Home » Авторски страници

Владислав Вълканов: Г-н Президент, моля да отнемете българското ми гражданство

2016.06.16 Няма коментари
Spread the love
Владислав Вълканов

Владислав Вълканов

Българският гражданин Владислав Вълканов е изпратил вчера до президента на републиката Росен Плевнелиев заявление, с което иска да му бъде отнето българското гражданство и да му бъде даден статут на мигрант. Заявлението, което Владислав е качил и на стената си във Фейсбук, е било заведено в деловодството на президентството с входящ номер 94-00-791 от 15.06.2016 г.

“Причините, които ме карат да Ви помоля за това, са желанието ми да живея нормално в родината ми. Обстоятелството, че един мигрант в България получава издръжка от хиляда и двеста лева месечно, а на мен ми се налага да работя по 15 часа на ден, 26 дни в месеца за 500 лева, ме кара да се чувствам неравностоен черноработник в собствената ми родина” – пише Владислав Вълканов в своето заявление.

Следва целият текст.

 ——————————————————————————————————–

До Президента на Република България господин Росен Плевнелиев

З А Я В Л Е Н И Е

Уважаеми господин Президент, имам скромна молба към Вас, бих желал с делегираните Ви права по конституция да ми отнемете статута на поданик на Република България.

Причините, които ме карат да Ви помоля за това, са желанието ми да живея нормално в родината ми.

Обстоятелството, че един мигрант в България получава издръжка от хиляда и двеста лева месечно, а на мен ми се налага да работя по 15 часа на ден, 26 дни в месеца за 500 лева, ме кара да се чувствам неравностоен черноработник в собствената ми родина.

Моля Ви, от днес нататък да получа статут на мигрант, за да мога да живея що годе нормално с отпуснатите хиляда и двеста лева месечно, които ще получавам като чужденец.

Искрено се надявам, че молбата ми ще бъде удовлетворена.

С уважение: Владислав Вълканов

Владислав Вълканов

Редакционен коментар

Надяваме се, че това заявление за отнемане на гражданство няма да доведе до лишаване от гражданство на заявителя. А до сериозен размисъл и промени в политиката на държавата България към собствените й граждани.

Защото в България е пълно с работещи бедни, с едва свързващи двата края пенсионери, с хора без здравни осигуровки, които не могат да си ги възстановят и на практика са лишени от здравеопазване, да не говорим за безработните и крайно бедните. На този фон понякога висш чиновник в Министерство на здравеопазването може да получи по-голямо месечно възнаграждение и от президента (близо 10 хил. лв. – вж. тук); и служителите в цялата държавна администрация, които са доста много, поемат много по-малка данъчна тежест от другите работещи граждани. А приетите в страната мигранти имат право на безплатно здравеопазване и на месечна издръжка, която се оказва много по-голяма от месечното възнаграждение на мнозина собствени граждани, които трябва да вложат много усилия и часове, за да изкарат примерно 500 лв. От които, впрочем, не малко след това ще им бъдат удържани.

В България, най-бедната страна в Европейския съюз, социалните разделения вече са твърде жестоки. На много места в провинцията има особен вид икономико-политико и дори съдебно “феодализиране”; неспазване на трудовото законодателство, страх от това, че можеш да си изгубиш работата, ако се обадиш и си потърсиш правата; умиращи в къщи български и европейски граждани, които нямат пари за адекватни медицински услуги. Цените на ключови услуги като ел. енергия и др. в същото време непрекъснато се покачват, чувството на безнаказаност на корупцията на липсата на справедливост расте.

Има една стара поговорка, че “Ситият на гладния не вярва”. Нито богатият и овластеният – на бедния и затруднения да си плати сметките, осигуровките, храната, услугите и пр. И ако един млад човек е написал такова заявление до президента на републиката, че предпочита да бъде мигрант, отколкото собствен гражданин на страната, това е достатъчно красноречив пример за многото дисбаланси, които някак си не се забелязват, не се разбират или с лекота се пренебрегват от мнозина управляващи, от министри, народни представители, висши чиновници и пр.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.