Home » Авторски страници, българи зад граница

Тържество в Българското училище „Яворов” в Брюксел

2016.06.02 Няма коментари
Spread the love

За учениците от начален етап завърши учебната година

DSC_0860

На 28 май 2016 г., събота, ученици, учители и гости на Българско училище „П. К. Яворов” към посолството на Р. България в Брюксел отбелязахме завършването на учебната година, както и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът на буквите се състоя в Centre Boetendael, Rue du Doyenné 96, 1180 Uccle, Брюксел.

DSC_0862

Тържествено бе внесено българското знаме от знаменосеца Христо Доков и асистентките Сияна Терзийска и Дона Георгиева. Пяхме химна на Република България «Мила Родино» и химна на българската просвета «Върви, народе възродени».

DSC_0877

Г-жа Валентина Найденова, директор на училището, поздрави всички присъстващи. Тя представи програмата, която бе изключително интересна и разнообразна. Говори кратко за ролята на българските училища зад граница като духовни възрожденски центрове, в които предаваме Словото, създаваме Знания, сеем Познания. Говори за значението на кирилицата в този глобален свят. Изрази своята благодарност към евродепутатa Ангел Джамбазки, който любезно предостави за училищното тържество гостуващата за 24 май в Eвропарламента изложба.

DSC_0868

Във въпросната експозиция са събрани 26 шрифтови табла и плакати на студенти и преподаватели от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет – Катедра „Графичен дизайн и визуална комуникация”. Изложбата бе истинско удоволствие за всички присъстващи. Тя представи духа и естетиката на славянската писменост, съвременните форми на българската кирилица, вървящи ръка за ръка с традицията. Тази изложба, сама по себе си, бе един урок. Българската кирилица беше в залата, за да бъде видяна, приета и естетически осмислена като мерило за славянската шрифтова традиция. Така учениците, рецитирайки стихотворения и пеейки песни за писмеността, имаха цялата визия за кирилските букви пред очите си.

DSC_0867

Валентина Найденова изрази най-искрено своята благодарност към тазгодишните дарители. Тя връчи благодарствени писма на писателката Бета Наур за подарените от нея книги за учениците от начален етап: „Криеница“, „Пъструшка“, “С файтонче без конче“, “Шареното котле“, “Космически загадки“ и на Фондация „Пигмалион“ за подарените 160 броя от „История на България – енциклопедия за малки и пораснали деца”, които поименно бяха раздадени на учениците, заедно с удостоверенията за завършен клас.

DSC_0889

Г-жа Найденова каза: “Най-мъдрият учител си остава книгата. Тя е „прозорец към света”. За да я четем, трябва да знаем буквите. За да можем да четем, трябва да работим. Дарението на книгите, уважаеми Дарители, доказва Вашето родолюбие и Вашата съпричастност към българското образование в чужбина. Времето и трудът, отделени за нашите ученици, са безценни за всички нас”.

DSC_0920

Учениците от подготвителна група до 4-ти клас ни зарадвахa с дълго подготвяната литературно-музикална програма, посветена на светлия празник. Музикалният съпровод на клавишни беше от майката на Орландо, г-жа Калина Георгиева.

DSC_0921

Залата се оказа тясна за всички родители, роднини и приятели, които дойдоха да подкрепят и аплодират изпълненията на децата. На всяко от тях беше дадена възможност да се изяви по един или друг начин – стих, песничка, танц. Дори тези, които по една или друга причина бяха закъснели, се включваха, за да бъде заслужено уважен трудът им.

DSC_0922

Децата изпяха песните „Днес е славянският ден тържествен“, „Щъркел шарен, дългокрак“, „Знамето ни е трицветно“, “Детска планета“,“Една българска роза“.

Приятна изненада за родители и гости бе дебютният танц на децата от новосформираната група за български хора с ръководител Надя Николова.

DSC_0936

Най-силни аплодисменти получиха подготвителната група с песента „Чело коте книжки“. След бурните овации завършихме с песента „Браво“.

Браво на децата за тяхното старание и превъплъщение!

Браво на техните учители Диана Кимпарис и Елка Тодорова за усърдието и търпениeто им!

DSC_0992

Също така имахме удоволствието да видим и марионетния спектакъл с фолклорното изпълнение “На герана“ от театралната компания Соулмейд (SoulMade). Приказката и куклите омагьосаха децата и жуженето в залата утихна, за да започне отново при раздаването на свидетелствата. Всички бяха нетърпеливи да получат удостоверението за завършен клас от посланик Мая Добрева, да се снимат с нея за спомен, да подарят своя букет на любимата учителка, да пoлучат шапкитe с името на българското училище – подарък за децата от самото училище.

DSC_0985

Опитахме от домашно приготвените вкусотии.
Изморени, но щастливи се разделихме.
Полезна и незабравима, измина и тази учебна година за учениците от начален етап!

Весела, слънчева и красива ваканция, скъпи деца!

 

Българско училище “П. К. Яворов” – Брюксел

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.