Home » Авторски страници

Национални надежди: Седмокласничката Марина Бояджиева от Бургас

2016.06.18 Няма коментари
Spread the love

Ученичката от Природо-математическата гимназия в Бургас Марина Бояджиева получи безпрецедентен бал 36 в националната кандидат-гимназиална кампания в страната. Нейните съученици, седмокласниците от ПМГ “Акад. Никола Обрешков”, постигнаха 68 отлични оценки по математика и 56 по български език и литература на този приемен изпит.

Марина Бояджиева

Марина Бояджиева, лауреат от Националната олимпиада по български език и литература, получава удостоверение от Красимира Александрова, главен експерт в МОН

Четири пълни шестици по математика от кандидат-гимназиалния изпит след 7-ми клас поставиха и тази година в ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ на върха сред прогимназиалните училища в България. Едва 37 са оценките 6.00 по точната наука в национален мащаб, стана ясно след анализ на резултатите от националното външно оценяване, заедно с втория, допълнителен модул, които служат за приемен изпит за гимназиите. Четири от тях са с бургаски адрес. Марина Бояджиева, Бояна Христова, Виктория Бояджива, Димитър Данов са седмокласниците, успели да постигнат максималните 100 точки от двата модула. Други шейсет и четирима възпитаници на ПМГ са получили оценки над 5,50 и с това отличниците от ПМГ стават 68.

Отличното представяне на бургаската математическа гимназия не свършва с профилирания предмет. 56 са отличните оценки по български език и литература. Така ПМГ може да се похвали със среден успех отличен 5,51 по математика и 5,46 по български език и литература от 114 явили се на изпита ученици. Успехът на математиците рязко контрастира на средния успех в Бургаска област, който е среден 3,35 по математика и добър 4,05 по български език и литература, по данни от РИО – Бургас.

Голямата гордост на училището и на града в тази кандидат-гимназиална кампания е Марина Бояджиева от 7-ми б клас. Освен с пълна шестица по математика на изпита след седми клас, тя може да се похвали и с пълна шестица по български език и литература, присъдена от Националната олимпиада по предмета. Така балът на Марина става абсолютният максимум от 36 точки, който е официално най-високият не само в Бургаска област. Проверка на резултатите на големите градове в България показа, че резултатът на Марина е безпрецедентен и друг седмокласник с такъв бал няма.

Гимназията с традиционно най-висок бал в областта ще започне следващата учебна година с четири паралелки математика, една информатика и една биология. Всички шест паралелки са със засилено обучение по английски език. „Голям процент от седмокласниците ни очакваме да продължат да учат при нас. Традиционно около 70% от учениците остават в ПМГ до завършване на средното образование, като това са кандидат-гимназистите с най-висок бал от приемния изпит. Тези деца не се съмняват в това кое да бъде първото им желание. Добър пример е Марина, която е с максимален бал и не планира да смени училището. И ако отличното представяне на изпитите е оценка за нашия труд, то привързаността на децата към училището е оценката за нашето отношение“ – казва директорът на ПМГ “Акад. Никола Обрешков” – Красимир Стоянов.

.

Кристина Божинова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.