Home » Авторски страници

Държавата на чиновниците

2016.06.05 Няма коментари
Spread the love

Шефката на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева е получила близо 10 000 лв. заплата за месец – информира сайтът dunavmost.bg. Ето какво пише още в материала на dunavmost.bg:

В момента премиерът Бойко Борисов се подписва под 4700 лв. месечна заплата, а президентът Росен Плевнелиев получава 5600 лв.

За март Белева е изработила над 100 часа извънреден труд и е начислено възнаграждение от 9795,85 лв., става ясно от фиш за заплатата й, алармира “Труд”. Индивидуалната месечна заплата вписана във фиша е 3 700 лв., към тях са добавени и още 1350 лв. за минал месец. Нанесени са и три графи за извънреден труд – първата за 87,27 часа – 3210 лв., втората за 13,11 часа – 551 лв. и още 984 лв.

При регламентирана 40-часова работна седмица това означава, че чиновничката е била неотменно в министерството по 12 часа на ден. Любопитно е как са начислени 3761 лв. към заплатата на шефката на инспектората за въпросните 100 часа извънреден труд, след като в Закона за държавния служител е записано, че продължителността на извънредния труд за година не може да надвишава 150 часа, а за месец – 30 часа. Там е предвидено за седмица да не се работи повече от 6 часа извънредно.

На въпрос на какво основание ръководителят на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева получава месечно възнаграждение над 9000 лв., от ведомството отговориха следното: „Размерът на брутната заплата на ръководителя на Инспекторат е определен в съответствие с разпоредбите на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация (ПМС №129 от 26.06.2012 г., посл. обн. в ДВ, бр. 36 от 13.05.2016 г.).

Подобни заплати в държавната администрация според тази наредба няма.

Белева освен, че е шеф на инспектората, оглавява и директорския борд на Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс. Научихме, че депутати на няколко пъти са предупреждавали, че има явен конфликт на интереси и че не е редно да се съвместяват двата поста – контрол над дейността на лечебните заведения и на шефовете им, и в същото време да оглавяваш директорски борд, но Белева продължава да е и на двете места.

Оказва се, че когато главният секретар на здравното министерството Пламен Кенаров отсъства от работа, най-често го замества Пенка Белева.

Източник: dunavmost.bg

Източник: dunavmost.bg

—————————————————————————————————————————

Коментар на новината от Стела Николова:

Обърнете внимание на фиша.

Освен данък общ доход, на госпожата държавен служител не й се удържа нищо друго.

Погледнете сега вашата заплата и вижте, че са ви удържали в зависимост от годината на раждане – и ако например сте родени след 1959 г., са ви удържали от заплата 7.5 % социални осигуровки, 3.2% здравни осигуровки и 2.2% универсален фонд – общо 12.9 % осигуровки върху заплатата ви, а освен тях и 10% плосък данък.

Да не говорим, че плоският данък няма необлагаем мининум и на една продавачка с 550 лв. бруто заплата й вземат 45 лв. плосък данък, и накрая тя след удръжките получава от 550 лв. бруто – 429 лв. заплата.

За държавните служители не е така.
На тях осигуровки за сметка на лицето не им се удържат.
Плащаме им ги ние.

После те се пенсионират с по-голяма пенсия от нас, макар да са получавали цял живот по-голяма заплата от нас, именно защото никой не им удържа от нея.

За нас остава удоволствието да издържаме най-сигурния електорат на управляващите – добре гледан с високи заплати, а после и пенсии.

Не е случайно, че миналата година едно изследване показа, че младите хора искат да започнат работа в държавната администрация.

Е, че кой няма да иска да взема бруто заплата и да му плащат отделно извънреден труд?!

Не е луд този, който яде баницата.

Бачкайте роби, за да имат ТЕ избиратели!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.