж.п. линиите, заедно сме ги работили, знае колко и какъв голям напредък имаме в това отношение. Обясних му и че 35 секции са най-много гласували в цял свят, по 35 секции е имало, така че е нормално каквото е за Турция това е и за цял свят. Прие го човекът.

Водещ: Господин Местан се оплака, че образно казано за кучета и котки може, за други видове животни не може по повод това, че съдът отказа регистрация на ДОСТ. ГЕРБ била с немски корен от /…/ наследство.

Бойко Борисов: Сега аз не искам да коментирам делата на съда. Коментирах моят случай, защото по-фрапантна глупост не може да се измисли. Да осъдиш някой, че е извършил престъпление, и да ти дадат затова 3000 лв. наказанието да му бъде, а този, който е осъдил – да плати 35 хиляди лева – това не мога да го проумея? Сега може би съдиите там са по-умни. Радвам се, че от 9-те съдии, които са минали – първа, втора и трета инстанция, 6 от тях са давали наказание за този, който ме е оклеветил, в порядъка на 180 хиляди, на 90 хиляди лева. Сиреч оценили са вредата, която ми е нанесена. Последните 3-ма са преценили, че понеже не съм луд, не съм увреден, клеветата не ме е направила да ходя накриво.

Водещ: Накрая няколко лични въпроса. Скоро имахте рожден ден, какво ви подариха?

Бойко Борисов: Изобщо не помня, защото въобще не съм го празнувал, знаете.

Водещ: Не го празнувахте. Подаръци получихте ли?

Бойко Борисов: Сигурно от колко години, даже гледам да ме няма, защото вижте – то погледнато от друга страна, ако сте на страната на моите колеги, сега шефът има рожден ден – да не го поздравиш, да не му дадеш една китка, не е някак си. И аз – те като имат рожден ден, за мен е лесно – обаждам се, пращам един букет, ако е жена, поздравявам.

Водещ: Към вас е малко по-трудно, да не излезе, че ви се подмазват?

Бойко Борисов: Да. Вперен поглед и се /…/. Затова гледам да не давам никакъв повод. Щом ми брои този пурите, да си гледа там неговите работи. И искам да го питам, ще се върна на Кадиев, който като ми се обади, идва в централата на ГЕРБ, вижда ме, идва в стаята на госпожа Цачева, дава ми сигнал, аз му казвам – това до една седмица го реализирам, защото вече тече операция, моля те – замълчи си. С най-голямо уважение и доверие се отнасям към него. Изведнъж чувам, нали, пушил три пури. Аз искам да спрат, защото толкова години никога не съм пипал нито цигара, нито пура, нито нищо. Даже съм върл враг на тютюнопушенето бил. Гонил съм от отбора си по карате хора за цигара. И сега като ми броят и пурите, това ще ме откаже и от пурите. Сигурно е, че ще ме откаже и от пурите.

Водещ: Наистина ли струват 100 лв.?

Бойко Борисов: Откъде да са по 100 лв.?

Водещ: Господин Борисов, как е малкият Бойко?

Бойко Борисов: Добре е. Играе си.

Водещ: Расте?

Бойко Борисов: Расте.

Водещ: Какво му купувате, на него поне можете да му купувате нещо?

Бойко Борисов: Купувам му. Аз какво да му купувам? Обича, когато дойда, право отива, иска там да му дрънчи щангата, там се смее най-много. Така. Съжалявам, че толкова издребняват във всичките си тези действия. Никога не съм се отнасял с политическите си опоненти със злоба или с личните им неща да се ровя.

Водещ: 32 дни си гласуваха почивка депутатите. Вие къде ще почивате?

Бойко Борисов: Къде ще почивам? Ако е събота и неделя, ще отида до Евксиноград. Иначе и така си планирам работите, че събота и неделя да откривам това, което сме направили. Сега например през седмицата да не се губи време в пътуването. В петък ще участвам, ще наблюдаваме морското учение „Бриз“, защото тук искам специално да кажа, че когато говорим да не трупаме оръжие, нашата отбранителна система – и на НАТО, и на България може да се усилва с тренировки, учения и добре подготвена флота. Не е нужно да струпваме, да дразним, оръжия, а да сме подготвени. Затова в петък е учението „Бриз“ и след това ще направим всичко възможно до петък да пуснем обходът на Бургас, за да може всички, които от София, Пловдив, Стара Загора и от Благоевград, даже, всичките, нека сега да не кажат, че съм пропуснал пък някой, да могат да отидат до Южното Черноморие без да влизат в Бургас и да затрудняват трафика на града.

Водещ: Благодаря ви за това участие. Премиерът на България Бойко Борисов гост на предаването „Тази сутрин“.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.