Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Борис Станимиров за Изборния кодекс и българите в чужбина

2016.06.17 Няма коментари
Spread the love

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ САМО ПРОЕКТА НА ГЕРБ ЗА ПРОМЕНИ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие днес на първо четене, от 7 проекта за промени в Изборния кодекс – само проекта на ГЕРБ. Той предвижда в чужбина да бъдат разкривани не повече от 35 секции в държава, при подадени поне 60 заявления за гласуване. Останалите 6 проекта за промени бяха отхвърлени. На последното си заседание Комисията по правните въпроси подкрепи също само предложенията на ГЕРБ, които засягат гласуването на българите в чужбина. (Друга одобрена промяна в Изборния кодекс предвижда пряк избор на кмет в населените места с над 350 жители. Сегашното ограничение е за 400 жители.)

От ДПС заявиха, че президентът трябва да наложи вето на промените за гласуването зад граница, както и, че правителството вече не може да разчита на тяхната подкрепа. От дебатите стана ясно още, че Реформаторският блок този път няма да подкрепи проектозакона на ГЕРБ, а този на Радан Кънев.

Ето какво каза по време на дебатите за Изборния кодекс депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров:

Борис Станимиров. Снимка: БЛИЦ

Борис Станимиров. Снимка: БЛИЦ

.

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Уважаеми представители на Обществените съвети на българите в чужбина*, които ни гледат по интернет.

Предлагаме ви да върнем правилата за сформиране на изборни секции в чужбина, които действаха на изборите през 2014 г. И 2015 г., както и да въведем 32-ри МИР чужбина. Предлагаме и механизъм, по който това да се случи.

Миналата седмица гледахме в комисиите доклад за състоянието на националната сигурност. В тези 100 страници имаше много важни неща, но онова, което убеден съм е хванало за гърлото всеки един от нас, е демографската картина. Тя е потресаваща.

На 24 май БАН изнесе данни за българите по света, според които хората, които говорят български език по земята, са 15 милиона. Това е над два пъти повече, отколкото сме ние в границите на държавата.

Неведнъж тук от трибуната сме поставяли въпроса за недопустимо влияние на чужди сили върху политическия обществен живот. Говорили сме за Русия, за Турция и за други държави. И за съжаление много често сме били прави. Онова, което отличава тези държави, е, че те имат ясно формулирани дългосрочни цели, имат свой дневен ред, който налагат последователно. На този фон България изглежда като страна без национални цели и без мечти. Българските политици продължават по инерция да повтарят рефрена от предприсъединителния период, че основната им цел е да бъдем лоялни съюзници на нашите съюзници. Такава ниска цел не може да вдъхнови единството и просперитета на една нация. Друга трябва да бъде националната ни цел.

Няма по-голяма национална цел от тази, България да бъде Родина на всички българи по света. Всеки наш сънародник, във всяка точка на земното кълбо да чувства, че неговата държава стои зад него и да има съзнанието, че е съпричастен към своята нация, като участва в демократичния процес на изборите.

Изборният кодекс е закон от различен порядък, в сравнение с останалите закони. Той стои по-високо от повечето закони, които гледаме. От закона за пчеларството, закона за хазарта и земеделските закони, които постоянно гласуваме. Изборният кодекс засяга основанията на демократичния ред. Затова, когато го разглеждаме, не бива да се водим от дребнави партийни мотиви.

Напълно споделям опасенията и притесненията, че е възможно чужда държава да опорочи изборите, като се намеси в изборни секции на своя територия. Но начинът да се справим с този проблем е като изпратим български служители и представители на партиите в тези секции и не допуснем това да се случи. Вместо това вие предлагате да ограничим всички българи зад граница. По този начин превръщаме милиони нашите сънародници в жив щит за злоупотребите, признаваме своята административна и политическа безпомощност. Напротив, само ако създадем условия и насърчим всички българи по света да участват в изборите, ефектът от възможните злоупотреби ще се намали.

Правото на избор е върховна демократична ценност. Някои държави са намерили начин да осигурят възможност да гласуват на всички свои граждани по света, включително на космонавтите в околоземна орбита и на моряците в подводниците в открито море. На този фон ние ограничаваме секциите в чужбина до 35 в държава, колкото в държавата джудже Люксембург, толкова и в огромните САЩ и Канада, в които българите са стотици хиляди.

Стотици хиляди българи да гласуват в 35 секции!

Уважаеми колеги,

На път сте да вземете поредното тесногръдо решение, което ще отврати хората от парламента и ще стопи доверието в изборния процес. Все още имаме време да спестим този позор на 43-то Народно събрание.

Дълбоко вярвам, че България не е пълноценна демокрация, докато дори един българин е лишен от възможност да участва в демократичния процес. Този парламент не е напълно представителен за българската нация, докато в него няма избрани представители на милионите българи извън границите на страната.

Борис Станимиров

Народен представител
ПГ Реформаторски блок
Зам.-председател на Комисията по външна политика

 

———————————————————————————————–

* Обществени съвети (ОС) на българите в чужбина няма още избрани и създадени, има т. нар. Временни обществени съвети на българите в чужбина (ВОС), които за съжаление не правят нищо, за да се случат реални, постоянни и действащи ОС – бел.ред.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.