Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Докъде стигна проектът за е-консулски услуги, заседание на КПБЧ

2016.06.23 Няма коментари
Spread the love

Untitled

На 22 юни 2016 г. се състоя заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина /КПБЧ/, което бе посветено на електронните консулски услуги за българските граждани извън страната. Заседанието бе водено от новия председател на Комисията Стефан Кенов. На него присъства Раковски Лашев от МВнР. Това бе второ заседание на Комисията, на което се обсъжда темата за е-консулските услуги. През м януари т.г., тогава други представители на Външно министерство, говориха пред членовете на КПБЧ за проекта за е-консулски услуги. И бе решено след няколко месеца да представят пред депутатите от Комисията резултатите от този проект.

Г-н Раковски Лашев каза, че проектът е тръгнал реално от м. април. И оттогава досега има само един български гражданин, от САЩ, който се опитал да се възползва от е-консулските услуги, но понеже неговият електронен подпис не е бил издаден в България, не е успял. Според представителя на МВнР, когато в новите български документи за самоличност влезе и електронен подпис, което се очаква да стане може би от 2018 г., е-консулските услуги биха могли да заработят много по-ефективно. А дотогава според него е важно да има информационна кампания сред българите зад граница, за да има повече български граждани, които да се отнесат към е-консулските услуги.

За съжаление обаче никаква информационна кампания не може да промени това, че проектът за е-консулски услуги не е направен така, че реално и на практика да бъде в услуга на милионите вече наши сънародници в различни страни. Е-консулските услуги изискват електронен подпис, издаден в България, което значи, че или българският гражданин трябва да се върне в родината, за да си направи такъв подпис, или, че трябва да направи пълномощно на свои роднини за този подпис, което също не става от дистанция. (А ако се върне в България, по-лесно би било за всеки да си поднови там българските документи за самоличност.) Освен това, за да се възползва от проекта за е-консулски услуги, съответният български гражданин в чужбина трябва да има редовни български документи, издадени най-много преди 59 месеца (разбра се, че този срок е поради това, че оттогава документите за самоличност съдържат и биометрични данни). А срокът на валидност на документите е 10 години, което значи, че който си ги е подновил преди по-малко от 5 години, едва ли ще се забърза да си ги подновява пак, преди да е изтекъл и половината от срокът на тяхната валидност.

Г-н Лашев говори и за услугата на Външно министерство „Пътувам за…“, като каза, че от нея са се възползвали над 669 български граждани за над 100 страни. Както и за това, че имало голям наплив за консулските услуги и служителите в съответните ни представители не можели да смогнат. Поради което ще се въведе пилотно в нашите представителства в Германия и във Франция попълването на формуляри за нови документи по електронен път, което ще облекчи служителите да не нанасят те съответните данни за съответните граждани от попълнени на ръка формуляри. Това пилотно въведение предвижда и български граждани в тези две страни да има яснота и избор кога да отидат в съответното консулство, на коя дата и в какъв час, за да се избегнат опашките.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.