Home » Авторски страници, българи зад граница

Снежина Мечева: Моите осмокласни абитуриенти

2016.06.22 Няма коментари
Spread the love

СБОГУВАНЕ НА 17 ЮНИ 2016 Г.

P1010371

В едно училище на 15 септември най-важни са първолаците, а на 24 май – абитуриентите!

Но за мен като преподавател на деца от 1-ви до 8-ми клас, моите абитуриенти в края на учебната година броят: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ОСЕЕЕЕЕМ!

IMG_2375

На 17 юни 2016 година се разделих с тазгодишните ми осмокласници! Винаги ми е мъчно, когато това се случва, но ги изпращам с обич, защото знам, че в 9-ти клас с такава обич ще бъдат посрещнати от колегата ми – г-жа Здравка Момчева.

IMG_5795 (Small)

С нея всяка година в последния учебен ден си правим среща в класната стая, за да й предам осмокласниците, те да се запознаят с нея и символичният „синджир” от знания и любов да продължи, преминавайки от моите ръце в нейните любящи.

IMG_5794 (Small)

По същия начин аз поемам всяка година на 15-ти септември първолаците ни от нежните ръце на колегата ми – г-жа Невяна Анастасова, преподавател в предучилищната ни група „Азбукарче”.

За едно училище според мен няма по-голямо постижение от това, децата да преминават с обич от една образователна степен в друга и да не се страхуват нито от раздялата с любимия учител, нито от срещата с новия, който ги поема. Това е усещане за семейство, което е ненакърнимо.

IMG_5783 (Small)

Моят 8-ми клас през тази година беше изключителен. Дойдоха преди 2 години доста нови деца и в началото не можех да повярвам – в час пълна тишина. Всички гледат сериозно, пускам ги в междучасие – не излизат. Седят си и си чаткат на телефоните (в междучасието може!).

Брех! – викам си. Имало и такива 15-годишни!!! Да се ненадяваш. А Вики, която е с мен от първите класове и която е като говоряща мелничка, умира от скука. И само повтаря: ”К´ъв е тоя клас???”

IMG_2180

Добре, ама мина време… дойде Максим (не спира да бъбри!)… и като се отпочна! Голямо веселие. Повече за тях, а за мен – усилие да ги спра, че часовете са кратки и трябва много да се разказва и овладява! Но тези деца наистина бяха брилянтни. Красиви, умни, работливи, разговорливи, в повечето време – щастливи!

P1010369

Раздадох им дипломите пред паметника на принц Алберт в градината Кенсингтън, която е пред залата Алберт хол (на гърба на тази зала е нашето училище към Посолството).

Вижте ги на снимките – някои за съжаление не можаха да дойдат (бяха на екскурзия от английските си училища), но с повечето се напрегръщахме, нацелувахме, наснимахме, надоволствахме!

IMG_2278

Изпратих ги с усмивка – не плача, защото знам и вярвам в доброто им бъдеще!

 

Снежина Мечева,

директор на Българското училище към Посолството в Лондон

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.