Home » Авторски страници, българи зад граница

Празникът на БНУ “Св. вмчк. Георги Зограф” в Солун

2016.06.07 Няма коментари
Spread the love

„Солун отново ви благодари за това, което ни подарихте!”

016-DSC_0162

„Мигове, лица, усмивки, вълнения, диалог, познание, танц, игра, изкуство, наука, сътрудничество, творчество, светлина, любов, радост… Тези и още много други неща е Фестивалът на многоезичието в Солун!” – коментар от мрежата, описващ най-точно събитието, на което не само станахме свидетели, но бяхме и едни от основните участници.

002-DSC_0033

В края на месец май, за четвърти пореден път, деца, учители и родители от Българското неделно училище „Св. Вмчк. Георги Зограф” към Атонската обител отпразнуваха завършването на учебната година с грандиозен спектакъл. Празникът се състоя в рамките на станалия вече традиционен за Солун Фестивал на езиковото и културно многообразие.

2016 Αφίσα 4η Γιορτή Πολυγλωσσίας

Колоритните декори и малките актьори в народни носии успяха по изключително артистичен начин да създадат на сцената атмосфера, която потопи зрителите в пъстрия свят на българските фолклорни приказки.

001-DSC_0028

„Приказни бърканици” – драматизация по мотиви от народната приказка „Нероден Петко”, представена на български и гръцки език, и изпълнена с много смях, танци и песни, накара многобройната публика искрено да се забавлява и възторжено да аплодира нашите актьори.

074-DSC_0148

Емоциите, които децата изразиха на сцената, завладяха малки и големи. Неслучайно и д-р Аргиро Мумдзиду, вдъхновител и специален научен сътрудник на Фестивала, се обърна към нас с думите: „Солун ви благодари отново за това, което ни подарихте!… Вашето отношение и високо ниво “изстреляха” нагоре Фестивала, и не са малко институциите и участниците, които се вдъхновяват от вас и искат да ви подражават.”

058-DSC_0841

Танцовият ансамбъл на майките излезе на сцената с кръшно хоро, за да подкрепи нашите деца.

046-DSC_0569

С български ритми и танци, с много багри, красота и усмивки завърши нашето представление. Гостите ни от България, танцов ансамбъл „Гайтан”, развълнуваха с изпълнението си не само нас, българите, но и всички посетители на Фестивала.

054-DSC_0727

Завършването на учебната година е един от най-големите и вълнуващи празници за нашето училище. Празник, който ни прави изключително щастливи и горди, че имаме възможност да споделим и изживеем не само с българската общност в Солун, но и с целия град.

076-DSC_0196

Тържественият ден за всички нас започна още от сутринта с „Празник на буквите”. Най-малките ни ученици с радост показаха на родители и гости какво са научили през изминалата година.

079-DSC_0245

Благословия и сърдечни поздравления получихме от схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографската света обител, който раздаде удостоверенията за завършен клас на учениците. С пожелания за много успехи, Генералният консул на Р. България в Солун Владимир Писанчев също приветства децата за успешно завършената учебна година. Директорът на БНУ „ Св. Вмчк. Георги Зограф” Димитрина Чучукова изрази благодарност към всички присъстващи за труда и усилията, които са положили през изминалата година, и им пожела весела и безгрижна ваканция.

095-DSC_0393

Цветелина Цветанова-Цакири,

Българско неделно училище „Св. Вмчк. Георги Зограф” – Солун

 

Още снимка от празничното събитие:

078-DSC_0221

011-DSC_0057

028-DSC_0288

042-DSC_0505

056-DSC_0741

030-DSC_0328

020-DSC_0197

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.